Bolile corporatiştilor

overworkedDe vreo două luni vreau să scriu textul ăsta şi tot uit. Bolile de corporaţie. Pentru că da, toţi angajaţii din corporaţii suferă de cîte-o boală. Şi nu, nu la birocraţie sau similare mă refer, ci la boli, pur şi simplu.

Pornind de la maxima lui Victor Roncea, de pe vremea cînd eram la Ziua, cum că bolile jurnalistului sînt ulcerul şi divorţul, cam aşa-i şi cu munca de birou. Pe lîngă stres şi efectele lui (care dau, în multe cazuri, în insomnii şi-n depresii), prima pe listă e gastrita. Nu cred că ştiu foarte mulţi oameni din corporaţii care să n-aibă probleme cu stomacul.

Dacă problemele de stomac nu sînt vizibile, următoarele două pe listă pot fi uşor remarcate pe stradă. Mai ales în cazul femeilor. Scolioza şi cifoza. Dacă nimereşti printr-o zonă cu blocuri de birouri, n-ai cum să nu vezi foarte mulţi oameni cocoşaţi. Sau, poate nu cocoşaţi, dar cel puţin aplecaţi. Brusc, sintagma “cocoşat de muncă” reuşeşte să capete sens.

Şi nu, scaunele ergonomice nu ajută în mod deosebit, nu cît ar ajuta nişte gimnastică medicală sau măcar două ore de mers la sală în fiecare săptămînă. Pe de altă parte, adevărul e că, după o zi la birou, doar chef de mers la sală nu mai ai. Nici măcar în weekend, cînd singurul lucru pe care ţi-l doreşti, după o anumită vîrstă, e să dormi pînă la prînz.

Ce ar mai fi de adăugat pe listă?

10 comentarii

 1. Ochii – te dor ochii ca naiba de la monitor

 2. Si fundul frate . Te doare fundul ca dreaqu ‘ . Si bineinteles spatele si durerea pe picioare de la nervi sciatici .

 3. De la aerul conditionat din tavan anchilozezi si/sau faci sinuzita cronica; in extremis, femeile risca si o cistita zdravana din aceeasi sursa.

 4. Pentru ca corporatisti sunt niste birocrati prapaditi care nu gandesc cu capu’ lor. Au planuri de management pentru asta.
  Hai frate cum sa nu mergi, sala, alergi whatever macar 2 ore pe saptamana.
  Mai sunt si inteligenti astia care spun ca anchilozezi de la aerul conditionat, faci sinuzita, cistita si alte balari. Tanti, vorbeste cu aia sa-ti curete aerul conditionat si treci pe la doctor sa te repare de ce boli mai ai. Ca nu aerul conditionat face bolile, ci microbi din ele.

 5. englezisme si prescurtari pe care nu le inteleg

 6. Visatul cu ochii deschisi.

 7. Contrar opiniei unei donsoare de mai sus, de la aerul conditionat poti face destule. Si nu foarte placute.
  Ochii mai suferadin cind in cind.
  Si scaunele alea ergonomice sint bune daca sint folosite corect.

 8. Off-topic: trebuie sa scrii un articol in care daca nu spui in gura mare, macar sa dai cateva indicii de cum iti alegi pozele care ilustreaza articolele. :)

  • @Andrei: urmăresc nişte puştani pe tumblr şi cîteva bloguri tematice, apoi le pin-uiesc pe pinterest pentru cînd am nevoie să ilustrez un articol. No secret here :)

 9. “v-ar mama a naibii sa va fie, niciunul nu ati da cu sapa, nu ?! hm..