Ce detest la Facebook

Facebook e o reţea de socializare simpatică. Doar că nu se putea limita doar la socializare, ci trebuia să devină o reţea pe care spam-ul e la îndemîna oricui, ba chiar viral, uneori. Aşa se face că am ajuns ca la fiecare persoană adăugată ca friend pe Facebook, să şterg alte trei adăugate în trecut. M-am săturat într-un asemenea hal de spam-ul de pe Facebook, încît nu mai stau la discuţii cînd vine vorba de a şterge oameni din listă.

Am ajuns să fiu exasperat de suggestions – dacă ăsta-i titlul de pe Facebook, pe ăsta-l folosesc – ba de pagini, ba de prieteni, am ajuns să mă satur de invitaţii la evenimente care nu mă interesează şi care n-au nici o legătură cu interesele mele, dar trimise doar de dragul de a trimite la toată lumea, fără a gîndi înainte dacă l-ar putea interesa cîtuşi de puţin pe omul căruia îi trimiţi.

Prin urmare, noua politică a contului meu de Facebook – intrată în vigoare de vreo săptămînă – este simplă: cine îmi mai trimite invitaţii la evenimente (pe care, apropo, ca să scap de ele, trebuie să dau click pe “remove from my events“, de parcă eu aş fi solicitat să fiu invitat), cine îmi mai sugerează să devin fanul vreunei pagini sau vreunui brand, oricare ar fi el, e şters automat. Sincer, m-am săturat de spam. Inclusiv folderul Spam din contul de mail îl golesc cît de des pot. Dacă tot trebuie să se audă ceva, atunci să fie muzică, nu zgomotul spam-ului trimis de toată lumea, mai ales pe Facebook.

Sursă foto.

19 comentarii

 1. Mi se pare un pic radical sa faci asa – uneori poti sa primesti invitatii interesante pe Facebook(asa am ajuns sa invat sa manuiesc un Kite, la cota 2000, pe gratis – invitatie via mesaj direct, discutat pe mail si intalnit in Brasov cu oamenii). Se mai intampla sa dau de cursuri/piese de teatru interesante sau de concerte, dar aici depinde ce te intereseaza.

  Intr-adevar, invitatiile la Farmville sau alte gunoaie de genul asta, isi iau binemeritatul block. Cu ceilalti am rabdare, pentru ca mi-au servit si lucruri interesante in trecut.

  • @Titus: Total de acord cu tine, pina la un punct. Pina in momentul in care pe ala care trimite invitatii si alte spamuri il doar fix la palarie de interesele mele. Eh, si pe mine ma doare fix la fel de el. Simplu, nu? Dar… asta se intimpla atunci cind trimiti spam-uri la norma, ca tre’ sa-ti atingi targetul, sau cind pur si simplu nu te intereseaza si de dobitocii pe care ii ai in lista.

 2. S-ar putea sa cada capete nevinovate :)

  Am impresia ca Facebook trimite in mod automat invitatii catre prietenii din lista ta, in functie de pagina, grupul sau mai stiu eu ce ai creat tu.

 3. intr-un cuvant: spamul :D

 4. Şi acuma că tot nu mai suntem prieteni pe Facebook… Eu am 800 şi ceva de “prieteni” pe facebook (vreo 100 nu sunt din românia şi nu ştiu română pentru că-s oameni ce i-am cunoscut în tabere de prin alte ţări) şi de obicei când creez un fan-page, un grup sau un eveniment îmi permit să-mi invit prietenii (mai puţin cei 100 pentru că ştiu că n-au tangenţe cu România şi ar fi stupid şi enervant)… dar totodată îţi spun că eu, cu atâţia prieteni, nu mă simt atât de iritat de zecile de evenimente, grupuri şi fan-pageuri la care sunt invitat – mai mult, uneori intru într-un grup pentru că e interesant şi apoi nu mai aud nimic de el (pentru că pentru a fi la curent cu grupul trebuie să intri manual pe grup sau să aştepţi ca o ştire să fie super “plăcută” sau comentată).

  Pe mine mă enervează chestiile cu bătăile cu perne, invitaţiile la aplicaţii cretine şi altele… alea chiar sunt spammy (şi adesea sunt trimise automat de fapt). Alea nu numai că-s invitaţii dar îţi publică şi ceva pe propriul wall. :) Dar evenimentele şi altele chiar nu mi se par iritante.

  Eu ador Facebook-ul. Imi pare rău că am stricat prietenia. :))

  • @Ariel: n-ai stricat nici o prietenie, ci doar s-a taiat o conexiune pe Facebook. intre cele doua e o diferenta enorma. Si poti oricind sa dai click din nou pe “add friend” :). Doar sa ma scoti naibii din lista de spam :))

 5. @Alex – Mă refeream la prietenie facebookciana, speram că nu mă deteşti şi în viaţa reală. :)

 6. ma duc repede sa ma loghez la facebook.
  sunt sigur ca te intereseaza o conferinta pe tema “Conexiunea dintre schimbarile arealului Galapagos si problematica psiho-sociala a retelelor Facebook/Twitter”
  Intalnirea 1- Testoasele nu sunt si ele oameni?

 7. De acord cu toti. Inclusiv cu gluma lui DC++!
  Dar mai am cate ceva de invatat ca sa nu patesc la fel ca Alex si nici sa risc sa fiu certata/stearsa din vreo lista doar pentru ca n-am stiut sa-mi fac mai multe grupuri. Si poate trimit din greseala vreo invitatie catre cineva despre care as sti ca nu e interesat. Nu zic de enervantele de …ville-uri sau …towns.
  Numai bine si facebook asa cum va doriti!

 8. Vă atrag atenţia asupra unei ştiri care nu şi-a făcut loc în spaţiul mediatic din România dar care cred că vă interesează foarte mult.

  http://danpatrascu.eu/2010/02/24/trei-directori-google-condamnati-la-inchisoare-in-italia/

 9. Hai ca esti prea sensibil :)

 10. Mie mi-a plăcut atitudinea lui Ariel după ce i-am atras atenția un pic mai agresiv să nu mă mai invite la tot felul de evenimente cu care nu am nimic în comun. Eh, lasă că învață el! :)

 11. Sugeratul de prieteni ma scoate din minti…de parca eu as fi retard si n-as stii sa-mi aleg oamenii…trist e ca nu poate fi oprit….am incetat sa-l mai folosesc si pentru ca mi-am dat seama ca nu ma intereseaza gainile si ratele prietenilor si nici castigurile virtuale de la poker….in erst…report as spam la toti gainarii…..

 12. Şi cu reţelele astea sociale este la fel ca într-o piaţă. Cu cât se aglomerează mai mult cu atât zgomotul este mai ridicat (în cazul lor spamul generat de invitaţiile la evenimente sau cererile de prietenie).
  Trebuie să te “izolezi” într-un colţ al pieţei.

 13. @Eugen – cred ca de fapt veti invata voi, nu eu. voi sunteti cei ce nu v-ati adaptat cu galagia de care ne vorbeste si @Emil.

 14. Si cum afli ca un prieten si-a lansat un produs/ o pagina web sau ceva de genul daca nu accepti recomandari sau mail-uri pe tema asta?

 15. eu cum ma dezabonez de la comentarii? :)