Contribuția la sănătate, mai mult decât dublă de la 1 ianuarie. Noi nu primim nimic, medicii nici atât

De ce încă nu semnează medicii de familie contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Simplu: pentru că guvernul nu face absolut nimic pentru Sănătate. Hai să explic pe scurt.

Ieri, am dat o fugă pe la ANAF ca să plătesc CASS-ul. Atotștiutorul paznic, când îmi pune-n față formularul 604, mă informează că tocmai s-a “dublat” contribuția. Nu mai e 80 lei lunar, acum e 190 lei.

M-am scărpinat un pic după ceafă, că nu-mi ieșea matematica. Nu doar că a dublat-o, dar creșterea este de aproximativ 138%. Pe românește, statul îți cere acum mai mulți bani pentru asigurarea de sănătate, că e în gaură cu bugetul pe anul în curs, dar de oferit, nu oferă nimic în plus.

Și asta pentru că banii pentru Sănătate nu se duc la Sănătate, ci se duc pe populisme și pomeni electorale. Marele partid de guvernământ a tot promis, iar când nu s-a întâmplat nimic, medicii au ieșit în stradă. Acum, guvernul s-a trezit că medicii de familie nu semnează contractele cu CNAS, pentru decontarea serviciilor, iar oamenii trebuie să plătească de la consultații și până la medicamente.

Ministrul o face pe inteligentul și recomandă oamenilor să schimbe medicul de familie, adică hai să îngropăm sub preș gunoiul, pe motiv că cică n-are bani. Între timp, CASS-ul pentru persoane fizice crește (cu 138%, da?), pentru că logică pură.

Am mai explicat la un moment dat: banii din contribuții, fie ele salariale sau plăți direct la ANAF, nu se duc într-un fond pentru Sănătate, ci se duc într-o găleată comună. Banii de pe CASS pot merge, la fel de bine, în buzunarul lui Dragnea dacă individul decide, printr-o ordonanță de urgență, că vrea să mai cumpere niște insule de pe Dunăre.

Iată marea “revoluție fiscală” promisă de Dragnea: momentul în care mai pui 40 lei și-ți contractezi cel mai scump abonament lunar pentru o persoană fizică la o rețea medicală privată. Serios, la ce să plătești 190 lei lunar statului?

UPDATE: Suma de care vorbesc e contribuția pentru persoane fără venituri (eu plătesc mult mai mult, prin reținere la sursă pe contracte de drepturi de autor, dar mai sunt și luni moarte sau luni în care nu știi dacă ți se fac plățile la timp).

(Foto: Octav Ganea, Inquam Photos)

12 comentarii

 1. ”Vom zdrobi burghezia între pietrele de moară ale inflației și taxelor” – Lenin

 2. Pentru o bătaie de joc îți spun eu și dacă ai curaj și îndrăznești să crezi că poți să te tratezi pe bani tăi, visezi frumos.

  • @Robert: de acord. Problema mea e că sistemul e făcut să fie obligatoriu de stat. Aș prefera să dau 50 euro lunar la o companie de asigurări privată, cum face sor-mea în Belgia, cu Allianz, de exemplu, care decontează inclusiv serviciile de stomatologie. Dar unde poți faci asta în România? Că nu prea ai cum.

 3. Si totusi, cum de platesti doar 190 pe luna pentru CASS? Dupa noul Cod Fiscal eu voi plati 900 lei lunar!

  • @Alex: pe persoană fizică neautorizată, care n-are venituri. În principiu, eu plătesc mult mai mult, pentru că încasez pe drepturi de autor, dar sînt și luni moarte.

 4. În țară asta, 90% din majorările taxelor nu merg acolo unde trebuie și este nevoie de ele, ci merg la guvern ca să poată face “aleșii poporului” ceea ce vor mușchii lor, adică sa schimbe ei de la an la an, mașini de serviciu, laptopuri, birouri, etc. Asa vad și înțeleg eu lucrurile astea. Și asa le vad și le percep majoritatea românilor. Și asta din cauza faptului ca poporul nu știe cu exactitate destinația adevărată a banilor. 🤔

 5. Alex există si in Romania societăți de asigurare care vând asigurări private de sanatate individuale. Asirom Vig este una dintre aceste companii

 6. @Alex Mihaileanu: Eu am un SRL (nu sunt angajat). Nu pot sa merg doar pe privat cu sanatatea?

 7. Nu ești obligat să plătești, oamenii trebuie să boicoteze orice decizie în defavoarea lor, ăștia au distrus și distrug țara. Eu nu plătesc nimic, nu mă interesează ce pățesc, dă-i dreac de nemernici cu cretinismul lor !

 8. CAS – contributia de asigurari sociale
  CASS – contributia de asigurari sociale de sanatate

 9. Ar fi foarte bine daca aceasta Casa Nationala de sanatate ar avea concurenta prin crearea de Case de sanatate private, pentru ca vedeti voi in tara asta daca vrei sa-ti faci si tu niste analize gratuite nu gasesti fonduri in vecii vecilor, dar banii ii platim lunar, si nu putini, si pentru ce?