Mă uitam, de dimineață, la ultima trăznaie a lui Elon Musk, lansarea Falcon Heavy, cea mai mare și mai puternică rachetă în uz, zilele astea. Și nu poate să nu te încerce o oarecare senzație de inferioritate când vezi ce pot realiza oamenii în timp ce, la noi în ogradă, se lansează cu surle, trâmbițe și tăiat “pamblici”… WC-uri.

În fine, să trecem peste Dragnea și să revenim la subiect. Ce am putea învăța din lansarea asta?

Pentru oamenii din PR…

De fiecare dată când Elon Musk mai face câte-o trăznaie prin Space X, se vorbește mult și bine despre asta. Tura de față, nu se putea un PR mai bun decât să pună o mașină în vârful rachetei. Serios, s-a scris și se va mai scrie mult și bine despre cum Musk a trimis o mașină în spațiu.

Ba am văzut, pe Twitter, și câteva meme, una simpatică era o poză cu Starman în Tesla și Pământul în spațiu, iar caption-ul era “1978: În the future, we’ll have flying cars. 2018: this…

Și, evident, se poate merge până la nivel de detalii (Musk, în conferința de presă): că o piesă de David Bowie se aude din boxele mașinii, că în torpedou e un prosop și o copie din Hitchhiker’s guide to the galaxy, că pe bordul Teslei e un Roadster în miniatură cu un Starman în miniatură pe locul șoferului etc. Putea fi o lansare normală și mult mai plicticoasă, dar au mers mult mai departe.

Pentru noi, restul păcătoșilor…

N-am de unde să știu care e sursa ideii de a trimite mașina în spațiu, dar e un episod simpatic, în Star Trek: Voyager, în care echipajul depistează, în Delta Quadrant, un camion care se deplasează fără direcție și din rezervorul căruia se scurge benzină. Musk a fost mai cu moț, a trimis o electrică.

Dincolo de acest detaliu, nu poți să nu te gândești cât de aproape sau, dimpotrivă, cât de departe suntem de vreo altă descoperire epocală în materie de transport spațial. Pe YouTube, în related, intră constant videouri care explică modul în care s-ar putea construi un warp drive.

Ce mi s-a părut însă ușor trist e că, dacă ai urmărit seriile Star Trek, știi că toți absolvenții Starfleet Academy trebuie să știe să piloteze, indiferent de specializarea lor, trebuie să aibă cunoștințe de inginerie și așa mai departe. Iar ca să pilotezi, trebuie să treci niște cursuri de astrofizică.

Partea tristă, că aici voiam să ajung, e că, la pachet cu știrile despre lansarea Falcon Heavy, algoritmul facebook mi-a livrat și-o poză dintre cele cu probleme matematice care pun utilizatorii pe jar. “6-5+1 =” Și vezi câte răspunsuri sunt pe lângă și îți dai seama că n-o să ajungem niciodată în spațiu dacă o ținem în ritmul ăsta.

Mai e mult până departe…

Înapoi cu picioarele pe Pământ, putem discuta despre cum, economic vorbind, capitalul privat și competiția duc evoluția (implicit tehnologică) mai departe, scăzând masiv costurile etc. Sau putem să ne uităm că SUA sunt conduse de Trump, iar România e condusă de Dragnea.

Și de unde visai la lucruri mărețe uitându-te la poze cu Tesla lui Musk în spațiu, realitatea te izbește în față și te trezești că guvernul scade salariile, refuză să construiască autostrăzi (haha, spațiu zici, nu? Ce glumă bună…) și tot așa.

Dar, vorba cuiva de pe facebook, “Nu putem să ne lăudăm și noi cu ceva construit de români, măcar bara din față de pe Tesla?” Că doar suntem daci, cel mai important popor de pe planetă, deci sigur am contribuit și noi cu ceva la această lansare istorică…