Care e rolul bisericii din spatele camerei de gardă? De la doctor reţetă, de la Dumnezeu sănătate!

Camera de gardă a Spitalului Colentina, pe vremea cînd arăta mai de Doamne-ajută!Mi-am luat inima-n dinţi şi-am zis că, oricît de rău o putea fi, n-o fi chiar iadul pe pămînt. Luni după-amiază, am mers la Spitalul Colentina. Alergia mea, manifestată prin băşicuţele de pe mîini, avea nevoie de un leac serios, nu doar de părerea farmacistului. “Erupţie poliformă la lumină” stă pe reţetă în dreptul diagnosticului.

Eu, care n-am avut niciodată alergii, cu atît mai puţin vreo fotosensibilitate, m-am trezit cu pleaşca pe cap. Dacă tot e, măcar să ştiu şi cu ce ocazie. Cică-i o reacţie care se manifestă la expunerea la soare, da’ nu-i provocată de soare, ci de ceva substanţă absorbită de organism fie din vreun medicament, fie din ceva, nu se ştie ce, da-n nici un caz din mîncare. Să fie primit de data asta, zic, şi-altă dată să nu mă mai viziteze.

Mîndră biserică răsare în spatele Camerei de Gardă

Şi-aşa, odată ajuns Mihăileanu la Colentina, se duce ţintă către ambulatoriul de specialitate. E drept, “ambulatoriu” nu prea-mi sună a “ambulanţă”, ci a “ambulant” şi mai mult a “amputat”, mă cam sperie termenul, îl preferam pe vechiul, “policlinică”. La policlinică, ţi-ai găsit!, închis, medicul îşi terminase programul de la două. A rămas camera de gardă, unde cu onor mă prezint la registratură, mi se dă o hîrtiuţă cu un cod, s-apoi mă trezesc în faţa uşii de la Dermatologie.

Intru, mi se explică povestea din primul paragraf, mi se taie reţetă şi, cînd să plec, mă reţine o întrebare: “Nu vă supăraţi, da’ cum puteţi să lucraţi în clădirile astea?“. Doctoriţa zîmbeşte undeva între amuzament şi amar, dar răspunsul vine prompt de la asistentă: “Păi, mai veniţi pe-aici, să vedeţi cum lucrăm“, vădit intrigată de condiţiile cel puţin obscure şi care, la fel cum nici pe mine nu mă-ncîntă, ca pacient, pe ea cu atît mai puţin, care-şi petrece zile-n şir între nişte betoane care par să cadă.

Mă reţine înc-o întrebare: “Da’ remarc altceva, că vi se construieşte o biserică în spate“. Pe doctoriţă şi pe asistentă le pufneşte simultan un rîs aproape sincer. N-au ce să mai comenteze. În fond, cam astea-s investiţiile în sănătatea românească. Doctorul dă reţeta, Dumnezeu dă sănătatea. Că dac-ar fi să stăm după ministere şi case de asigurări, nici măcar clădirile dărăpănate în care funcţionează multe dintre spitalele bucureştene n-ar exista.

Ce-are biserica cu spitalul

Nu e primul astfel de caz pe care-l văd. Mai există biserici construite în curţile spitalelor. Iniţial capele, au crescut ca peste noapte între lecuirea sufletelor păcătoşilor pedepsiţi de Dumnezeu prin boli crunte pe care trebuie, va să zică, să le trateze în spitale. Dumnezeu i-a condamnat să dea şpăgi la doctori şi la asistente, iar pentru a se vindeca, să se căiască prin biserici şi să verse mai mulţi bani în cutiile milei, să avem de unde să ridicăm mîndre edificii care să servească întru Q-urile şi X-urile popilor.

Aşa se întîmplă cînd biserica profită de pe urma oamenilor simpli, credincioşi. Poate doar la modul teoretic, biserica din curtea Spitalului Colentina ajută doar din punct de vedere moral. Omul se roagă şi e mai optimist, poate-poate l-o ajuta ăl de sus să treacă peste boală şi să mai verse nişte bucăţi de plastic la colecta pentru mîntuire.

