Câteva vești proaste de pe frontul covidului românesc

M-am jucat aseară cu datele disponibile despre coronavirus în România și au ieșit câteva chart-uri pe tema asta. Nu găsisem, la prima strigare, nici o statistică legată de evoluția procentajului de confirmați infectați din numărul celor testați.

Am pornit de la JSON-ul disponibil pe datelazi.ro, care oferă cifre începând cu 17 martie, și am apelat la Mihai Ghiduc, care coordonează Mindcraft Stories, și unde deja există un infografic pe tema evoluției virusului în România, pentru o listă cu numărul de teste.

Și acum problemele. Începem cu ale birocratice:

 • statul român nu e deloc transparent. Nu că n-ar vrea, ci din cauză că cifrele astea se raportează cu pixul pe hârtie. Guvernul nu face o centralizare serioasă (sau DSU sau cine-o fi) sau, dacă o face, nu e publică
 • teoretic, dacă statul e incapabil să ofere un API public pentru cine vrea să aibă acces la date (l-am întrebat pe Alin dacă API-ul de pe datelazi.ro e public sau dacă dă cross-origin-ul peste mine și nu mi-a răspuns; nici n-aveam chef să testez, așa că am luat response-ul cu copy/paste), ar fi de preferat măcar un Excel actualizat zilnic
 • serios, există convertoare online Excel – JSON, e OK și un Excel. N-au de unde. Ce face, în schimb, statul este să trimită PDF-uri, ca să fie treaba cât mai complicată
 • pe scurt, statul român este incapabil să dezvolte o minimă digitalizare. Toți medicii au smartphone-uri, nu era o așa mare scofală să le dai un link unde să se logheze și să completeze un formular. Nici măcar n-am pretenția de aplicații
 • o altă problemă e că guvernul/DSU nu oferă cifrele testărilor defalcate pe județe. Azi, de exemplu, în Vaslui au fost depistate 11 cazuri noi (mi-a sărit în ochi că e cifra mică), dar câți au fost testați? 20? 200? Nu știm. La fel, nu ni se spune câte teste sunt duplicate/triplicate etc.

Problemele cu virusul:

 • există mai multe abordări legate de procentajul de confirmați din teste efectuate. Ultimul grafic din primul link arată că există o constanță, undeva la 4-5% sunt pozitivi. Prima abordare e: hai că nu-i chiar așa de grav, n-au luat-o în sus. Abordarea corectă e că, în realitate, graficul trebuia să arate așa:

 • mai exact, după două luni de stat în casă și încă una cu resticții severe, guvernul ar fi trebuit să crească semnificativ numărul de testări, să crească permanent, de fapt, în timp ce numărul de cazuri noi – sau cel puțin procentajul de care vorbeam mai sus, să meargă în jos
 • or fix asta nu s-a întâmplat. Dacă vă uitați pe unul din graficele pe care le-am generat, numărul de teste e ca pulsul, sus-jos. Doar când a fost cazul și nimic altceva
 • până în prezent, s-au efectual aproape 800.000 teste. E mult? E puțin? Habar n-am. Însă o medie zilnică de 4% cazuri noi ne cam lasă un gust amar pentru că asta spune că cel puțin 4% din populație are sau a avut virusul. Și acum vine partea cu adevărat tristă
 • nu știm câte teste au fost făcute de mai multe ori unei persoane. Cei infectați au primit cel puțin două, dacă nu trei teste, alții au făcut câte șase. Dacă socotim că la 30.000 cazuri pozitive s-au făcut câte trei teste, asta înseamnă că 60.000 devin irelevante, deci procentajul respectiv crește
 • prin UK, e un oarecare consens că numărul celor infectați e de 10 până la 20 ori mai mare decât cel al confirmaților în special din cauza asimptomaticilor. Dacă același lucru e valabil și în România, realitatea ne arată că ar trebui să fie undeva între 300.000 și 600.000 de actuali sau foști pozitivi, ceea ce, grosso-modo, ne duce fix la procentajul de mai sus: undeva la 4% din populație a fost infectată

Vestea bună e că, într-o oarecare măsură, virusul e ținut sub control. Nu grozav, drept dovadă că nu mai sunt locuri în spitale, dar măcar e vară și nu e balamuc cu bolnavii tradiționali sezoanelor mai reci. Prin urmare, e de preferat ca cine ia virusul să-l ia în perioada asta.

