Cambridge Analytica, la spartul târgului

Ce nu pricep eu din tot scandalul Cambridge Analytica este de ce lumea s-a ofuscat abia acum, când povestea e veche de cel puțin un an. Serios, iată primul text publicat de către cei de la The Guardian, în martie 2017.

Despre compania respectivă se știa încă de atunci, s-au scris tone de text despre modul în care culegeau datele, s-au făcut câteva investigații babane legate atât de modul în care au fost targetați utilizatorii din SUA, cât și cei din Marea Britanie, mai ales în perioada campaniei pentru Brexit.

Oamenii de la The Observer (unul dintre ziarele din grupul Guardian) au găsit legături inclusiv cu miliardarul american Robert Mercer. Mai nou, aflăm că și Pieter Thiel, alt miliardar – și, printre altele, acționar la Facebook, e și el un picuț implicat în treaba asta cu Cambridge Analytica prin niște donații către campania lui Trump, campanie din care s-a finanțat inclusiv nițică data mining prin CA.

Dar despre asta deja citisem anul trecut în Observer:

But witnesses and emails confirm that meetings between Cambridge Analytica and Palantir took place in 2013. The possibility of a working relationship was at least discussed.

Further documents seen by the Observer confirm that at least one senior Palantir employee consulted with Cambridge Analytica in relation to the Trinidad project and later political work in the US. But at the time, I’m told, Palantir decided it was too much of a reputational risk for a more formal arrangement. There was no upside to it. Palantir is a company that is trusted to handle vast datasets on UK and US citizens for GCHQ and the NSA, as well as many other countries.

Now though, they are both owned by ideologically aligned billionaires: Robert Mercer and Peter Thiel. The Trump campaign has said that Thiel helped it with data. A campaign that was led by Steve Bannon, who was then at Cambridge Analytica.

Repet, articolul din care e extras citatul de mai sus e din 2017 – mai exact, din mai, pentru că e o serie lungă de investigații pe tema acestei companii. Deci, de ce s-au trezit abia acum toți să sară de fund în sus că li s-au furat datele?

Răspunsul este simplu: pentru că, în general, ne cam doare-n fund de datele noastre și le dăm tuturor, fără număr. Ne trezim abia când vedem că nu suntem deloc speciali și că mai sunt încă aproximativ câteva sute de mii care au făcut la fel. Cred că e deprimant rău să nu fii singurul fraier.

Bănuiala mea e că, dacă nu apăreau cifrele respective – că lumea reacționează la cifre, e la fel ca la prețuri, cu cât mai mari, cu atât ne bășicăm mai tare -, nu băga nimeni de seamă nimic.

7 comentarii

 1. Pai din bula aliniata ideologic sigur ca nu se vede de ce. Au sarit cu fundul in sus cand au vazut ca nu le-a iesit candidata, si de atunci tot sar, ca inca Trump e presedinte.
  “Cambridge Analytica is guilty of being too successful.” Saptamana asta am citit un articol cu acest titlu. Acuma, cand sa-l postez aici, caut cu Google, caut cu Bing, cu cuvinte cheie din titlu, ia-l de unde nu-i. Mi-au gasit in schimb puzderie de articole din Guardian, Vox, Slate scl. Asta ca veni vorba de aliniere ideologica. Noroc ca am postat linkul si pe Hotnews.

  https://medium.com/@kentkroeger3/cambridge-analytica-is-guilty-of-being-too-successful-31f578b6530e

 2. pt “aliniatul ideologic”: totusi e o diferenta intre a oferi datele de buna voie si a le folosi altul fara sa te intrebe. si de aici tot scandalul.

 3. pt zippo:
  “The Obama director of integration and media analytics recently revealed that Facebook execs candidly admitted “that they allowed us to do things they wouldn’t have allowed someone else to do because they were on our side.”

  https://www.washingtonexaminer.com/opinion/michael-barone-women-against-free-speech

 4. Ai dreptate, si eu citisem ceva tangential pe subiect in urma cu ceva vreme, numai ca la vremea respectiva probabil ca nu existau interese reale pentru ca scandalul sa iasa la suprafata. Acum exista.

 5. #AT:
  of cum citim noi pe diagonala si ne dam mari. in acest caz isi dadeau acordul (din articolul expus de tine):
  “Obama campaign encouraged supporters to download an Obama 2012 Facebook app that, when activated, let the campaign collect Facebook data both on users and their friends”.

 6. De fapt treaba e foarte simpla. Un grup de smecheri a incercat si a si reusit sa manipuleze vointa multor zeci-poate sute- de milioane de bouri posesori de cont pe FB, unde-si posteaza ei cacatele de poze, ganduri, comentarii!
  De ce acum si nu ieri sau la anu’? Pt. ca-s bouri, simplu!

 7. Cu riscul ca o sa par prost: cred ca acum se incearca intr-un fel sau altul o scuza pentru dezastrul Trump si Brexit. Cumva UK ar vrea sa dea inapoi cu brexitul si cauta tot felul de tapi ispasitori, la fel si americanii, hai sa facem analiza firului de par acuma si sa scormonim in rahat pana gasim ceva sa-l dam jos pe trump. Da, datele au fost furate insa nu e chiar asa gen toti au fost spalati pe creier de social media si au votat cum s-a votat.

  Nu aruncati cu pietre e doar o teorie.