Practic, biserica ar putea ajuta prin nişte donaţii serioase spitalelor. Fie prin vărsarea unor bani pentru renovări, fie direct prin donaţii de aparatură sau ce-o mai fi nevoie. Sau, mai simplu, ca să nu existe suspiciuni cu privire la folosirea banilor, să semneze o hîrtie prin care se obligă să cumpere materiale, să plătească muncitorii şi să doneze lucrarea spitalului contra unei plăci prin care se anunţă marea investiţie. Ar fi mai bine şi pentru spital, şi pentru pacienţi, dar şi pentru biserică – se numeşte PR.

Dar cum actele de caritate bisericeşti se definesc prin înălţarea “lăcaşelor de cult”, sănătatea să vină de la Dumnezeu, nu?

34 comentarii

 1. Din tot ansamblul mai lipsește cimitirul. Doctorul nu poate, Dumnezeu nu a vrut …

 2. Nu te supara pe el. Pana la urma si daca propozitia nu ar fi fost corect scrisa, nu prea conteaza. In esenta, omul este suparat pentru ca fie nu a inteles despre ce e vorba, fie nu este de acord cu parerile tale, si astfel, in lipsa unui conta-argument, scoate repede dictionarul pentru a arunca cu noroi gramatical.

  Nu uita ca intr-un sondaj recent, o majoritate covarsitoare a populatiei era de acord cu pedepsirea penala a criticarii bisericii. Avem o majoritate a populatiei care prefera preaslavirea dogmei religioase in detrimentul libertatii de exprimare, castigata cu mare tam-tam acum vreo 20 de ani. Astfel, te poti astepta ca o clasa politica care traieste din populism ieftin sa investeasca in altceva decat biserici? Si din nou, atata timp cat biserica are parte de apreciere neconditionata din partea populatiei, de ce s-ar stradui sa si ofere ceva in schimb?

 3. Domnule Alex Mihaileanu, cred ca traiti pe alta planeta… Nici nu pot sa-mi cer scuze ca sunt asa direct ;). Pentru a va edifica va rog sa vizitati Franta, o tara laica (dar laica cand zic…), dar care e obligata conform legii ei laice sa asigure asistenta religioasa bolnavului la cerere. Adica, spre exemplu daca vizitati spitalele din Franta veti vedea in mijlocul lor “trantite” o biserica… Bineinteles, ca bisericile, cele mai multe au fost construite odata cu spitalul, caci asa isi doreau oamenii acum 100 de ani, dar nu le-a daramat nimeni in numele laicitatii si nu deranjeaza pe nimeni si se slujeste in ele (fie ea biserica, moschee sau altceva).

  Stati dumneavoastra linistit ca nu din banii de la sanatate se construiesc bisericile, ci din banul dramuit al amaratului de rand (pe care il doneaza), din care, din nefericire traieste luxuriant orice parlamentar din romania ;) (adica un ban furat de data asta). Asa ca nu mai plimbati pisica moarta in curtea bisericii ca nu tine, ocupati-va de sanatatea politicii romanesti si lasati spoiala asta de articol scos din putul gandirii si asa sgur se va rezolva si problema sanatatii.

  Observ, ca lumea presei, cum nu mai are cate un vulcan caruia sa-i miroasa fumul, imediat ii miroase a tamaie… super interesant!?!

  • @mos Ion Roata: E o diferenta intre o capela (care poate fi gasita inclusiv in bisericile din SUA) si o ditamai biserica. Ce vreau sa spun e altceva: ca BOR prefera sa “ajute spiritual” decit sa ajute material. Si cred ca orice om ar fi mult mai multumit sa gaseasca niste conditii decente decit sa i se ofere “asistenta spirituala” intr-o ditamai cladirea, mai mare decit camera de garda pe a carei holuri nici macar nu incape o targa.