Vestea proastă e că încă nu se aude nimic de un vaccin în perioada următoare, iar asta înseamnă că suntem departe de imunitatea de turmă, care se capătă abia după ce vreo 60% din populație a avut virusul.

În cazul României, unde ruralul e relativ izolat și numără vreo 40% din popor, hai să exagerăm și să spunem că vreo 25-30% din populație ar fi suficientă. Ipoteza mea e o tâmpenie, dar ideea e că chiar și așa, tot e nevoie de încă vreo șase-opt ori mai mulți infectați ca să ajungem acolo.

Și mai e un aspect. Dacă ne uităm pe cifrele curente, mortalitatea e de aproape 6% (5,9nuștiucât). Practic, unul din douăzeci de oameni moare după ce a contractat virusul. Riscăm? Parcă nu prea avem chef, așa-i?

În lipsa unui vaccin, soluțiile sunt de două tipuri: alea ușoare și alea nașpa. Pe alea nașpa deja le-ați experimentat, nu cred că e nevoie să spun că, la toamnă, dacă lumea o ține în ritmul ăsta, țara va fi din nou blocată.

Soluția simplă e masca. Oricât de mulți imbecili urlă că “botniță!, botniță!”, e destul de clar că doar așa se poate ține în frâu epidemia. Știu, e vară, te sufoci, dar ești sigur că vrei să ajungi în spital?

Masca ar trebui să fie obligatorie inclusiv în public (bine, nu la plajă dacă se păstrează distanța) și am impresia că se va ajunge la asta în septembrie dacă guvernul vrea să evite un nou lockdown. Și probabil se vor aplica niște amenzi extrem de severe, similare celor cu părăsirea casei, pentru că altfel nu ascultă nimeni.

Tendința asta e relativ similară în cam toată Europa, ceea ce, în esență, înseamnă că va veni un val al doilea peste tot, respectiv că cine nu și-a luat concediu acum, nu mai pupă din toamnă plecat prin lume. Asta e noua normalitate și nu se va schimba nimic până nu vine un vaccin.

Obișnuiți-vă cu ideea că tre’ să puneți călătoriile în cui și că masca trebuie purtată. Da, știu, tu ești sănătos, dar dacă intri în Mega Image unde altul “sănătos” îți vorbește cu stropi, mult noroc. Ce-a fost mai greu – statul închis în casă – a trecut.

După trei-patru luni de lockdown, încă un an cu masca pe față, până apare un vaccin, îmi pare – mie, personal – parfum.

4 comentarii

 1. Cum arata site-ul ce sintetizeaza informatiile din NL. Simplu si la obiect, la un click distanta de informatii detaliate.
  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

 2. Grafice bune gasesti pe graphs.ro, mai sunt si altele.
  La un moment data a zis miistrul Tataru ca aveam teste efectuate 640000, iar persoane testate 350000. Banuiesc ca proportia nu s-a schimbat prea mult.
  4% din teste pozitive nu inseamna ca 4% din populatie are/a avut virusul. Testarea nu s-a facut aleatoriu, s-a facut in jurul celor deja depistati, unde sansele de a gasi pozitivi sunt mult mai mari.
  Graficul ala desenat de mana nu trebuie sa arate asa :) Axa x e data, nu nr. de cazuri; cazurile stau tot pe y. Am prins ideea, oricum.
  Un an cu masca pe fata, pana apare un vaccin? O sa purtam masca mult si bine, si dupa vaccinare, daca mai apar cazuri, pentru ca sansele sa fii tu ala la care nu a functionat vaccinul (mai ales ca e nou) sunt mari.

 3. masca si masuri similare-wfh, evitat aglomeratii indoor vor fi inca 3-4 ani pana cel putin 2 seturi de vaccinari in masa vor fi implementate. Prima ar putea incepe iarna asta in teorie daca se testeaza serios pe populatiile din tarile cu risc mare – Brazilia, US. Poate Romania o sa intre si ea aici. Dar logistic e greu sa vaccinezi 50% din populatie. Vacantele se termina din 1 august probabil.

 4. A aparut o cifra oficiala pe 11 iulie: “Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 838.953 de teste și au fost testate 493.858 de persoane.”. E singura data cand au raportat aceasta cifra, in rest au zis doar de numarul de teste.

  https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-11-iulie-ora-13-00/