Bravul soldat chinez, Rambo de Guangdong

N-am făcut niciodată vreun secret din faptul că-mi plac filmele cu bătaie. Cred c-am văzut, între noi fie vorba, toată filmografia lui Jet Li (și nu doar a lui, dar el a fost primul care mi-a venit în minte acum).

Zilele trecute, ce-mi livrează Netflix? Un film cu bătaie. Suficient de prost cât să nu-mi mai amintesc cum se cheamă, dar suficient de decent pentru clătit creierii. Eh, din related în related, Netflix îmi servește Wolf Warrior 2.

Băi, vă jur, tre’ să-l vedeți. Căutați-l pe Netflix, e magistral. Sper că sesizați ironia. Dar, dincolo de urma de sarcasm, filmul e realizat aproape impecabil. Spun “aproape” pentru că are, pe alocuri, montaj din topor, pentru dramatism (imaginile alea statice și tranzițiile sacadate) și lălăială d-aia siropoasă, din când în când.

Pe scurt, e vorba de un fost soldat în armata sufletului, divizia superelită, pus pe liber după ce i-a tras un șut în piept unuia, plin de mânie emoționantă, cel lovit fiind un domn comunist cu niște apucături capitalist-veroase. Dacă nu era dat afară din armată, filmul se termina acolo. Dar nu, China și armata chineză respectă niște principii și nu tolerează astfel de comportamente.

Fast-forward și îl vedem pe eroul nostru pe un vapor de transport marfă, atacat de pirați, care au aruncat o plasă imensă care blochează motoarele vaporului. Bravul soldat chinez sare în apă de la 30 metri înălțime, înoată ca Aquaman, desface plasa, bate vreo doi pirați, împușcă încă vreo cinci – evident, încă sub apă – și salvează situația.

După care-l vedem printr-o țară africană unde poporul chinez este fratele și prietenul Africii, unde – toate ca toate – nu contează cine cu cine se împușcă, important e să nu se tragă în chinezi, că altfel jar mănîncă, mai ales că vreo câteva distrugătoare chinezești plutesc agale, în largul coastei, că nu se știe niciodată.

Băi, jur, filmul e maximum de entertaining. Are două ore și ceva, bifează toate clișeele filmelor de acțiune americane din anii ’80 până în prezent, eroul știe de toate – de la kung fu (că doar e chinez) la scufundări (am zis mai devreme), la tras cu arma (soldat de elită, evident), la condus tancul (I’m not shitting you).

Colac peste pupăză, bravul soldat (mă rog, fost soldat) chinez nu duce deloc lipsă de empatie, vrea să salveze pe toată lumea (ba chiar e nașul unui copil african), salvează fata și fetița, iar atunci când se ascund înttr-o fabrică chinezească din țara africană, ce urmează să fie atacată de nemernicii de mercenari americani care lucrează pentru generalu’ african care vrea să preia țara pe persoană fizică (un fel de Dragnea, da’ cu pistol la brîu și înconjurat de kalașnikoave), îi dă peste nas șefului fabricii, care voia să salveze doar cetățenii chinezi, nu și pe ăia africani, că el aduce elicopterul, el decide că toată lumea – inclusiv africanii – trebuie salvată.

Americanii au fost mici copii pe lângă chinezi când vine vorba de filme cu tentă propagandistică. Eroii americani erau siguri pe ei, mai cu o problemă, mai cu alta, dar nu la fel de plini de onoare, cinste și mânjiți pe bot de valori morale. Nu precum chinzeii. Filmul e neapărat de văzut. Pentru Africa, genul ăsta de filme, ca efect final, va fi precum filmele americane văzute în comunism, la video, copiate pe șestache. Poporul prieten chinez care vine și ne salvează. Africa, pământ chinezesc. Bravul soldat chinez, Rambo de Guangdong. Între timp, americanii cu Trump, rușii cu sărăcia, noi cu referendumul, restul Europei cu imigranții, în timp ce China își însușește restul lumii, bucată cu bucată, aproape pe model colonial.

PS: Pozele arată cum arată din cauză c-am pozat monitorul cu mobilul, că Netflix nu te lasă să faci vreun screenshot, iar textul e scris cu picioarele pentru că, pur și simplu, n-am cuvinte să descriu prostia asta de film absolut briliant din orice punct de vedere al unui film de acțiune făcut după toate standardele americane, dar după scenariu aprobat de partidul unic.

2 comentarii

  1. Că sa citez din același gen de film , adică atât de prost încât nu poți sa nu te uiți:

    “YOU’RE TEARING ME APART LISA!”

  2. Nu ți-a plăcut cartea dar ți-au plăcut bătăile. Masochism, ce să mai…