Cel mai bun router

Întreba Vlad Petreanu mai devreme, pe Facebook, ce routere i se recomandă pentru o casă relativ mică, pentru că i-ar trebui două. Răspunsul e simplu şi aveam impresia c-am mai scris despre asta.

După ce-am schimbat, în ultimii vreo nouă ani, o listă întreagă de routere, am ajuns la concluzia că cel mai bun router e cel pe care îl are în ofertă operatorul. E un cost suplimentar de 3-5 lei lunar, dar scapi de-o bătaie de cap.

La UPC, de exemplu, acum vreo cinci ani, aveau nişte Cisco-uri, după care au trecut la nişte chinezării de care n-a auzit nimeni, ca acum să folosească acel Connect Box de la Compal.

La RDS, aveau nişte ZTE-uri, la fel ca stick-urile 3G, dar au migrat pe Huawei, cel puţin de când mi-au tras fibră optică direct în casă. La Telekom nu mai ştiu ce foloseau, din păcate. Dar…

Singurul dezavantaj la routerele de la operatori e că aria de acoperire este relativă, în sensul că semnalul nu se poate bate cu zidurile de rezistenţă din beton şi nu scapi nici de ecranare, nici de tras cablul până în centrul casei.

Pe de altă parte, avantajul e că nu te interesează ce se întâmplă cu el, dacă se arde sau dacă se dau peste cap setările, pentru că pui mâna pe telefon şi vine cineva şi se ocupă. Eu n-am mai dat un restart la router din octombrie, de exemplu, spre deosebire de orice altul configurat de mine în trecut.

Modul “paranoia” e activat şi pe actualul router, în setările căruia mi-am băgat nasul la fel ca şi-n celelalte.

Pentru restul casei, curte etc., există o groază de wifi extenders (eMag are perioadă de reduceri, deci cu atât mai mult în perioada asta). Dar, în orice caz, e valabil ca şi-n cazul aparatelor foto, cel mai bun e ăla pe care-l ai la îndemână.

E drept, asta e doar părerea mea. Nu văd sensul cumpărării unui router în condiţiile în care toţi operatorii îţi pot închiria unul. Mi se pare şi o cheltuială inutilă, şi o bătaie de cap suplimentară. Dacă nu ai nevoie pentru birou, unde ai cel puţin 10-15 angajaţi, te complici inutil.

PS: Am folosit o poză cu un Apple Airport Express pentru că, în continuare, mi se pare cel mai frumos router de pe piaţă.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Și este și cel mai stabil 😊
    În doi ani de zile cred că l-am restartat de 2 ori. Păcat că Apple a oprit producția de Apple Airport.

  2. Mie mi se pare că Airport Express e chiar unul dintyre cele mai bune routere pentru acasă până în 500 de lei. Acum vreo 3 ani caând mi-am cumpărat un laptop am primit cadou un Airport și, deși am crezut inițial că e o jucăriwe frumoasă, s-a dovedit a fi foarte ușor de configurat, fiabil și cu un semnal suprinzător de bun pentru ceva cu antene interne.
    Deși am mai avut Asus, Linksys și Dlink, cu prețuri între 100 și 250 de lei, cu toate am avut probleme la un moment dat. Așa că după ceva timp am cumpărat un al doilea, după ce primeam telefoane că nu mai merge internetul, pentru că routerul vechi nu făcea refresh la conexiune , trebuia restartat și așa mai departe. Chestia e că multă lume vorbea pe net despre variantele ceva mai ieftine, dar toate creau la un moment dat probleme.
    Are și el chestii despre care poți spune că nu merită banii, de exemplu portul usb pe care nu-l poți folosi pentru unități de stocare, lipsa setărilor avansate sau ieșirea audio a cărei conexiuni mai scapă, dar per total mi se pare un produs bun.