Când stabilești că ai destui bani?

M-a distrat comentariul lui Vali despre Tim Cook: deși are o tonă de bani, probabil că n-ar cumpăra cu cardul lui un iPhone X (unde x e un model oarecare), pentru că, uite, are o casă mică, își cumpără haine la reduceri etc.

În esență, Vali are dreptate. De fapt și de drept, așa se fac banii: indiferent cât de mulți ai, ești suficient de cumpătat. Iar când vine vorba de Tim Cook, care tocmai a mai încasat niște acțiuni în valoare de 150 milioane dolari ca bonus de performanță…

Cumva, de asta mă uit la șmenarii din businessu’ și politica autohtone. Oamenii nu înțeleg valoarea banului pentru că nu au muncit niciodată pentru banul ăla. Vorba profului de filozofie din facultate: cel mai mare blestem pe capul unui om e să câștige un purcoi de bani la loto.

În exemplul profului, era vorba de oameni săraci sau obișnuiți. Majoritatea – și știm din tonele de știri din ultimii 20 ani – sunt în stare să toace trei-patru milioane euro în trei-patru ani, ajungând din nou săraci.

În cazul ăstorlalți, le vezi beizadelele cu Ferrari-uri pe șosele, nevestele care-și iau doi ani cu suspendare după ce omoară oameni pe trecerile de pietoni și așa mai departe. Și dacă te uiți un pic la alde Sebastian Ghiță, toată marea lor avere e în firme care falimentează ulterior din cauză că banii ăia n-au fost niciodată proprietate personală, ci au trebuit întorși, sub o formă sau alta, la cei care i-au propulsat acolo.

Revenind la Tim Cook, circula o știre, acu’ vreo săptămână, că a donat unui ONG acțiuni Apple în valoare de cinci milioane dolari. Și omul face chestia asta periodic. Aproape anual donează câte-un purcoi de acțiuni Apple către câte-o cauză. De altfel, Cook a și declarat, la un moment dat, că vrea să-și doneze toată averea.

Așa că revin cu întrebarea din titlu: când sunt destui bani într-adevăr destui? Când stabilești că ai suficient? Că de asta nu-i înțeleg eu pe hoții de la noi. Ai furat, ai pus milioane deoparte, cât îți mai trebuie?

3 comentarii

  1. probabil după 100 milioane începi să-ți faci mai puține griji.
    depinde cât de johnny depp ești.

  2. Ai destui bani cind te stergi cu ei la cur. Adica atunci cind nu te preocupa daca ai bani destui. Adica poti sa n-ai deloc si sa ai destui. Doar un deget.

  3. Niciodata nu sunt destui banii pe care ii ai. Cu cat ai mai multi, cu atat iti schimbi stilul de viata adaptandu-te la sumele din cont. Si astfel, in scurt timp, ai nevoie de mai mult.