 4. ““Păi, mai veniţi pe-aici, să vedeţi cum lucrăm“, vădit intrigată de condiţiile cel puţin obscure şi care, la fel cum nici pe mine nu mă-ncîntă, ca pacient, pe ea cu atît mai puţin, care-şi petrece zile-n şir între nişte betoane care par să cadă.”

  Fraza asta e scrisa in romana? nu pare.

 5. Pai sa stii ca pare tradusa (cu picioarele) din alta limba, no offence.
  1. “intrigata de conditii obscure” = “curioasa de conditii obscure”; ti se pare normal?
  2. sintaxa e prea alambicata (“conditii …care, la fel cum pe mine, ca pacient, pe ea cu atat mai putin, care …care”) si nu se intelege nimic.

 6. Trebiue sa intelegeti ca romanului nu i s-a mai lasat decat o speranta ! BISERICA(indiferent de confesiune)! CADRELE MEDICALE cu ce sprijin (pe care nu il au) pot face minuni in vindecarea bolnavilor? Problema nu este nici in curtea BISERICII si nici in curtea CADRELOR MEDICALE ci in curtea GUVERNANTILOR!

 7. Alex, care e rolul articolului propus de tine cititorului?
  Pornesti de la o situatie de tip particular, de la o observatie personala (si profund subiectiva) si generalizezi pe o tema care trebuie tratata cu mult mai multa decenta si precautiune.

  Observ ca, in urma experientei pe care ai avut-o in spitalul romanesc, in loc sa tratezi tema in directia in care ar trebui – de ce stau sa cada spitalele? – te indrepti facil cu un atac populist intr-o directie care, in mod vadit, nu iti este familiara. Si anume, rolul Bisericii si relatia unui credincios cu Dumnezeu.

  Insa nu e de mirare, de vreme ce titlul blogului spune totul despre modalitatea dumneatale de abordare a subiectelor.
  Si totusi, te declari jurnalist…hmm…in fine, esti inca un june la 25 de ani asa ca mai ai ceva timp la dispozitie. Sau, cine stie…ca Dumnezeu nu ii subiectiv. (sa mi fie iertata gluma din final)

 8. Excelent articol. Foarte bine punctat. Voi care va luati de forma si nu de continut sunteti niste frustrati.

 9. Subscriu, excelent articol.

 10. @autor: nu vorbeam de capela, ci de ditamai bisericile si dadeam exemplul Frantei. Ceea ce afirmi, cum ca biserica ajuta doar “spiritual” nu are nici o sustinere in realitate, este doar un stereotip (eticheta) plimbat(a) de multi jurnalisti, blogari, de fapt, de oricine care nu cauta sa vada ca biserica noastra, chiar daca are bube si mucegai la greu, ajuta si material… normal lucrurile bune nu sunt atat de vizibile nici in Romania. Din nefericire, e mai simplu sa generalizam in loc sa ne documentam. Dar ce sa faci, e mai trendy sa te iei de biserica, nu?

  In Franta – ca sa raman “in comparatie” – sistemul sanatatii functioneaza, dar nu din cauza ca biserica ajuta material, ci din cauza seriozitatii celor ce aduna banul public si il redau inapoi publicului. Problema la noi e una destul de evidenta: coruptia si din nefericire e si prin biserica, chiar daca cu noul patriarh pe care nu-l simpatizez, lucrurile pare sa se fi mai schimbat. Oricum, cu o floare nu se face primavara, dar daca o rupem si pe aia la ce bun primavara.

 11. Mi-e rusine de rusinea ta…poate ca ti-a spalat cineva creierul, sau poate ca nici n-ai avut vreodata…mai gandeste-te, misca-ti neuronul.

