Ce votează, de fapt, românii?

Citind un articol dintr-un link dat de Orlando, pe Twitter, am realizat ce anume contează, de fapt, pentru majoritatea românilor: cantitatea. Lăsînd la o parte discuţiile despre bani, despre mîncare, echipamente electronice şi aşa mai departe – asta nu înseamnă că nu sînt importante, dar nu despre ele vorbim -, dacă ne referim strict la referendumul de duminică, e mai importantă pentru români cantitatea de defecte atunci cînd iau o decizie.

Am stat şi-am încercat să-mi amintesc nişte discuţii recente cu oameni educaţi, serioşi, cu discernămînt, şi mi-am amintit că problema multora cu Băsescu nu este că a tăiat lefurile sau că a impozitat pensiile, ci, după cum urmează: a jignit pe nu-ştiu-cine, “i-a înţepat pe cei care i-au fost alături” – ca să-l citez pe Ponta, a băut whiskey, şi-a cumpărat toate Daciile nou-lansate, a dansat cu ţigăncile în cîrciuma din Neptun, iar lista poate continua la nesfîrşit.

Discursul lui Ponta, ca de altfel şi cel al vorbitorilor de pe la Antene, este acelaşi. Nu stă nimeni să se gîndească, nu stă nimeni să analizeze. Şi este, poate, firesc. Problemele oamenilor, cele la care percutează, nu ţin de strategie, de politici internaţionale, de economie (fie ea micro sau macro,) ci de defectele care-i enervează la cei din jurul lor, cu care se întîlnesc frecvent, şi care se regăsesc în Băsescu. Un individ comun se gîndeşte că-l enervează jignirile, minciuna, lenea, părerile care nu-s similare cu ale lor, încăpăţînarea, urîţenia etc.

Puse în balanţă, măsurile strategice, măsurile anticriză, orice calitate sau sumă de calităţi, de măsuri pozitive, oricît de multe ar fi, au mai puţin impact decît suma defectelor, care atîrnă mult mai greu, chiar dacă refuză să accepte că se regăsesc şi în propriile lor persoane.

Românii votează, visceral, împotriva propriilor defecte.

15 comentarii

 1. Si votul tau e egal cu votul “lui”.
  Pe scurt, daca gandesti, nu contezi…

 2. Am stat şi-am încercat să-mi amintesc nişte discuţii recente cu oameni educaţi, serioşi, cu discernămînt….

  Am impresia ca-s atât de puțini oamenii educați, serioși și cu discernamânt care voteaza împotriva lui Basescu duminica.
  În ultima discuție politica avuta cu un fan al suspendarii am cedat rapid dupa primele argumente de genul “a baut pensiile la Golden Blitz”…

 3. Politicienii se comporta ca niste copii cretini tocmai pentru ca cetatenii cu drept de vot accepta acest comportament si accepta sa fie manipulati cu argumente de 2 lei.
  Rational vorbind lucrurile ar trebui sa fie simple: Presedintele functioneaza conform Constitutiei; in motivele suspendarii de catre Parlament avem enumerata vreo incalcare “grava” a Constitutiei? Nu! Atunci sa voteze la Referendum cei care l-au suspendat!
  Daca parlamentarii care au comis acest puci nu vor reusi sa scoata din casa suficienti oameni pentru validarea puciului, atunci ar trebui sa dea socoteala pentru fapta lor! Caci acesti parlamentari abuzeaza de rabdarea noastra de vreo 4 ani nerespectand decizia Poporului cu parlament unicameral si reducerea numarului de membri ai Parlamentului.

 4. romanii voteaza jos basescu, aparent.

  credeam ca usl-istii sint prosti. Din pacate se pare ca ei stiu mai bine. indiferent daca pe mine ma zgirie pe creier jumatatile lor de adevar. Sau rastalmacirile pe care le practica cu inversunare.

  e o infruntare intre doua pacate: minciuna si vanitatea. vanitatea celor care cred ca ei stiu mai bine ce e de facut. vanitatea celor care ignora istoria.

  este criza unei societati care nu mai are nici o busola morala. criza unei societati care are multe biserici, dar nu are nici un Dumnezeu.

  stii ce nu au romanii? frica.

  asta este. citiva ani de comunism nu strica nimanui, zic. si-asa ne-am ingrasat prea tare.

