Cel.ro şi reclama comparativă (interzisă, dar nu şi pentru ei)

Din cîte îmi amintesc, în România, reclama comparativă este interzisă (chiar şi în newslettere). Nu şi pentru cel.ro, care n-are nici o jenă să compare produsele din oferta proprie cu cele ale… Altex. Culmea, Altex e competitor şi nu prea, într-o piaţă dominată de emag.ro. Dar, deh, cine are tupeul să se compare cu cel mai mare jucător din ecommerce-ul local? Cel.ro? Să fim serioşi…

cel-ro-altex

15 comentarii

 1. Emag sunt departe de a fi cei mai ieftini. Sunt doar cei mai mari (si probabil si cei mai seriosi). Dar ca preturi nu se compara cu multi.

 2. Cred ca reclama comparativa este interzisa intre 2 produse. Ar trebui un avocat sa opineze daca si pretul intra in aceeasi categorie. In cazul asta comparatoarele gen price.ro sunt un afara legii? Ma indoiesc…

 3. Pai nu stiu ce minister investeste in comparatorul de tarife pentru telefonia mobila. Ala nu este ilegal? Si pina la urma nu inteleg un lucru, de ce este ilegal sa spui ca un produs identic de la doi retaileri la tine este mai ieftin? Pentru ce a fost data aceasta lege?

 4. Legea 158/2008 permite, în anumite condiții, publicitatea comparativă. Aici e referirea la lege de pe site-ul Camerei Deputaților: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=80987.

 5. #adib “Pentru ce a fost data aceasta lege?”
  din cauza abuzurilor. e cel mai usor mod de realiza o reclama pentru o agentie de adv (e normal sa te gindesti la asa ceva, apare in brif-ul de marketing cind se discuta ce face ca produsul x sa fie mai bun decit y). problema e ca prin exagerarea unui atribut in detrimentul altuia duce usor la o manipulare grosolana. in state exista o comisie de etica ce actioneaza cind “destul.. e destul”. aici cna-ul ne spune ca o injuratura reprezinta o fictiune si e permisa (cazul antenelor) iar calomnia reprezinta o licenta artistica, situata undeva intre genurile literare.

 6. Esti gresit informat. Reclama comparativa nu este interzisa. Trebuie sa indeplineasca conditiile de a fi exacta si obiectiva. Daca nu stii despre ce vorbesti, abtine-te.

 7. #fefe la modul cum e gindita in lege conduita in publicitate pina si o analiza swot pare agresiva si incalca citeva puncte de acolo.
  legea spune ca se poate “compara, in mod obiectiv, una sau mai multe caracteristici esentiale, relevante, verificabile ale respectivelor produse putand fi date si preturile”

 8. E legal conform legii 150/2008.
  Publicitatea comparativă se poate face, inclusiv la preț, atâta timp cât nu este înșelătoare și nu denigrează concurentul

 9. @ zippo – comentariu mai mult decit pertinent, multumesc! Dar, din raspunsul dat care ~fefe~ rezulta ca faza cu preturile nu este ilegala :), rezultind faptul ca de aceasta data, Alex M. greseste.

 10. Chiar dacă nu ese ilegală, este jegoasă. Dar na, fiind vorba de cel.ro asta nu-i o surpriză. Doar (încă) o confirmare.

 11. Nu vad nici o problema daca informatia prezentata este reala.

  Pe de alta parte, cred ca Altex poate sa invoce folosirea fara permisiune a denumirii sale de brand si sa-i dea in judecata.

 12. Nu cred ca au avitat comparatia cu EMAG, sincer la cel.ro sunt preturi mai mici ca la Emag.E-mag are preturi nesimtite in ultimul timp, mai bine ramaneau doar pe on-line si nu deschideau atatea showroom-uri! Dar oricum mi s-a parut jenant ce a facut cel.ro si nici parerea multora nu a fost favorabila (si pe fb a sarit lumea pe ei)!

 13. Deci sincer sa iti faci reclama in felul asta. Dand in concurenta mi se pare penibil. Sunt curios daca cei de la Altex au dat un raspuns …