 12. Draga Alex,
  iti scrie un om care cunoaste importanta unei biserici in apropierea spitalului. Crede-ma, pentru un bolnav care sta luni in sir intr-un spital e o adevarata bivecuvantare. Sa nu ajungi sa constati lucrul asta pe pielea ta!
  Si apoi o intrebare? Chiar crezi ca biserica ar trebui si ar putea sa repare spitalele statului? Oare maine se va gasi vreun jurnalist nervos care sa dea intr-o groapa cu masina si daca zareste o biserica in preajma sa sugereze ca in locul acelei biserici trebuia sa se repare gropile din asfalt???
  Astept un raspuns. Multe bucurii si spor in toate!

 13. Păcat. Că preoții nu înțeleg. Astăzi sunt cu grămada ridicate biserici impozante dar goale. La fel sunt și preoții împreună cu teologia lor. Uimitor faptul că se aruncă miliarde pe o astfel de bisericuță dar mor oameni în acel spital pentru că nu sunt fonduri pentru viața lor.

 14. Alex, iti multumesc pentru postarea asta…

  Oare cind ne vom trezi la realitate? Cind vom inceta sa mai dam bani cersetorilor de la BOR? Nu sunt cu nimic mai breji decit “amaritii” de la coltul strazii care string in palaria intinsa, zilnic, sute de lei (noi).

  Si nu, nu porneste de la guvernanti plaga asta. Porneste de jos, de sus, de la centru, din toate directiile. Depinde de fiecare dintre noi sa schimbe ceva. Macar opunindu-ne public acestor ciudatenii.

  @ Mos Ion Roata: E una sa soliciti asistenta religioasa, cu totul altceva sa trintesti biserici noi noute din doi in doi metri. Stiti cite biserici incepute si lasate in plata intemperiilor exista in Mangalia, de pilda? In toate zidurile acelea stau banii nostri de contribuabili, cetateni ai unui stat “laic”. Si banii unor fraieri care – culmea – sunt convinsi sa doneze. Multi dintre ei, din patura de mijloc, cu “frica lui Dumnezeu”.

  Vai de capul nostru.

 15. @ mos ion roata: Mai bine fa matale o vizita in Germania unde nici un cult sau religie nu primeste bani de la stat.

  @alin: Spitalele stau sa cada pentru primesc bani putini de la bugentul si asa anemic de la care suge si BOR. Crestineste ar fi sa dea si preafericitul putin ajutor celor mai putin fericiti decat el, asa ca-n pilda cu bunul samaritean. Cate spitale s-ar putea construi cu 500 de milioane de euro?

 16. “da’ nu-i provocată de soare, ci de ceva substanţă absorbită de organism fie din vreun medicament, fie din ceva, nu se ştie ce” :)) Deci ai plecat de acolo needificat! Ai patit fix ca mine! Banuiesc ca tot un antialergic ti-a fost prescris, nu?
  Una peste alta, mi-a placut articolul tau!
  O zi frumoasa, Alex!

 17. @sintetic: Draga Sintetic, vorbesti artificial (scuza-mi ironia), caci nu cunosti realitatea germana… mai intereseaza-te de unde sunt platiti preotii germani (si nu cei ortodocsi romani), caci altfel ar trebui sa aduci ceva dovezi. Nu intelegi ca rostul articolului asta e sa faca rating, caci bineinteles sunt multi fanatici atei sau crestini care vor comenta, dar si oameni normali care nu pot fi de acord cu mutarea problemei sanatatii in curtea bisericii (chiar daca statul roman a cam mutat-o, adica in cimitir), caci orice ai face nu se leaga… Oricum, cainii latra, ursul merge ;).

