Cercuri închise

E doar o constatare: trusturile de presă din România sînt un soi de cercuri închise. Poate mă înşel, dar aşa par. N-am chef să mă lungesc prea mult pe tema asta, dar hai să vedem:

 1. PubliMedia: Cît de des vezi ziarişti veniţi la publicaţiile din trustul lui Adrian Sîrbu de la concurenţă? Păi… aproape deloc. De ce? Pentru că politica de bază este promovarea celor din trust. Întrebarea mea ar fi, totuşi, cum naiba sînt aleşi oamenii noi?
 2. Realitatea-Caţavencu: aici e mai complicat pentru că, în cazul trustului lui Sorin Ovidiu Vîntu, e taman invers. De multe ori, GrupRC pare că reciclează tot ce nu mai mişcă în restul presei româneşti. Au adus cam tot ce n-au mai vrut alţii. Totuşi, asta se vede la nivel de nume cunoscute. La nivel de pălmaşi e mai greu să-ţi dai seama.
 3. Intact: În trustul lui Dan Voiculescu, exemplul cel mai concret e Jurnalul Naţional. Nu se fac angajări. Iar atunci cînd se fac, nimeni nu ştie cum vin oamenii noi. În mare, cam la fel se procedează şi în cazul celorlalte publicaţii.
 4. Ringier: Nu îmi amintesc să fi văzut plecări notabile de la Evenimentul Zilei, cel puţin nu în ultima vreme. Şi nici de la celelalte publicaţii, de altfel.
 5. Adevărul: Şi aici e greu de comentat, în primul rînd pentru că trustul lui Dinu Patriciu e la început de drum şi încă nu e cazul să vedem plecări.

De ce nu se văd plecări din PubliMedia şi Intact? Ei bine, aici e interesant de găsit un răspuns general-valabil. Singurul care îmi vine în minte este acela că oamenii sînt motivaţi să îşi facă treaba cît de bine pot. Cel mai probabil, o mare importanţă o are şi managementul fiecărei publicaţii în parte. Altfel, nu cred că ar sta nimeni.

Contra-exemplu ar fi Business Standard, din GrupRC, de unde se tot pleacă. Numai în ultima perioadă am văzut o serie de plecări fără drept de apel, de la Daniel Oanţă pînă la Dana Dobre. Cauza este, cel mai probabil, durerea în cot pe care o afişează şefii faţă de angajaţi, volumul tot mai mare de muncă la baza căruia stă lipsa acoperirii golurilor şi, per total, nepăsarea. Adică… la ce să angajăm oameni noi dacă ăştia pot să bage şi mai mult?

Cum alegi ziarul la care te angajezi?

Deunăzi, stăteam şi mă gîndeam, dacă ar fi să mă mai întorc la un cotidian, unde aş putea să merg. E foarte posibil să mai fi scris asta la un moment dat. În fine, studiam posibilitatea de a mă întoarce la scris la un ziar generalist. La Cotidianul e echipa completă, e trustul lui Vîntu – ăla de-a furat de la FNI, am mai fost acolo, ştiu cum merg treburile, nu mai e loc. La Jurnalul Naţional nu e bine, că-i parte din trustul turnătorului la securitate, te înjură toţi pentru că lucrezi la mogul, plus că nu se fac angajări.

La Ziua nu-i bine, că acolo-s şantajiştii, la România Liberă nu merită, că e un ziar mai comunist de felul lui şi plin de probleme, Adevărul e al lui Patriciu, plus că redactor-şef e “nebunul de Cartianu” (să nu fiu înţeles greşit, n-am nimic cu omul, doar imitam comentariile celor care au ceva de împărţit cu el) şi tot aşa, la Gândul n-ai cum pentru că e parte din PubliMedia şi nu se fac angajări…

Prin urmare, unde să te duci? Oricum ai da-o, tot nu-i bine, întotdeauna o să fie cineva care să comenteze. Şi totuşi, nu aici e problema. Nu cercurile închise, nu comentariile răutăcioase. Problema e că nu sînt oameni. Vedem tot mai mulţi ziarişti care ies din presă, vedem oameni buni pe cotidian care pleacă la săptămînal. Cu ce-i înlocuim? Cu studenţi? Cîţi dintre ei ştiu să scrie? Cîţi dintre ei chiar sînt interesaţi să facă o treabă ca lumea? Ba mai mult, cine e dispus să-şi facă nervii praf doar ca să-i înveţe?

