Ce-am învăţat în ultimele luni în materie de WordPress

De vreo trei-patru luni, după ce-am scris de la zero două framework-uri de WordPress diferite, m-am trezit că le-am scris de pomană. Mă rog, vorba vine. Le-am scris de pomană în contextul în care, acolo unde e vorba strict de implementat, nu mă ajută la nimic. De regulă, porneam de la un “dat” şi ajungeam la forma finală. Partea proastă e că, în cazul unor proiecte micuţe, foarte multe opţiuni devin inutile. Şi nu doar atît, ci mai mult, ajungi să pierzi mai mult timp modificînd cod decît scriind de la zero.

Prin urmare, noul meu “framework” e cît se poate de simplu. În directorul template-ului, doar următoarele: două foldere – img şi js – şi şase fişiere, dintre care unul este style.css. Celelalte sînt header.php, footer.php, functions.php, sidebar.php şi, cel mai important, index.php. Şi, astfel, cînd vine vorba de proiecte mai micuţe, încerc să ţin template-ul cît mai redus ca număr de fişiere .php. Mai exact, dacă n-ai nevoie de multe pagini customizabile, tot loop-ul se derulează în index.

Partea proastă e că, uneori, tot ajung să scriu mai multe fişere (de genul page-id-4.php, acolo unde am nevoie de template separat pentru altă pagină). Partea bună e că, de multe ori, nici n-am nevoie de mai mult decît fişierele enumerate mai sus. Restul, doar muncă de rescris CSS-ul. Desigur, pornind de la un reset.css inclus, care să mă scutească de definit o groază de id-uri şi clase.

Totuşi, cea mai importantă chestie pe care am învăţat-o este folosirea unui reset.css şi minimizarea lui style.css. Şi oricît aş fi urît să fac asta, m-am apucat de scris CSS pe tiparul “id-ul/clasa şi rîndul” şi simplificarea lui la maximum. Deh… Şi încă o chestie, de reţinut, mai ales pentru cei din agenţiile de interactive: învăţaţi ce e ăla grid şi folosiţi-l! Şi încă una, mai ales pentru cei din agenţiile de creaţie care desenează flyere şi au impresia că sînt buni şi de webdesigneri: ca să implementezi şaptejdemiide background-uri într-un site durează muuult mai mult decît la tipărituri, unde dai click pe Print şi gata!, a ieşit.

Deh, fiecare cu răfuielile personale…

11 comentarii

 1. Nu prea înțeleg de ce te-ai apucat să scrii propriul framework când există atâtea capabile și ușor de configurat – Thesis, Thematic, Hybrid, WP-Framework. Sunt curios dacă ai folosit Child Themes până acum?

 2. Pentru site-uri chiar simpliste de tot, te inteleg de ce ai ales sa-ti faci propriul framework, insa asa cum spune si Eugen, framework-urile enumerate de el sunt excelente si ti le recomand si eu. Chiar daca nu e cea mai buna alegere, eu m-am oprit la wp-framework, modificat putin si adaugat un 960.gs, iar treaba merge ca unsa.

 3. Simple, vezi că WP-Framework nu mai este în dezvoltare și a fost unit în proiectul DevPress.com care folosește Hybrid Core, un Hybrid modificat și mai adaptabil un pic.

  • Pai, e relativ simplu: decit sa-mi bat capul sa inteleg codul scris de altii (iar unii chiar scriu cod cu picioarele), am scris singur. Am luat ce mi-a trebuit de unde am avut nevoie si am construit ceva care sa-mi foloseasca in primul rind mie, astfel incit sa-mi fie cit mai usor sa il modific. E oarecum din categoria: “alo, mama, intra la mine in camera si cauta in biblioteca factura la mobil, e pe-acolo, printr-unul dintre cele 20 de dosare verzi, il gasesti tu! Da’, hai mai repede, ca ma grabesc!”. Eh, cam asta e ideea. Nimeni nu-si cunoaste mai bine casa decit proprietarul :)

 4. Îmi făcusem şi eu un framework, dar îl folosesc foarte rar, când e vorba de proiecte mici şi foarte mici. În rest folosesc resurse de pe net, m-am obişnuit cu clasele şi id-urile lor, e ok.

 5. @Eugen: da, stiu, de aceea am spus ca nu am luat probabil cea mai buna decizie, insa eu m-am obisnuit cu el si l-am adaptat….noilor cerinte in materie de wordpress.
  @Subiectiv: sunt sigur ca atat WP-ul, CSS-ul si PHP-ul nu-ti mai sunt cunoscute acum, asa ca sunt sigur ca dupa nu ti-ar lua mai mult de un site ca sa te obisnuiesti cu functiile si cu denumirile folosite, asa cum ai facut si cu orice grid pe care l-ai adoptat. Dar sa-ti dau si un singur exemplu: daca vrei custom design pe anumite pagini, tu faci (din cate am inteles) un nou template php. In wp-framework, se adauga clase specifice in body pentru fiecare pagina/post/categorie etc asa ca schimbarea design-ului se poate face folosind doar css-ul (asta asa, pe scurt).

 6. Cred ca folosirea cuvantului framework e abuziva in acest context. Din ce inteleg e vorba de o structura de proiect si niste conventii.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Software_framework

 7. Pai pune si tu framework-ul tau pe aici sa ne dam cu parerea la concret. ;)

 8. Nu e o pierdere de timp. Orice lucru pe care il gresesti il poti trece la categoria ” Asa nu”. E un castig pt. tine. O zi buna.

 9. Eu zic că ar trebui să învăţaţi HTML şi CSS, nu să-l reinventaţi.

  E util întotdeauna să înţelegi ce faci, dar când începi să foloseşti termeni proprii pentru lucruri consacrate sub alte denumiri, nu mai e în regulă.

 10. Sunt de acord cu Lancaster.