 18. @mos ion roata
  Din pacate articolul prezinta doar o realitate tampa si nu muta prolema sanatatii in curtea bisericii. Or fi multi fanatici atei si crestini, dar mai multi sunt apologeti d’astia fals impaciuitori care critica oameni de paie inchipuiti.
  Cred ca e o mare diferenta intre obligatia spitalului de a oferi “servicii” religioase (in Franta) si obligatia pacientului de a beneficia de servicii religioase (in Romania). La fel cum nu poti sa compari spitale construite cu o biserica in mijloc acum 100 de ani cu spitale vechi in care se construiesc ACUM biserici in mijloc. Presupunem ca omenirea a mai evoluat in ultima 100 de ani, a aflat ca studiile stiintifice arata ca rugaciunea nu aduce imbunatatiri ale starii de sanatate, ba chiar dimpotriva, si ca, astfel, o biserica in mijlocul spitalului face ca pacientul sa ajunga mai repede spre groapa.

 19. Logosfera, chiar mi-era dor de “oamenii de paie” ai tai; vad ca-i folosesti peste tot :)

 20. @Alex
  “Nu te supara pe el. Pana la urma si daca propozitia nu ar fi fost corect scrisa, nu prea conteaza. In esenta, omul este suparat pentru ca fie nu a inteles despre ce e vorba, fie nu este de acord cu parerile tale, si astfel, in lipsa unui conta-argument, scoate repede dictionarul pentru a arunca cu noroi gramatical.”

  Mai degraba sunt suparat pe asa-zisii “scriitori de ziar”, bloggeri etc. care nu prea se impaca bine cu lb. romana.

 21. @ MOS ION ROATA: In Germania preotii sunt platiti dintr-o taxa pe care o platesc doar enoriasii bisericii (Kirchensteuer). Acea taxa este colectata de stat fara sa FACA PARTE DIN BUGET.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_in_Germany

  La noi pe de alta parte nu numai ca preotii sunt platiti de la buget cu bani care sunt rupti de la gura sanatatii si invatamantului ba se mai si sponsorizeaza constructia de biserici. Ca zecile de mii de euro pe care castiga lunar BOR din diverse afaceri nu ajung.

  http://www.capital.ro/articol/afacerile-bisericii-cu-biblia-intr-o-mana-si-facturierul-in-cealalta-125371.html

  Cati bolnavi s-ar putea oare ingriji cu 500 de milioane de euro? Sau e mai important sa aiba Catedrala Mântuirii Neamului 12 lifturi?

 22. Romania nu-i Franta. In Franta nu se prabusesc spitalele, Franta are spitale acreditate in UE (Romania nu are), in Franta nu dorm mai multi bolnavi in acelasi pat de spital, in Franta religia nu mai are aceeasi forta de a prosti populatia.

  Zi tu, se bat bunii crestini din Franta ca sa linga moaste?

 23. Sunt total impotriva finantarii de catre stat a bsericilor si popilor de rigoare. Deja guvernantii exagereaza intr-un mod de-a dreptul absurd, acordand bani bisericii in defavoarea scolilor si a spitalelor.
  Daca cineva vrea sa doneze bani benevol- treaba lui, insa nu sunt de acord ca statul sa plateasca capusele numite popi&biserici cu banii mei din taxe si impozite, iar eu daca merg la spital trebuie sa iau de acasa fasa, dezinfectant si medicamente, in timp ce contributia la sanatate e platita la zi
  RUSINICA! RUSINICA!

 24. @Mos Roata: 1. aia din Franta or avea bani mai multi, noi nu prea. 2.Daca francezii fac o prostie, trebuie sa o faca si romanii?. 3. Cate biserici s-au construit in ultimii 20 de ani in Romania si cate spitale. 4. …

 25. Eu nu sunt bisericoasa de fel, insa credeti-ma ca in momentul cand viata te loveste este un ajutor real.

  Oricum nu cred ca biserica este de vina pentru starea spitalelor din tara.

 26. Corect, ipo, cu siguranta raportul dintre spitale si biserici este unul nefericit. Ca si cel dintre biserici si locuri de

  joaca (distruse de popi), ca si cel al spatiilor verzi si padurilor ( incredibil dar popii distrug creatia domnului sa-i

  ridice lacas de cult acestuia… cand conform “cartii lui Dumnezeu” el se regaseste in creatia lui, apare si te asculta

  oriunde ai fi, de oriunde te-ai ruga… dar ce sa faci, sigur povestea cu biserica aia mare si cu fariseii de acolo nu e

  pe placul lor).

