Care trebuie să fie calităţile unui laptop?

Cum stăteam eu pe canapea, acum cinci minute, citind pe iPad un review al noului MacBook Air, mi-a picat fisa. Nu, nu-i reclamă la Apple, e despre ce promovează companiile raportate la nevoile oamenilor. Rvenind, ce mi-a atras atenţia în reviewul din MacWorld? O frază care zice cam aşa: “Ajuns la deja a şasea generaţie, designul exterior al laptopului a rămas, în esenţă, acelaşi” şi două vorbe despre cum e mai subţire în faţă. Moment care mi-a declanţat un flashback, cu momentul lansării, cînd a fost numit “cel mai subţire laptop” din lume. Şi încă vreo două flashback-uri, unul cu o lansare Sony Vaio, parcă, şi încă unul, în ambele cazuri, companiile lăudîndu-se că au cele mai subţiri laptopuri.

Evoluţie

Ca să vă faceţi o idee, Air-ul a pornit de la un procesor de 1,6 Mhz (cel pe care-l am eu) şi a ajuns, acum, la i7 Ivy Bridge de 2 Ghz (ştiu că pentru non-tehnici nu prea pare o evoluţie, dar este), de la HDD la SSD de 256 GB (nu pun la socoteală opţiunea de 512, că e prea scumpă) şi aşa mai departe. Ceea ce ne aduce la momentul în care intrăm într-un magazin fizic, plin cu laptopuri, şi ne întrebăm ce ne trebuie ca să ne face treaba ca la carte. De exemplu, eu continui să lucrez foarte bine pe un laptop de 13″ din 2008 (adică Air-ul ăsta), ceea ce-mi demonstrează mie că un upgrade anual nu e altceva decît un moft.

Ce-mi trebuie mie:

 • 13″ este dimensiunea ideală, nici prea mic, nici prea mare, e tipul de display pe care-l cuprinzi dintr-o privire, fără să fie nevoie să mişti ochii pînă te ia ameţeala (Pro-ul de 15″ mi s-a părut imens)
 • 256 GB capacitate de stocare – dacă nu stochezi toate pozele şi toată muzica de pe net, plus toate filmele de pe torrente, n-ai timp să-l umpli (Air-ul meu are capacitate 80 GB şi am, în continuare, 46 GB liberi)
 • viteză de procesare decentă, RAM destul cît să nu crape cînd ţi-e lumea mai dragă
 • nu mai mult de 2 kg
 • să fie suficient de subţire şi cît mai plat cu putinţă

La ce-am ajuns? Teoretic, am nevoie de un ultrabook. Dell-ul precedent avea, pe partea care stătea pe birou, tot soiul de plastice, în care mă zgîriam cînd îl băgam în rucsac, plus că era greu. Dacă te chinui un pic să compari, MacBook Pro-ul cu Retina Display, cu 15″, cîntăreşte 2,02 kg şi are o grosime de 1,8 cm – adică, în partea cu “balamalele”, e cu 1 mm mai gros decît un MacBook Air.

Nevoi

Ce legătură are marketingul în toată povestea asta? Simplu. Tehnologia a ajuns la punctul în care este atît de ieftină, încît nu mai ai ce promova. Dell, HP, Toshiba, Sony, toţi ar putea produce un ultrabook sau un laptop suficient de uşor, suficient de bine desenat şi suficient de bine configurat pentru a-l face suficient de ieftin. Problema lor e că s-au făcut toate. De asta, toate ultrabookurile arată la fel. De asta, apar tot mai des claim-uri de genul “cel mai subţire laptop din lume,” deşi, pentru un utilizator obişnuit, diferenţa de grosime (de regulă, 2-3 mm) este irelevantă, cu atît mai mult cu cît 2 mm în minus înseamnă 200 de euro în plus (de dragul exemplului, nu ştiu dacă asta-i diferenţa). Pentru că designul unui laptop este întotdeauna un compromis – s-a văzut la specificaţiile Air-ului din prima generaţie (cel pe care lucrez eu: sunetul e mono, are un singur port USB etc.)

Ce mi se pare că nu reuşesc să priceapă producătorii nici în ruptul capului? Că oamenii au nevoie de computere simple, care şi pe care să-şi facă treaba. În esenţă, toate sînt la fel, tehnologia nu diferă cu mare lucru, iar diferenţa e făcută doar de preţ. Dincolo de configuraţii şi de tehnologie, separarea n-ar trebui să se mai facă pe principiul “avem cel mai subţire laptop,” e pueril. Şi, probabil, n-o să se mai întîmple multă vreme asta. Dacă te gîndeşti că toate ultrabook-urile care nu-s Apple sînt aproape identice, separarea se va face pe criterii de servicii – şi-mi vine în minte, acum, “garanţia Toshiba,” ştiţi povestea cu laptopul care-a luat foc în emisiunea lui Mircea Badea şi i-a fost schimbat a doua zi etc.

Rămîne, totuşi, întrebarea: care trebuie să fie calităţile unui laptop?

2 comentarii

 1. Pai ar trebui sa fie 3 calitati aduse in discutie:
  1) Puternic = cu viteza rezonabila pentru aplicatiile rulate cel mai des (asta inseamna cpu/ram/hdd/video), si ecran suficent de mare.
  2) Portabil = usor si cu o baterie care sa ofere niste ore bune de “lucrat” pe el.
  3) Ieftin = un raport calitate pret ok.

  Tu zici ca marii producatori nu mai au ce inventa. Eu nu sunt de acord cu tine. De obicei pe laptopuri nu prea o sa vezi placi video puternice pentru ca sunt energofage tare si costul de a integra o placa video high-end este prea mare pentru volumul de vanzari.
  De obicei marii producatori opteaza pentru:
  a) Nici o placa video dedicata si se merge pe cea incorporata.
  b) Cateva placi video low-middle end care ofera o calitate mediocra a jocurilor actuale (nici nu mai vorbim de future-proofing aici).
  Mai exista si producatori “de nisa” (de multe ori subdivizii ale celor mari) care integreaza placi video puternice, dar atunci pretul devine x2 sau x3.

  In rest, ca de obicei (daca nu deschizi ochii, deschizi punga !). Producatorii integreaza componente mai “slabe”/mai putin energofage pe laptopuri. Spre exemplu s-ar putea sa vezi destule HDD-uri cu 5400 rpm sau procesorul i7 este de fapt un i7 versiunea mobile (intre versiunea obisnuita si mobile a aceluiasi procesor de obicei este o diferenta de performanta notabila).

 2. trimite ideea ta celor din brasov care fac tablete