Cel mai bun credit, în România

Dacă tot fac drumuri, zilnic, la supermarket, n-am cum să nu trec pe lîngă cea mai mare bancă din România. De BCR vorbim, desigur. De altfel, e şi agenţia la care obişnuiesc să plătesc, lunar, rata la casă. Şi, fiind cu mintea-n paişpe părţi – declaraţii de venit, impozit pe venit, impozit pe profit, finanţele publice, rate şi aşa mai departe -, mi-am amintit că România este o ţară deprimantă.

Ce-are-a face deprimarea cu băncile? Păi, de cele mai multe ori, una dintre sursele deprimării este gîndul că trebuie să dai o căruţă de bani băncilor. Ratele nu sînt niciodată un lucru care să te entuziasmeze, dimpotrivă. Şi, fireşte, cînd pui la socoteală şi cîţi bani îţi opreşte statul – desigur, de pomană, că oricum sînt cheltuiţi aiurea -, îţi cam vine să-ţi iei lumea-n cap şi să emigrezi.

Prin urmare, din punctul meu de vedere, cred că cel mai de succes produs bancar, în România, ar fi un credit pentru emigrare. Aş putea paria că ar fi cel mai solicitat. Pe bune, acum, cîţi dintre voi nu v-aţi gîndit să emigraţi, dar n-aţi făcut-o din cauza lipsei banilor?

15 comentarii

 1. Chiar, eventual sa-ti ofere ei si consultanta cum sa te angajezi, in ce tare, la ce firma…

 2. Foarte interesant! Să stai în străinătate şi să achiţi credite în România! :lol:

 3. E o idee fantezista buna in domeniul artistic.
  Concret o banca trebuie sa te aiba cu ceva la mana in cazul in care esti rau platnic. Cel putin cu o adresa. Ori in cazul emigrarii incotro vezi cu ochii, ce adresa declari?
  Si apoi este ideea asigurarii in timp a posibilitatii de rambursare a creditului. Pe larg este vorba ca ai un venit sigur din care sa-ti platesti rata. Se executa apartamente si masini nu pentru ca propietarii lor au decis asta (mici exceptii) ci pentru ca nu mai au venituri si devin executati siliti. Cand emigrezi, ce venituri sigure ai?
  O emigrare trebuie planificata ca un plan de afaceri: unde te duci, chiria platita, locul de munca. Cand emigrezi te arunci in necunoscut, un risc prea mare pentru o banca.
  Insa daca vrei sa risti asa ceva fa-ti un credit de noi personale. ‘Am nevoia personala de a emigra’.

 4. Pentru Ovi:

  Pentru francezi sunt firme de recrutare pentru Canada: le gasesc de munca, le scriu CVul, le cauta casa, numai ca baietii sa zica ‘da, ma duc in frig’.
  Cand vad urmasii regelui soare cat sunt de pupati in dos incep sa se codeasca pentru a primi si mai multe buze moi in locuri sensibile.

 5. NU are nici o legatura lipsa banilor cu emigrarea.

 6. @Silviu: tu chiar ai luat textul de bun? E o ironie, de fapt.

 7. Pai se poate Alex?
  Nu ar trebui sa fie mai deprimant sa platesti rate decat sa te bucuri de bunul dobandit in urma creditului.
  Conteaza insa modul in care ai facut creditul. Conditiile lui. E intradevar “deprimant” sa platesti “supliment” de “supliment” pt ca te-ai “jucat” cu “variabilul” crezand ca in mod “sigur” va scade :-). Riscul poate fi deprimant cand nu e evaluat suficient de bine.

  Si da este deprimant sa platesti impozite la un stat care nu iti ofera “servicii” pe masura impozitelor tale de aici si “nevoia” de a “emigra” intr-un stat “mai just”. Sau intr-un stat care iti ofera o “perceptie” superioara de “justete”. Si in cazul asta e vorba de evaluarea riscului si se poate lasa cu “depresii”. Sigur in general “cainii nu umbla cu covrigi in coada” :-). E un bun punct de plecare.