  Guvernantii nostri cotizeaza la biserici sume mult mai mari decat in alte state, daca calculam raportul la cati bani se

  aloca spitalelor si cercetarii din domeniul medical . (Oare cat se mai aloca cercetatii medicale la noi acum? parca voiau

  sa opreasca finantatiile spre cercetare…si ma tot miram zilele trecute cum reusise sa decopere analiza cancerului..)

  Nu stiu ce indoctrinat de pe aici voia cifre… chiar vrea sa ii arat cum tarile in care oamenii frecventeaza des biserica

  au un procentaj mai mare de bolnavi decat cei in care majoritatea lumii nu frecventeaza biserica? Unele din afectiunile

  tractului digestiv care abunda in toate statele in care se frecventeaza des biserica, nici nu se mai gasesc in alte tari

  (doar 2-3 cazuri izolate)… probabil ca pe aia ii ajuta mai mult Dumnezeu :))

  Faptul ca unii in Franta mai slujesc in lacase de acu’ 100 de ani…si la noi sunt lacase de sute de ani, dar pariez ca la

  cladiri noi pt religia majoritata (care le are oricum si pe alea vechi) nu ne intrece nici o tara. Unde s-au construit ele

  acum 100 de ani?…fiecare cu locatia dorita (la noi aveau ditai terenurile nu se bagau intr-o curte de spital, aveau mii

  de hectare pe care dealtfel le-au si recastigat, asa ca nu ii deplang. Mai degraba plang dupa sutele de locuri de

  recreere( parcuri, locuri de joaca) care le-au luat popii pe nedrept).

  La spitalul unde lucra maica-mea se facuse – cu finatare nemteasca, ca aia pretuiesc mai mult spitalele – lift (da, n-avea

  spitalul lift pt bolnavi pana atunci), bazin de inot, sauna si teren de tenis.

  (Astea da,isi pot justifica realmente investitia in recuperarea fizica a bolnavului – cat despre recuperarea psihica, de

  asta conform codului ar trebui sa se ocupe medicii si asistentele, vorbind pacientului pe un anumit ton, incurajandu-l

  zilnic, bolnavul fiind incurajat si de curatenia si dotarile spitalului, simtindu-se “pe maini bune”, nu in darapanaturi

  cum zice Alex, unde, noral ca te cuprinde disperarea si daca ti se mai si sugereaza sa vizitezi biserica inainte de

  operatie nu stiu daca nu clachezi si nu donezi intreaga avere bisericii- oare nu asta se urmareste de fapt?)

  In timp, salile amenajate nu s-au putut mentine insa din lipsa banilor, ele nemaiputand fi utilizate. Terenul de tenis

  este acum … cine giceste? haha.. pai nu e greu.. ce poate fi? doar stiti ca o singura institutie fura mai mult ca statul

  si scapa fara sa justifice un leu – biserica! Da, acum este o ctitorie unde oamenilor li se va vorbi pompos despre o alta

  viata si unde ei isi vor plati acatiste sa le mearga bine pe viata ailalta, uneori privandu-si copii de fructe si altele

  necesare vietii de zi cu zi. Dar pana la urma chiar si cand vor muri copii de cancer la varste fragede, tot la dumnezeu

  isi vor gasi alinarea… Stiti cum vad eu biserica? Ca pe o institutie care profita de egoismul oamenilor (care in loc sa

  ajute un copil cu cancer prefera sa-si dea banii unui popa pentru a-si asigura viata de apoi…), indepartandu-i unii de

  altii (pe criterii etnice, religioase, ale orientarilor sexuale, etc), facandu-i intoleranti cu cei din jur, dar, (ce

  usurare!) apropriindu-i de o fiinta imaginara inventata de catre acestia in scopurile lor meschine.

