Catedrala Mîntuirii Banului. De ce aruncăm cu 2,35 milioane de euro aiurea?

În 2011, Patriarhia va primi 10 milioane de lei (2,35 milioane euro) pentru Catedrala Mîntuirii Neamului. În 2009, a primit, de la bugetul de stat, 5 milioane de lei. În 2010, n-a primit nimic şi speram că nici nu va mai primi prea curînd. Am sperat de pomană. De o catedrală avea nevoie poporului român. Nu de locuri de muncă în mediul privat, nu de autostrăzi, nu de locuinţe, nu de pensii. De o catedrală.

Pe bună dreptate, nu pot decît s-o numesc Catedrala Mîntuirii Banului. Vrem sau nu, guvernul tocmai a aruncat pe fereastră nişte bani care puteau fi investiţi în ceva concret, care ar fi adus nişte cevauri concrete. Ne trebuia o catedrală, că, altfel, poporul nu putea să trăiască. Nu de alta, dar Dumnezeu ne dă de mîncare. Mergem la Catedrala Mîntuirii Neamului, ne rugăm, iar cînd ajungem acasă, găsim masa plină de bucate şi portofelele pline.

De reţinut că, potrivit “sfinţilor” de la Patriarhie, BOR a solicitat 20 de milioane de lei (adică aproape cinci milioane de euro) pentru 2011, bani care ar acoperi doar 10% din necesarul construcţiei mastodontului care ne va lecui de păcate, de sărăcie şi ne va propulsa, prin puterea credinţei poporului român, fix în fruntea clasamentului ţărilor cu cel mai ridicat nivel de trai.

Citez de pe Hotnews.ro:

PF Daniel a argumentat că, în 2010, deşi au fost solicitate cele 20 de milioane de lei, “nu s-a alocat nici o contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important”.

Va să zică, statul e obligat să dea pomeni bisericii. Aceeaşi biserică ortodoxă română care nu-ţi îngroapă morţii dacă n-ai avut bani să cotizezi. Nemaipomenit de important obiectiv, mai ales atunci cînd e pe banii proştilor care plătesc impozite mai mari decît pot duce. Asta aşa, în caz că guvernul Boc a uitat că ţara (copii, pensionari, şomeri, bugetari) e ţinută în spate de impozitele plătite de 4 milioane de români, angajaţi la privat.

Nu mai bine ar fi calculat cam cît compensau banii ăştia “pierderile” provocate de scăderea TVA-ului cu 0,3%? Măcar aşa, de formă, poate se simţeau mai bine şi ăia micii, plătitorii de taxe, poate scădea şi preţul pîinii cu 2 bani. Nu mai bine rezolvau bubele de la frontierele României, să nu ne mai înjure toată Europa?

Nu, noi dăm 2,35 milioane de euro bisericii ortodoxe române. Că avem de unde. Nu pot să mă abţin să nu fac o comparaţie cu imaginile alea din filme, cu negri care-au spart o bancă şi se duc la curve şi aruncă cu banii, să arate cît de tari sînt ei. Fix imaginea asta o am despre ce se întîmplă la noi. Fix de o catedrală aveam nevoie, că-n rest le aveam pe toate.

Bonus: Catedrala Mîntuirii Neamului va costa, deci, 50 de milioane de euro, nu? Prin absurd, să zicem că poporul român ar (avea, în primul rînd, şi ar) investi 50 de milioane de euro în ideea cretină a Patriarhiei. Cum se amortizează investiţia şi, mai ales, ce profit va aduce pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung? Ne garantează PF Daniel că intrăm cu toţi în Rai? Că în Schengen oricum nu ajungem prea curînd.

Întreb, nu dau cu parul.

16 comentarii

 1. nt, nt, nt…o sa te afuriseasca IPS-ii…..acum, ce-ai vrea, sa vanda Daniel indulgente?…n-ar fi idee rea poate, sa le dea insa pe bonuri valorice, precum bonurile de masa….furi, inseli, violezi…rupi mataluta un bonulet de la Daniel si gata si spalatoria de pacate…

 2. despre acordarea cetateniei ungare, ungurilor din Romania nu vb. nimeni?
  niste scenarii posibile… Doamne ajuta poate ramanem si fara unguri ca de sasi am scapat…. (atata ca imi pare rau de sasi…)

 3. De ce?
  Religulous!

 4. Pana la urma asta e unul dintre dezavantajele democratiei. Majoritatea populatiei este batuta in cap si are in incredere in biserica. Majoritatea populatiei ar da bani bisericii si majoritatea celor care isi redirectioneaza cei 2% ii redirectioneaza catre biserica. Daca majoritatea nu ar fi proasta in lenesa, atunci guvernul nu ar mai da bani la biserica. Deciziile in tara asta le iau incompetentii, deaorece la momentul actual sunt majoritari in Romania, si asta e genul de decizii la care ne putem astepta din partea lor.

