Ce e de reținut după protestul de aseară

Câteva idei, scurt:

  • românii nu și-au pierdut capacitatea de a ieși în stradă în număr mare
  • îmi mențin părerea că marșurile nu sunt o idee bună
  • nu există un “stat paralel”, dar există o “Românie paralelă”
  • nu știu cât de bună e ideea de a mărșălui cu politicieni în frunte, dar fie…

Și acum, pe rând:

Un boom de oameni în stradă

Mi se pare cumva surprinzător numărul mare de oameni ieșiți în stradă aseară. Mă așteptam la maximum 5.000, dar iată că, în București, s-au strâns peste 20.000. Și protestul nu s-a limitat doar la capitală, ci și la orașele mari din restul țării.

Comparativ, în prima seară după Colectiv, au fost vreo 5.000 sau 6.000 oameni. În iarnă, au fost 4.000 oameni la protestul din 18 ianuarie, iar la următorul, din 22, ieșiseră peste 30.000 în stradă. Aseară, au ieșit direct 20.000 oameni, iar ăsta nu e un semn deloc bun pentru Dragnea.

Nu sunt foarte convins că, dacă protestele vor merge mai departe, se va mai ajunge la 600.000 în toată România, dar având în vedere explozia de oameni de ieri, nici nu m-aș mira. Asta arată cam cât de mare e nemulțumirea.

Marșurile nu sunt o idee bună

Îmi mențin părerea că plimbatul pe străzi nu e tocmai indicat, iar asta se întâmplă pentru că oamenii nu se obosesc să citească. Evenimentul de pe facebook, anunțat acum o săptămână, avea chiar în titlu cuvântul “marș”, dar bănuiesc că mulți au luat peiorativul în calcul.

Chiar dacă era anunțat traseul și orarul, unii au ajuns mai târziu la Piața Victoriei. Vorba aia, până faci duș, până te îmbraci, până vine metroul, pleacă puhoiul spre parlament, iar până ajunge la destinație, oamenii deja s-au plictisit și încep să plece în pâlcuri după o oră, două, de stat în frig.

În plus, e mai greu să “numeri” oamenii când e un șir lung. Când sunt toți în același loc, altul e impactul. Dar, până la urmă, ăsta e doar primul protest de toamnă, e un foarte bun început.

Nu există “statul paralel”, dar există “România paralelă”

Prostia aia emisă de nuj’ cine la nuj’ ce televiziune rămâne o prostie. Totuși, există o Românie paralelă, aia care iese în stradă, care înțelege cum e afectată de dobitocii care ne guvernează. Ceilalți sunt ăia care se întreabă retoric, pe facebook, de ce nu se iese în stradă împotriva multinaționalelor. Adică cei spălați pe creier de propaganda pesedistă.

În același timp, România asta paralelă e cea care înțelege că țara nu va ieși niciodată din rahat dacă cei care o conduc nu renunță la practicile vechi, de anii ’90, și la populisme. E România care înțelege normalitatea așa cum ar trebui să fie, nu “normalitatea” șpăgilor și a mâinilor care se spală una pe alta.

Politicienii la proteste…

În principiu, n-am o problemă cu politicienii care ies în stradă, în semn de solidaritate. Sau, mă rog, n-am o problemă cu Cioloș sau cu cei de la USR, mai ales că ei nu prea există pe scena politică românească.

La USR, e o luptă intestină eternă, de nu-nțelegi care mai e scopul lor în parlament, iar România 100, cu Cioloș în frunte, există doar pe hârtie, că de văzut, nu se vede nimic, zici că lucrează în case conspirative, nu comunică deloc așa cum ar trebui.

Am însă o mică problemă cu Raluca Turcan și cu PNL-ul, pentru că prezența unui partid de opoziție care a fost implicat într-o coaliție cu partidul de guvernământ riscă să distrugă credibilitatea unui protest onest și legitim.

Aseară, cei de la Antena 3 deja o dăduseră cu “protestul opoziției“. Mi-a venit nițeluș să vomit, așa că nu m-am mai uitat, dar prezența liderilor PNL mi se pare un pic problematică.

Nu de alta, dar PNL zici că e pe legale de un an încoace, n-au nici o coerență și nici nu fac vreun fel de opoziție, sunt acolo ca și când ți-ar fi intrat hoțul în casă, are șișu-n mână și-ți zice: “de azi, casa ta e casa mea, dar te las și pe tine să dormi aici“, iar tu taci din gură, mulțumit că viața continuă aproximativ la fel; da, te mai împiedici de hoț, dar nici nu te deranjează.

În loc de concluzie

Bănuiala mea e că Dragnea & co. nu se vor opri, nu deocamdată, în ciuda celor vreo 40.000 oameni ieșiți în stradă în toată țara. O bănuială la fel de legitimă e că și săptămâna asta se va ieși în stradă și că, dacă guvernanții nu renunță la prosteli, lumea se va întoarce în stradă la fel ca-n februarie.

Aparent, românilor le place frigul, avem rezistență.

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

1 comentariu

  1. Ideologic vorbind exista o Romanie paralela. Suntem noi cu ale noastre si ei cu ale lor. Asta nu poate sa nege nimeni pentru ca altfel partide precum PSD-ul si PNL-ul n-ar exista.