Camera foto de pe iPhone 5s

cityscapeUn fotograf din Australia, Dean Holland, şi-a făcut un obicei din a publica review-uri pentru aproape fiecare model de iPhone, începînd cu iPhone 4, dacă nu mă înşel. Anul ăsta, revine cu review-ul pentru iPhone 5s.

Pe scurt, ce-am remarcat eu din review: viteza mare de reacţie (mai ales la HDR), performanţe mult mai bune în lumină redusă – şi, aici, e important de menţionat că încearcă să folosească un ISO cît mai mic, deci şi un zgomot al imaginii redus semnificativ, fotografii mai clare (sharpness evoluat) şi, desigur, performanţe semnificativ mai bune ale flash-ului. Desigur, există vreo două bube.

Detalii, pe blogul autorului.

3 comentarii

 1. Super tare review-ul… Din pacate e scris prea mult :)
  In ceea ce priveste modul HDR, pentru mine (fotograf amator dar cu experienta), HDR-ul pe camere de smartphone este frectie cu spirt la piciorul de lemn, adica zero barat. Pentru un HDR reusit, ar trebui ca aparatul sa ia cel putin 3 cadre identice la diferite EV-stopuri (-1, 0, +1 de exemplu). Fotografii cu experienta stiu despre ceea ce scriu…
  In schimb, camerele de pe iphone, galaxiuri, xperii si alte asemenea chestii iau 2 cadre, le combina si din ceea ce rezulta nu intelegi de ce i se spune HDR :)))
  De curiozitate, incercati sa cautati pe Google doar atat: HDR PHOTO
  Veti intelege instant ca HDRul pe iphone si pe orice alt smartphone este o abureala…

 2. In ceea ce priveste blitul dual, inca odata, marketingul Apple isi face treaba excelent :))
  Bine ca nu s-au gandit inginerii de la Hasselblad, Nikon, Canon, producatorii de blitzuri precum Metz, etc sa produca blitzuri duale, si s-au gandit “revolutionarii” de la Apple :)))
  Nu stiu cum sunt altii, dar eu sunt de parere ca tot profesionistii de la Metz (cu 75 ani vechime in tehnologia blitzurilor) sau Nikon, Canon sunt mai destepti in ceea ce priveste oportunitatea blitzurilor duale.

  Orice fotograf cu ceva vechime stie ca balansul de alb se regleaza din software, important este sa ai lumina ca sa se distinga contrastele in imagine… Luati orice poza facuta cu iphone 5 si puneti-o in photoshop, umblati la balansul de alb, si vedeti ca iese exact ca aia facuta cu iphone 5S.

  Fotografia jpeg (asa cum scoate iphone, ca de altfel orice alt smartphone) este o imagine deja prelucrata de “photoshopul” camerei… Asadar, pe iphone 5 puteau sa prelucreze balansul de alb asa incat sa il faca identic cu cel de pe iphone 5S…

  • @unu: e ca şi cum ai cere unei compacte să producă o calitate de full-frame :)
   Bliţul dual tone, cu marketing sau fără, nu se compară cu un flash de dslr, oricît ne-am dori asta. Şi tocmai despre asta e vorba, că un blitz led produce nişte tonuri decente ale pielii. Legat de HDR, nu folosesc niciodată, nu mă tentează, deşi 6D-ul meu poate face şi asta. Scopul review-ului omului nostru nu e să arate că Apple produce calitate de dslr, ci că vine cu nişte chestii care ajută amărăşteanul să producă nişte poze decente. Atîta tot :)