Lipsa oamenilor

Adevărul e că, pînă la urmă, problema rămîne lipsa oamenilor. Curios lucru, chiar dacă nu sînt ziarişti, ziarele continuă să apară. Probabil e o ironie a sorţii. Caz concret e Realitatea TV, care vrea să deschidă, în următorii trei ani, 30 de staţii locale. Stau şi mă întreb de unde vor scoate oamenii necesari. Părerea mea este că toată investiţia e inutilă. Probabil că, în maximum cinci ani, toate cele 30 de staţii vor fi închise. Sau poate nu, dar am mai văzut exemple de eşecuri la GrupRC.

Cert este că, oricum am da-o, lipsa oamenilor e cruntă. Apropo, a remarcat cineva că pe fluxul NewsIn apar tot mai puţine ştiri? De ce? Pentru că le pleacă oamenii şi n-au cu cine să îi înlocuiască. Pentru că îşi bat joc de angajaţi. Nici nu mă mir că iar au început să umble zvonuri cum că NewsIn se închide – de data asta, cică, pe bune – din toamnă.

PS: Pînă la urmă… tot mult am scris.

5 comentarii

 1. Domnu’ ziarist, de la inaltimea celor douazeci si ceva de anisori ai dumitale probabil ca vezi lucrurile altfel. Nu stiu de unde ai tras concluziile de mai sus, dar mare parte din ele sunt cu totul false. La Jurnalul se fac angajari (am avut o propunere, dar am refuzat fiindca aveam alternative mai convenabile). Romania libera este “un ziar mai comunist” doar in opinia dumitale (apropo, cati ani aveai cand a cazut Ceausescu, ca despre comunism ar fi bine sa vorbeasca aia care stiu cu ce se mananca). Adevarul numai la inceput de drum nu e, fiindca Patriciu l-a preluat cam de multisor. Plecari notabile de la Ev Zilei? Pai numai “sefi”. I-auzi: Cartianu, Razvan Ionescu, chiar saptamana trecuta… Never heard? Cred ca ar fi bine sa mai citesti ziarele inainte sa te apuci sa scrii dupa ureche. Si ar fi si mai bine sa stai pe langa un “nebun” precum Cartianu, poate o sa inveti sa scrii jurnalistic. Ca pana acum ai scris mult dar degeaba. Acum baneaza-ma dar ia aminte la ce ti-am spus, ca am mancat mai multa paine ca tine in curva asta de presa.

 2. sint de acord cu ce spui legat de plecarile alea masive – migrarea redactiilor, dar alea sint cazuri speciale si nu s-au intimplat in ultima vreme. cit despre hurezeanu si altii, am scris mai sus – si daca citeai ca lumea, ai fi vazut – ca realitatea e caz special, ca vintu ii ia pe toti si ce iese… vom vedea.
  am spus ca adevarul e la inceput si m-am referit la trustul adevarul, pentru ca asa se cheama.

 3. @Spartakus
  Nu ma amestec in discutia legata de trusturi, vreau doar sa comentez una din afirmatiile lui Spartakus si anume cea legata de comunism. Nu trebuie sa traiesti un eveniment ca sa il intelegi. Daca doar Newton ar fi inteles legile pe care le-a descoperit, saracul Einstein ar fi ramas un anonim… Romania e plina de preconceptii. Haideti sa trecem odata peste ele si sa intram si noi in secolul 21…

 4. Legat de planurile de viitor ale Realitatea TV: in presa locala tot timpul e un dute-vino-o; in schimb sunt si acei jurnalisti care de enspe ani, nu au mai schimbat locul de munca. Motivul? Asteapta un job supertentant si provocator.

 5. Interesante puncte de vedere!