 5. Pai cam asta e poporul. Dar el trebuie educat, nu omorat… :)

 6. Ai mare dreptate. Spre deosebire de Ponta & Antonescu, discursul lui Base e unul de mare viziune diplomatica, mai ales cand afirma public ca Marea Neagra e lac rusesc. Nu conteaza nici ca asta e sfidarea celui mai mare stat, nu conteaza ca nici coana Merkel nu si-a permis sa spuna asa ceva, nu conteaza ca blegii de cetateni platesc aroganta unui vremelnic la Cotroceni. Si e doar un exemplu …

  Tare bine mai functioneaza uzina de marketing a PDL-ului …

 7. Exact la același lucru mă gândeam și eu: înclinarea balanței în defavoarea lui Băsescu pe motive de moralitate, de comportament. Două observații mi se par importante: (i) în 2004 și 2009 același comportament era considerat acceptabil și chiar un semn de personalitate și forță (Băsescu nu s-a schimbat semnificativ de atunci) și (ii) în mintea acestor oameni argumentele moral-comportamentale sunt foarte importante pentru a justifica demiterea, dar nesemnificative în a analiza modul de acțiune al USL. Cu alte cuvinte morala e ceea ce pretindem de la alții, în timp ce nouă nu ni se aplică.

 8. Alex, acela e un exemplu suficient de bun pentru mine de subminare a economiei nationale. Inca de atunci afirmam ca e putin iresponsabil ceea ce a facut dar lumea imi spunea : lasa, ba, bine le-a zis-o rusilor. Sigur, le-a zis-o, da’ platim noi.

  Nu afirm ca ailalti sunt mai buni, ca nu-s, dar daca tot sunt toti o apa si-un pamant, barem sa le stricam socotelile si sa-i mai alternam. Cand stau prea mult la putere ajung sa se creada mici zei. Remember „ciocul mic, acum suntem noi la putere” ?

  Teama clovnilor portocalii e ca pierd ciolanul, li se rupe lor de noi sau de „statul de drept”.

  Daca tot e balci, macar sa fie cum trebuie …

 9. @ Mihai: de acord cu tine, sa ii mai alternam la putere. Dar legal, cind le vine rindul, adica la alegeri. Datul jos cu forta, in ciuda legii si a constitutiei, nu este alternare la putere ci dictatura.

 10. Eu unul m-am săturat de alternanța asta. E ca și cum am spune “ne-am săturat de cancer, vrem un pic de sida”. Chiar asta e tot ce putem face, să alegem între două rele?

  Băsescu nu e tipul de președinte pe care mi-l doresc. Să fiu sincer eu nu-mi doresc președinte – sunt monarhist – dar asta e altă poveste. Revenind la președinți, după ce a fost un mitocan perfect timp de opt ani, avem pentru prima oară ocazia să ni-l facem util pe marinar. Adică să ținem pe cineva cu ochiul pe flăcăii ăștia hămesiți de la USL. N-ar mai putea încălca Constituția că l-ar faulta ăștia în secunda 2. N-ar mai da indicații guvernului, că nu ar avea cum. Dar ar sta cu ochii pe toate coțcăriile economice și juridice pe care le-ar încerca și exact asta ne trebuie: cineva să traga alarma când se fură. De-asta cred că sunt și așa de disperați să-l dea jos, că le-ar sufla în ceafă continuu…

  Din punct de vedere practic, cred că ne e mai util Băsescu la Cotroceni decât oricine altcineva.

 11. Situatia din Romania este cel mai recent exemplu al instabilitatii si slabiciunii institutiilor democratice in fostul bloc comunist. Grupurile din societatea civila l-au criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, ca ar fi subminat democratia din tara. Dar atentia liderilor europeni pare sa fi fie absorbita de criza euro astfel incat problemele din alte parti par sa atraga atentia doar cand ating un punct critic

 12. Singura masura anti-criza luata de Basescu a fost sa imprumute de la FMI cu promisiunea de a face orice pentru a da banii + dobanda inapoi. Investitii in ce? In chestii care nu aduc nimic productiv. La fel cum s-a intamplat in Iasi, cu Nichita (PSD)- milioane de euro in a schimba strazi si sosele care erau foarte bune, in santiere cu scop inutil, pe termen lung, in lucruri perisabile pe termen scurt. Nici Ponta & Co. nu vor fi in starea politica de a scoate Romania din mlastina. Romania va fi mereu la mijloc, intre un Vest si un Est la fel de hrapareti.
  Nu e vorba de defecte fizice, morale, intelectuale – desi da, ai dreptate, cei mai multi asa considera (chiar si eu ma oftic pe inculta aia de fie-sa), ci de faptul ca nu avem ce alege. MRU ar fi o alegere pentru mine, daca n-as sti cat ii pupa in c*r pe comunisti la UTC.

 13. Asta explica de ce Iliescu a fost si este in continuare iubit de romani. Pentru ca are in continuare eticheta de “sarac si cinstit” asa cum sunt toti romanii inerti, indaratnici, care n-au avut curajul sa incerce altceva, care de 30 de ani muncesc in acelasi loc si fac acelasi lucru.

  Pe la nunti sau parastase oltenesti am auzit de sute de ori de la zeci de persoane “eu votez cu Iliescu ca este sarac si cinstit, ca mine” rostit cu emfaza.