  Daca se duce batutul din gura si promisiunile fara acoperire, in urma, “beneficiile” lasate de religie pe mapamond sunt

  multe… dar de obicei ingradesc mintea omenilor (crede si nu cerceta), se opun evolutiilor stiintifice din diferite

  domenii, alimenteaza intoleranta, etc…nu cred ca are rost sa vorbim si despre inchizitie si evul mediu, cand avem

  zilnic sute de exemple laga noi.

  In alta ordine de idei, eu am o solutie care ar prii statului dar evident nu si guvernantilor (care profita din reclama

  platita in biserici). Daca tot pot sa-si ridice in timp util o biserica din surse proprii (desi oricum vor cere bani si

  statului, ca.. asta e, reclama e scumpa si la ei prinde la prostie, adica la o mare masa de oameni)

  1: – sa se interzica ctitoria de noi biserici, astfel, cei care vor noi parohii intai sa renoveze o sectie de spital (uite

  in iasi unde gem bisericile una langa alta burdusite de icoane de aur, spitalul de copii Sf Maria este in paragina…

  doar o aripa a unei sectii a fost renovata… cu ajutorul dealerului de la Chrysler…).

  Astfel puterea lor de convingere ar trebui sa fie intai utila oamenilor pe lumea aceasta, ca mai apoi sa fie vrednici sa se gandeasca la lucruri mai indepartate de iubirea si ajutorul aproapelui…Pana la urma ca sa fie hirotonisiti si sa coboare duhul sfant ar trebui sa se arate si ei demni, nu sa fie de ajuns doar spaga la preotul mai mare in grad.

  Aici este de retinut un amendament f important, caci popii interpreteaza aproapele nu ca pe orice seaman (chipul si

  asemanarea domnului), ci doar pe cei care sunt de religie cu ei si cotizeaza la ei.

  Astfel spitalele pe care le vor renova/ construi/ dota cu aparatura sau medicamente (zic si eu mai multe variante ca la

  cate biserici se ridica pe an, cu siguranta intr-un an se termina de renovat spitalele vechi si nu vreau sa dau motiv de reformulare a legii autoritatilor:P) vor ramane de stat, finantate din donatii si nu vor purta vreun insemn al unei singure religii, in detrimentul altora de alta convingere religioasa. Cand ridica singuri (pardon, cu puterea Domnului) sistemul medical din groapa, pot trece desigur si la alte preocupari, cum ar fi gradinite de stat, locuri de joaca pt copii (repet, indiferent de convingerile religioase, ca asa, au mai facut ei cate un vad de sters creierii si creat robotei de-o religie sau alta, dar acum de cand cu religia in scoli nici de asta nu mai au nevoie, le-a oferit statul creierele copiilor pe tava). In final pot sa treaca si la asfaltat, caci se vor gandi oricum si la cele lumesti si in curand nici Q12 nu-i mai scoate din canalizarile descoperite de pe sosea. Pana la urma domnul si-a dat viata pentru umanitate poate si supusilor lui nu le-ar strica niste munca in folosul comunitatii, din dragoste de semeni :D

  2. – Aici va las deschisa imaginatia, astept sugestii… cred ca daca in micile donatii ale saracilor Romaniei sta prosperitatea atator popi, in micile si nesemnificativele donatii ale popilor catre renovarea spitalelor si nu numai poate sta prosperitatea Romaniei! Ar fi doar vorba de o redirectionare a banilor oamenilor, care nu prea stiu cum sa-i folosesca (un studiu zicea ca majoritatea directioneaza aia 2% tot spre biserici… nu spre smurd sau altceva… de parca statul nu tot asta face… e un cerc vicios care trebuie rupt cumva)

 27. @ Alex: Scuze pt aspectul postului. Nu stiu de ce apare comentariu meu asa, ca n-am folosit spatieri suplimentare… am dat paste la comentariu pe blogul personal si acolo nu apare problema asta. (Parca te pricepeai intr-ale web-ului.. poate rezolvi tu problema asta. – http://blind-girl.blogspot.com/2010/05/propunere-lege-astept-alte-sugestii.html )

 28. @Oana: a fost un ajutor ” real ” (?) pentru ca spitalul nu a aratat cat sa-ti inspire incredere, pt ca asistentele nu au avut timp sa incurajeze bolnavul cum scrie la carte…etc..