 8. Exista creditul, ii zice de nevoi personale. Dupa ce il iei iti vine sa emigrezi

 9. @Alex
  Da, am ‘pus botu’ :)
  Deocamdata lucrez in Germania si sunt crezut pe cuvant in multe lucruri pe care nu prea am chef sa le insir. Ca sa dau ceva as aminti de un lant de supermarketuri din Italia, unde la intrare iei un pistol si scanezi produsele pe care le bagi direct in punga. La casa predai pistolul si vanzatorul primeste banii afisati de pistol fara sa vada ce ai in plasa. Sa zicem ca in Germania e si mai multa incredere desi am intalnit si tepe.
  Ideea e ca te-am luat in serios pentru ca:
  1. Vreau sa las in urma paranoia romaneasca si sa ofer incredere altora asa cum imi ofera si ei mie
  2. poate voi visati sa emigrati din raul din Romania dar nu stiti cum e binele din Occident. Eu vorbesc in cunostinta de cauza deoarece le cunosc pe amandoua si nu m-as mai intoarce inapoi. Chiar cred mai mult decat cei vor sa emigreze ca emigrarea e ceva bun; daca se poate spuna asa oarecum fortat.

  de aceea nu mi-e rusina ca ‘am pus botul’ hahahaha

 10. Pe mine mă interesează o bancă care dă credite din alea “neperformante”, adică pe care nu trebuie să le mai dai înapoi. Un mare plus ar fi dacă se dau aceste credite şi fără a avea carnet de membru PSD.

 11. Silviu, aproape toate băncile sunt transnaţionale, deci n-ar avea nici o problemă că te muţi în alt cartier sau în altă ţară, vei găsi acolo filiala bancară care să-ţi amintească de rate :)

 12. Emigrarea a devenit o afacere pentru cei instariti.
  Daca s-ar mai emigra ca in secolul 19, as fi plecat demult.

 13. Catre Sakura:
  hihihi ai dreptate, dupa bani te urmareste toata lumea in general. In Germania daca nu platesti ceva esti dat in urmarire: esti trecut pe o lista neagra a primariilor. cum te inregistrezi la o noua adresa automat primesti in posta o scrisorica ‘de bine’.
  poti primi credit neperformant si fara carnet de partid. tre sa fi membru de familie cu un politician. sau sa detii o televiziune, ca vantul. mai dificil, nu-i asa? spilul e ca nici membri obisnuiti de partid nu au parte de credite dinastea. si daca se schimba puterea ajungi judecat, vezi bivolaru. uneori si fara schimbatul puterii, vezi ceva cazuri actuale. nu conteaza carnetul, tre sa fii transpartinic, ba chiar traseist, ‘daca interesele tarii (formate doar din mine) cer’

  pentru Diana: ai fi suferit o mare dezamagire. Vezi ‘indentured servants’ sau mai exact http://en.wikipedia.org/wiki/Indentured_servants. Pe scurt, cel care iti ‘face un bine’ stie in ce ‘rau’ te afli si ‘binele’ lui nu e foarte inalt fata de ‘raul’ in care deja erai. Credeai ca dupa revolutie firmele straine ne vor da salarii ca afara? Ca in india sau china se platesc salarii ca in sua? pe capital.ro un francez a descris munca la iphone. personal cred ca sistemul a ramas la fel, doar si-a schimbat parul: sclavagism, iobagie, capitalism, comunism. peste tot esti pus la munca si daca se poate exploatat. uneori ti se spala creierul ca ti si face o favoare si altcineva in afara de tine are grija si mila umana fata de tine. La propaganda comunismul si multinationalele sunt identice.

 14. cel mai bun credit e ala pe care nu-l faci :)

 15. O sa il contrazic pe Adrian, creditul exista dar e cel ipotecar unde dupa ce-l iei chiar ca iti vine sa emigrezi.