Business românesc: Aversa SA – cum am mai dus de rîpă o companie

baniZău dacă înţeleg cum mama naibii avem noi, românii, talentul de a duce de rîpă toate afacerile bune pe care le-am construit de-a lungul anilor. Un exemplu recent e Aversa SA, unul dintre cei mai mari producători de pompe din Europa, care a intrat în faliment la începutul anului trecut. După 14 licitaţii ratate, a fost preluată cu preţul de 17,3 milioane de euro, de o firmă din Braşov, în asociere cu o alta din Bucureşti (aparent, condusă de un cetăţean canadian).

Cele două firme au preluat toate activele Aversa, inclusiv clădirile şi terenurile din spatele Pieţei Obor, cu condiţia să menţină producţia încă trei ani cu un minimum de 200 de salariaţi. OK, şi cine a cumpărat? Autoplast Engineering SRL, o firmă din Braşov cu un singur angajat, cu cifră de afaceri, în 2011, de vreo 300.000 de lei şi profit brut de aproape 42.000 de lei. Pe româneşte, vreo 70.000 de euro cifră de afaceri şi vreo 10.000 profit. Cealaltă firmă, Blue Diamond Real Estate SRL, a avut, în 2011, pierderi de 135.000 lei. Adică minus 32.000 de euro sau pe-acolo.

Cu ce se ocupă cumpărătorii? Cea din Braşov, în teorie, cu fabricarea de diverse produse din plastic. Cea din Bucureşti – cumpărarea şi vînzarea de bunuri imobiliare. Cred că pare destul de clar pentru toată lumea că logica nu e continuarea producţiei, ci vînzarea terenurilor şi clădirilor. Evident, peste trei ani. Altfel, nu mai pupă o bună parte din banii plătiţi, iar contractul se anulează. Sau poate mă înşel, deşi nu prea văd cum două SRL-uri din alte domenii, dintre care unul în imobiliare, care au pus mîna pe nişte active la doi paşi de buricul capitalei, să îşi propună continuarea producţiei de… pompe. Dar, deocamdată, să le dăm prezumţia de bună-credinţă, mă gîndesc.

Lăsînd la o parte informaţiile de mai sus – găsite la o simplă căutare pe Google; apropo, dacă ai primele două cifre din codul CAEN şi primele trei cuvinte din descrierea lui, Google rezolvă orice dilemă -, nu vreau decît să repet ce ziceam în primul paragraf: cum mama naibii poţi să duci de rîpă unul dintre cei mai mari producători europeni de pe o anumită nişă?

Desigur, mai am exemple. România a avut, pînă pe la mijlocul anilor ’90, o sumedenie de companii – desigur, de stat – care ajunseseră lideri de piaţă, de la producţia de rulmenţi, la producţia de materiale abrazive sau de echipamente pneumatice. Dacă te apuci să cauţi informaţii, ajungi la concluzia că au fost cumpărate pe te miri ce, iar acum abia supravieţuiesc.

Dacă pot pricepe că toate acele companii de stat au fost vîndute la mijlocul anilor ’90 în goana după îmbogăţirea din comisioane, nu pot înţelege cum reuşeşti, după 2005, mai ales după ce ai trecut printr-o perioadă de boom economic, să faci praf un producător de top din domeniul lui de activitate. Se presupune că, dacă ţi-ai da cîtuşi de puţin interesul, ai putea să faci un profit uriaş. Chit că e doar pentru stat. Ba cu-atît mai mult, că tu, în calitate de director, poţi să-ţi dai cît de multe bonusuri de eficienţă vrei. Mai ales că rezolvi rapid, cu o şpăguţă la cine trebuie.

De ce ne dăm singuri cu tesla-n propria economie? De ce sîntem atît de proşti? Asta nu pot înţelege…

PS: Nu sînt jurnalist de investigaţie, deşi am făcut cîteva anchete la viaţa mea. Dar mă întreb cum de nici un jurnalist care-a scris pe subiectul ăsta n-a fost curios să caute pe Google numele firmelor.

9 comentarii

 1. sa cauti pe google e o chestie grea :)) pentru unii…

 2. “De ce ne dăm singuri cu tesla-n propria economie? De ce sîntem atît de proşti? Asta nu pot înţelege…”

  Ăia care au băgat în faliment Aversa nu cred că au fost proști. Doar șmecheri și lacomi.

  Bonus:

  “In cadrul sedintei de licitatie din data de 11 sseptembrie lichidatorul judiciar al Aversa SA– consortiul format din RVA Insolvency si Activ Lichidator- au fost adjudecate toate bunurile societatii Aversa, cu exceptia creantelor si disponibilitatilor banesti.”

  Tun.

 3. Iată-l și pe cel care a băgat Aversa în faliment:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelica-faliment-uns-sef-la-garda-financiara-851756.html

  Este schema clasică de țeapă trasă statului de nenorociții aflați la putere în toți anii din urmă. Nu mai caut pe Google, că m-apucă dracii.

 4. Si inca doua chestii, tot la portofoliul de idei, evidente: terenurile si cladirile? si produsele poate unele inovatii, brevete, etc.?! The WWIII was won, no?

 5. Ok, un jurnalist face o investigație ca la carte, vine cu dovezi beton.
  Și?
  De câte ori s-a sesizat o autoritate a (aceluiași) stat în urma unei investigații de presă, sesizare urmată de consecințe concrete: anulare licitație, reluare procedură, inculparea celor prinși cu “ocaua-mică”?
  Un tun așa de mare să fii convins că a fost făcut în cârdășie de mai mulți, nu de un directoraș oarecare, cu nu știu ce complice de la comisia de licitație, “cașcavalul” s-a împărțit. :)

 6. Cam mulţi escroci canadieni au pus ochii pe România… Unii pe la Bucureşti, alţii la Roşia Montană…

 7. Pai,nu va trece mult si se va ajunge la situatia de aici :

  http://www.simplybucharest.ro/?p=12734