 5. degeaba intrebi. ca nu face nimeni nimic. suntem cativa care nu suntem de acord. restul pupa haina popii. asta e romania. n’spe mii de biserici, cateva scoli si 3 spitale.

 6. Un spital-doua n-ar construi de banii astia ca sa-i dea o mana de ajutor lui doamne-doamne in lupta cu bolile cele trupesti si ale mintii… toata chestia asta imi aduce aminte de o replica dintr-un film altfel mediocru ” Nuns on the Run”…God is running a franchise business… iar Prea Fericitul a inteles fooarte repede avantajele unei astfel de operatiuni

 7. Daca lumea ar fi gandit asa acum n-am fi avut nici Notre Dame, nici domul din Koln, nici domul din Milano, nici Agia Sofia, nici Akropolis si nici multe altele.
  Omul cu mentalitate seculara si utilitarista nu va intelege niciodata efortul depus pentru un edificiu spiritual.

  • @Andrei: daca aveam excedent bugetar, intelegeam, trebuia sa cheltuim niste bani. dar noi sintem in rahat pina-n git si ne trebuie catedrala mintuirii neamului? sper ca glumesti.

 8. @Andrei Daca vor cultura pot face cate un Ateneu in fiecare resedinta de judet.
  De ce trebuie sa fie o catedrala?

 9. Sunt de acord ca momentul ales pentru demararea proiectului e nefericit. Pe de alta parte ne putem intreba daca acel moment fericit va veni vreodata. Nici cei care au construit marile catedrale vizitate azi de turisti n-au fost mai bugati, ba dimpotriva, n-au avut mai multe spitale iar locurile lor de munca erau la plug.
  Eu recunosc, am o mentalitate de medieval. Nu cred ca ne trebuie mai multe autostrazi, ci mai putine. Nu mai multe masini, ci mai putine. Nu mai multe locuri de munca in banci si IT, ci mai multi lucratori ai pamantului care sa inlocuiasca cu o munca responsabila agricultura agresiva si extensiva care se practica astazi si care vor sti sa consume cu masura. Nu neaparat mai multe spitale, ci mai multi oameni care sa se ingrijeasca cu compasiune de cei suferinzi.
  Ceea ce ma deranjeaza la acest comentariu este contradictia din final: “intreb, nu dau cu parul”, intrebarea fiind ce profit va aduce catedrala, asta dupa ce ideea a fost denuntata ca cretina. Mie mi se pare ca tocmai asta ai facut, Alex Mihaileanu: ai dat cu parul. Sigur ca ai dreptul la o opinie, dar nu incerca sa pozezi in observator impartial dupa prezentarea subiectului in acest stil.

 10. @Andrei te rog nu mai compara mastodontul asta de beton cu catedralele enumerate mai sus. in primul rand catedralele nu fac parte din cultura noastra. avem bisericutele dragute din moldova si din alte zone. uite de exemplu si in Breaza exista o bisricuta f frumoasa din 1760. aste da. nu vreau betoane.

 11. se pare ca si primaria sector 2 a dat anul trecute 10 milioane de lei. asa, ca tot se lauda ontanu ce bisericos e el.

 12. Am prieteni care au lucrat in mediul controlat de fetele bisericesti (vezi fundatii, posturi radio tv etc) si pot sa va spun ca exista o coruptie fara seaman in randul clerului. Se spala bani la greu, se dau tunuri si tepe cu bani proveniti din donatii (si nu numai). Uitati-va numai ce case si masini si-au tras cinstitii slujitori ai Domnului! Si inca ceva: stiati ca toate cladirile si proprietatile detinute de Culte (oricare ar fi ele) nu sunt impozitate. Da oameni buni! In timp ce noi toti platim ca idiotii taxe, biruri, dijme, haraci, facem zile de claca samd, popii nu dau un sfantz. Ba inca mai au tupeu sa finantam din banii nostri ai tuturor inca o constructie megalomanica de tip casa poporului. Si na ca era sa uit. Eu sunt ortodox dar ma gandesc ca in tara asta mai sunt destui de alta credinta decat a mea. Pe ei i-a intrebat cineva daca vor o catedrala ortodoxa pe banii lor(si ai lor ca si ei dau biruri)??? Sunt curios daca Obama da bani din bugetul SUA sa se construiasca biserici, temple sau moschei. Va spun ca ma indoiesc.

 13. atata timp cat se folosesc bani publici exista o pb …..

 14. Cu bani mai putini ar fi putut recladi Manastirea Vacaresti, “cea mai izbutita biserica din lumea ortodoxa”.

 15. Mda. Nu am văzut şi nici nu-mi pot imagina că voi vedea prea curând vreun guvern care să aibe curajul să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze responsabil în relaţia cu biserica ortodoxă.