Campania “bunului-simţ”. Al cui?

Sîntem în campanie electorală. De vreo zece zile, mai exact. Mă uit şi mă minunez. “România bunului-simţ”, sloganul lui Crin Antonescu, este călcat în picioare taman de Crin Antonescu. E fascinant. Candidatul Partidului Naţional Liberal îşi face terci propria strategie electorală. E fabulos modul în care George Crin Laurenţiu Antonescu (apropo, la PNL există, cumva, o reglementare potrivită căreia membrii trebuie neapărat să aibă trei prenume? Vezi Tăriceanu) dă naibii tot bunul simţ de care dispune.

Mă aşteptam de la candidatul liberal să aibă un discurs decent, adevărat, argumentat, fix aşa cum îl descriau (ştiu, n-ar trebui să mă mai uit, dar e interesant cum poţi observa noi tehnici de manipulare) cei de la Sinteza Zilei. Cum ziceau ei? “Omul cu cel mai bun şi mai curat discurs, un adevărat diplomat”, parcă. Sînt dezamăgit. Strategia lui Antonescu este de a-l ataca pe Traian Băsescu. Nu poate să spună trei fraze fără să îl atace pe preşedinte.

Două aspecte de campanie electorală

Lăsînd la o parte sloganul absolut imbecil (mă întreb cine l-o fi gîndit – oare Odyssey, agenţia lui Dinu Patriciu?), prin care românii sînt caracterizaţi, la grămadă, drept nesimţiţi, mi se pare că, de fapt, Antonescu n-are nici un discurs. Să baţi cîmpii fără încetare pe acelaşi subiect dovedeşte că nu ai nimic în program, că tot ce te interesează este să împarţi ciolanul puterii cu partidul. Nu tu idei de scoatere a României din criză, nu tu idei de îmbunătăţire a traiului, nimic! Doar împroşcat cu rahat! Cum poţi să votezi pe cineva care nu spune nimic?

Şi apropo de nesimţire, îl mai aud şi pe Mircea Geoană, colac peste pupăză, trîmbiţînd că va “căuta soluţii pentru ca nici un angajat din sistemul bugetar să nu fie concediat în 2010”. Adică, pe scurt, şi ce dacă sîntem o ţară falimentară, unde trebuie tăiate costuri? Lasă, nene, noi păstrăm toţi incompetenţii care o freacă prin birouri. Eventual, pentru că sîntem socialişti, prin urmare susţinem sărăcia lucie, ne gîndim să mai facem şi nişte angajări, că doar statul, falimentar sau nu, trebuie să dea de mîncare poporului care nu vrea să muncească! Doar tătucu’ Ilici asta ştie, că doar nu degeaba a studiat comunismul la Moscova.

O întrebare. Mai mult sau mai puţin retorică

Anul de graţie 2009. Într-o ţară în care candidaţii la preşedinţie nu ştiu altceva decît să îl înjure pe actualul preşedinte şi să facă promisiuni aberante într-un context economic deloc favorabil, care ar duce direct spre faliment, la ce să ne mai aşteptăm? În ce hal am ajuns? Cine sînt oamenii ăştia, care vor să ne conducă, dar care nu vin cu nici o propunere concretă?

Cît de imbecil trebuie să fii să te rezumi la a înjura, cînd totul în jurul tău miroase a gaură financiară? Vine Geoană cu bani din buzunarul lui să îi plătească pe bugetarii cărora le promite că nu-i va da afară? N-ai nici măcar un minimum de bun-simţ, cît să cauţi nişte soluţii pentru atenuarea efectelor? Sau trăim într-o ţară plină de idioţi, pe care au ajuns să-i prostească… un “prostănac” şi eternul ministru al tineretului, care ne face nesimţiţi, dar care nu se uită la comportamentul său plin de “bun-simţ”? Unde e bunul simţ? În istericale? În înjurături?

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

12 comentarii

 1. De Base al tau nu zici nimic ? Sau el e plin de bun-simt ?

 2. Pe mine m-a pufnit rasul cand i-am auzit o declaratie pe care a avut-o in acelasi context cu „bunul simt”, anume cea cum ca fiecare trebuie sa fie platit in functie de valoarea muncii sale (sau ceva similar, ca citez din memorie). In momentul ala m-am gandit oare cat trebuie sa returneze el la bugetul de stat, avand in vedere la chiulul masiv pe care il face. Avand in vedere ca e parlamentar cu stet vechi, cred ca ar fi echivalentul pe mai mult de 10 ani de salar.

 3. Bine zis, Alex! Mi se pare atat de evidenta situatia incat ma minunez in fiecare zi cum se lasa prostiti oameni pe care in general ii consideram inteligenti… Cred ca situatia de azi din politica va face un bun studiu de caz – sau mai mult, obiect de teza de doctorat – in arta manipularii, peste zeci de ani cand totul va iesi la lumina.

 4. Nu inteleg ce va mira…. nu stiti ca la noi nu mai mere cu campanie in care sa spui ca o sa faci, o sa dregi … etc. (probabil ca lumea nu ii mai crede oricum) … in schimb se face invers… se trag reciproc de picioare si castiga ala care reuseste sa stea mai la suprafata… si il scufunda pe contracandidat mai mult….

  Nu conteaza sa fie valid si acompaniat de argumente si dovezi discursul politic, caci dupa 2 luni cand se dovedesc a fi minciuni cele spuse e prea tarziu.

  Ar trebui facuta o lege, in care candidatul sa fie luat la raspundere in cazul in care nu se tine de promisiunile facute in campania electorala, iar daca a facut acuzatii fara dovezi sau cu dovezi false … sa fie la fel, adus in fata justitiei

  Alfel eu nu vad cum am putea sa ii facem pe astia sa fie raspunzatori pentru minciunile pe care le spun.

 5. apropo am uitat sa precizez…. frumos blog, d.p.d.v. a design-ului

 6. n-ai vazut si traianbasescu.ro? pe care mai nou au facut-o traianbasescu.org?
  cat de jenant. probabil baietii care au facut clona aia trista chiar s-au crezut creativi. ce sa mai spun de ‘clientul’ care a aprobat-o

 7. Campania “banului-simţ”…

 8. normal ca il tot ataca pe presedinte,vrea sa evidentieze faptul ca in 4 ani de zile el se freca intr-una cu elena udrea si il durea in cot de tara noastra…e si normal sa spuna aceste lucruri de mii si mii de ori,fiecare e liber sa spuna ce vrea,de cate ori vrea si cand vrea….fiecare dintre noi se enerveaza,omul mai are si zile bune si rele nu conteaza ca esti presedinte,atata timp cat vrei sa faci ceva pentru tara asta si iti apsa de ea poti sa injuri tu cat oi vrea…mircea geoana?ala stie numai sa bage banu in buzunar si gata a cumparat omul.

 9. Comentez… si doar comentez… ca la vot nu ma pot duce… simt ca e o raspundere prea mare sa pun stampila pe cineva si peste cinci ani sa zic “si asta a fost prost? iar am gresit?” Nu pot vota nici PRO… nici CONTRA. Am votat pana acum numai contra, incepand cu CONTRA COMUNISMULUI, CONTRA-SOCIALISMULUI SOVIETIC, si terminand cu CONTRA “bunului simtz”. Nu pot zice iar CONTRA! daca o dau in bara, ce fac?