Foto: GSP.

Noh, cine-ar fi crezut că avem mai multe case de pariuri decât farmacii?

Stați așa, c-au descoperit cei de la GSP apa caldă: în România, există mai multe case de pariuri (mă rog, “oficii” cred că ar fi cuvântul potrivit) decât farmacii.

Mai exact, 13.335 de case de pariuri, 9.410 farmacii și 4.582 sucursale bancare. Sau, cum a făcut media Barbu, “4,5 sedii de case de pariuri per localitate (luând în calcul toate localitățile, urbane sau rurale)“.

Eu nu înțeleg de ce e asta o știre șocantă. Sărăcia în România e mare. Fiecare intersecție – în București, cel puțin, numără măcar o farmacie, o covrigărie, un “oficiu” de pariuri și o bancă. La mine-n Iancului, numărasem la un moment dat, erau 13 farmacii în două intersecții (Iancului și Dimitrov, 500-600 metri distanță una de alta).

Pe astea de pariuri nu le numărasem, dar e cumva la mintea cocoșului că toți românii speră să se îmbogățească. Și un “oficiu” de genul ăsta nu vinde doar bilete, ci e plin și de păcănele. Inclusiv Loteria Română are păcănele în sediile ei.

Cifrele astea, într-adevăr, definesc România: pariuri și bănci, poate-poate pică ceva bani, și farmacii pentru că, teoretic, toți românii vor să fie sănătoși.  Legat de farmacii, acolo avem altă problemă, anume că vând toate prostiile “naturiste” și “homeopate”, care n-au nici un efect în practică.

Pe de altă parte, hai să ne uităm un pic și la reclamele de pe TV. E plin de reclame a celor de la Boiron, care vând apă chioară. Sau de tot soiul de unguente și “suplimente nutritive”. Nu e cumva normal să se umple țara de farmacii?

Raportat la context – cam cât de mare-i sărăcia și cât de mare e dorința de îmbogățire peste noapte -, nu e nimic șocant în știrea GSP. Șocant este, cel mult, că s-a ajuns în halul ăsta, că s-a ajuns ca ultima speranță pentru un trai mai bun să stea în pariuri și păcănele.