  A fost un ajutor … moral acolo unde sistemul medical nu a avut unul. Acopera o lipsa, o greseala dintr-un sistem. ( si chit ca petecul e stramb tot e mai bun decat nimic pentru o persoana suferinda, iar preotii speculeaza asta)

  Mai bine am repara, caci intr-un sistem in care spitalul este la standarde, dotat cu toate necesare, unde camera nu arata mai rau ca un sicriu (si cu mai ulte lucruri in descompunere ca acesta din urma), unde medicii si asistentele incurajeaza si verifica starea bolnavului oricat de des este nevoie, unde bolnavii primisec consiliere psihologica ce ii ajuta sa treaca peste stari firesti in anumite afectiuni) popii nu mai exploateaza astfel de goluri in “sufletul” oamenilor.

 29. Din pacate n-am gasit si alte video-uri din spital, insa puteti zari o chiuveta in fundal si sa reconstituiti si restul salonului, caci era in aceeasi nota. – http://blind-girl.blogspot.com/2010/05/spitalul-sf-maria-iasi.html

  Scuze pt link, n-am gasit cum sa dau embed la video direct in comment.

 30. Mos Ion Roata si altii .. ideea principala zic io ca is doua: 1. Biserica primeste in prostie bani de la buget, ceea ce nu e chiar normal. Ca avem si alte chestii pe lumea asta de facut decat sa sponsorizam BOR-ul. Nu mai vorbim de faptul ca sunt probabil fruntasi in evaziune fiscala, cu fonduri incasate, dar neinregistrate, plus toate scutirile de taxe si 2. in multe tari normale, daca tot e atat de interesata de binele prostimii, aceeasi biserica face si altceva decat sa tot construiasca amboulea “lacase de cult’ pentru 3 babe care mai pierd vremea pe acolo.

  Bisericile se umplu doar la sarbatori mari sau cand poposeste vreo colectie de moaste, dar sunt tot mai multe. In loc de fanfaronada asta, ar putea preafericitul si restul sfintilor sa doneze cate un “spatiu” pentru un orfelinat, un spital, o scoala. Sa puna la bataie din fondurile pe care tot de la prostime si stat le au pentru a ridica mai un spital, mai o scoala. pe care sa le numeasca cum doresc ei si sa puna statui de sfinti in holuri, ca nu se supara nimeni. Si atunci poti spune cu adevarat ca au grija de ‘oile’ lor. Fonduri sunt destule pentru cate un proiect din asta, care ar aduce cu adevarat alinare. Ca e nevoie de scoli si spitale noi si de cadre didactice si medicale platite cat de cat decent.

  De ce nu se construieste cate un asemenea edificiu?

  Ca ar insemna ca le pasa mai mult de prostimea care le umple buzunarele. Si BOR nu prea are probleme din astea de ‘pasare’. Lasa ca punem de Catedrala neamului, ca e mai importanta

 31. E strigator la cer cati bani se duc pe popi & biserici! plus ca procentul ala de 87% crestini ortodocsi e tare umflat . in jur de 20 % din romani se duc la biserica, iar la paste si craciun se mai duc cativa in plus. Mie nu mi-e jena sa ma declar anti-teista, insa multor sceptici, agnostici sau atei le este teama sa spuna ca nu cred in prietenul imaginar din cauza reactiei familiei, prietenilor, comunitatii apropiate
  DUMNEZEU NU EXISTA! e chiar asa de greu de inteles?
  asa ca puneti banii si faceti spitale, scoli, gradinite!