Cam cât de mult ne pasă de turismul românesc

În sfârșit, România e pe primul loc la ceva. Mai exact, la turism. Și mai exact, la turism în Bulgaria. Românii sunt pe primul loc în clasamentul “pe națiuni” al turiștilor în țara vecină.

Și mă gândeam la o chestie. Zilele trecute, ieșisem la o țigară, pe schelele șantierului unde dau cu var, și explicam entuziasmat unor colegi că, la sfârșitul lui martie, dau o fugă-n Franța să mă dau cu schiurile.

Și-a venit răspunsul: “am auzit că Bulgaria e destinație bună, că pârtii, că cazare, că prețuri și plănuiam ca...” Pam pam! Iacătă că britul de rând a auzit de schi în Bulgaria. Nu că Alpii n-ar fi mai aproape, dar Bulgaria are de toate: munte, mare, Dunăre, câmpii, dealuri, depresiuni și marketing bun pentru servicii nu grozave, dar decente și ieftine.

Adică aproape ca România cu care ne mândrim încă de pe când aveam stema cu grâne, fabrici și uzine. Avem de toate, mai puțin marketing și servicii.

Asta pentru că băgăm bani în pârtii, dar nu punem mână de la mână să cumpărăm un autocar cu care să aducem turiștii la noi în ogradă, nu avem aeroporturi funcționale la doi pași de atracțiile turistice și nu avem autostrăzi care să-i ducă pe turiști de la aeroport pe pârtie sau pe plajă (despre aeroportul MK de la Constanța, altădată). După care ne plângem că România e o țară de căcat și îi urâm pe bulgari că au mai mulți turiști ca noi în timp ce le îngroșăm rândurile pentru că au servicii și prețuri mai bune.

1 comentariu

  1. Suceava are aeroport. Si atat. Ca sa vina unu din sud sau din vest pina aici ii cam ia o zi pe drum – cu o banda pe sens. Pai sa-mi fie cu iertare dar n-ai cum sa ai turisti mai multi daca nu au cum sa ajunga rapid la tine.