Cetățeni de mâna a doua

Aveam, până la un anumit moment al vieții mele, posibilitatea de a revendica mândria de a fi român [introduceți voi un motiv aici]. Dar de ce aș fi făcut-o? Pentru că am ținut morțiș să plec din țară ca să aibă Patrick motiv să se victimizeze.

A nu se-nțelege greșit, Patrick mi-e amic, ne știm de o căruță de ani, dar mă enervează la culme genul ăsta de texte manipulatoare și aproape lacrimogene despre cum cei mai mari patrioți sunt ăia care au rămas în țară și suferă, iar ca să fie tacâmul complet, le mai scot și ochii ălora plecați că nu plătesc taxe în România. Nu sunt des de acord cu el, dar în textul ăsta mă simt jignit. Și mă simt îndreptățit să răspund.

Ba, s-avem pardon, exprimarea e “au ales să plătească taxe în Italia, Spania, Franța etc.” Bă, trădătorilor!, care nu vreți voi să plătiți taxe-n țară, futu-vă muma-n cur de trădători! Ați ales voi să dați banii la străini în loc să-i dați aici, PSD-ului, să dea mai multe pensii speciale și contracte la firmele de casă, bă, trădătorilor de neam și patrie!

Cam ăsta e subtextul: suntem niște trădători că n-am rămas în țară pe lefuri de căcat ca să îngroșăm conturile pesediștilor. Să stăm în țară să plătim taxe din minimul pe economie pe care-și permite să-l plătească Gigi de la Tulcea mulțumită PSD-ului bun și drept care ajută antreprenoriatul în loc să trimitem în țară de trei ori mai mult ca taxele alea, lunar, din lefurile decente încasate afară.

Or, matematica nu e chiar atât de simplă. În primul an de Anglia, am trimis în țară mai mulți bani decât aș fi plătit taxe. Da, dar stai, că ăia nu s-au dus în taxe la stat și noi de aia n-avem spitale și autostrăzi, că n-ați plătit voi taxe, așa că nu vă mai plângeți, trădătorilor, că nu găsiți un kilometru de autostradă în plus când veniți în august, în concedii, că doar din vina voastră suntem săraci, că nu plătiți voi taxe aici, ci alegeți să plătiți la străini, trădătorii dracu’!

Ia, bă, ia să nu le mai dați drept de vot! Ce sunt ei? Cetățeni de prima mână care ne consideră pe noi cetățeni de mâna a doua? Huo, bă, trădătorilor! Muie diaspora! Să votați când o să plătiți taxe aici, bă, trădătorilor!

Iar matematica simplificată e cam așa: la fiecare 1.000 lei pe care eu îi trimit în țară, 210 lei se duc direct la Dragnea. Pardon, la Viorica Dăncilă. 210 lei înseamnă TVA plătit la orice cumpărătură făcută cu banii ăia plus o valoare medie a impozitului plătit la o marjă de profit în retail, după o medie ochiometrică, de 7% (că nu socotim doar Auchan și Carrefour, ci și buticurile de cartier cu adaos comercial mare).

Din restul banilor, retailerul plătește furnizori care la rândul lor fac profit din care decartează impozite la stat și din care își plătește angajații, din salariile cărora mai virează la stat 45% în impozite și contribuții. Din ce rămâne, plătește benzină – din care 50% reprezintă taxe și accize – fie direct, fie prin intermediul transportatorilor pe care-i plătește (și care, la rândul lor, plătesc taxe și impozite pentru salariați și pe profit).

Și tot așa, la nesfârșit. Practic, la fiecare 1.000 lei pe care eu îi trimit în țară, 90% din ei ajung, pe drum, tot la stat. Nu imediat, ci în decurs de câteva luni sau un an. Cât de mare poate fi marja de profit medie, astfel încât altcineva să se bucure de banii ăia? 15%? 20%? OK, 25%. Dar la final, 75% din banii ăia se duc la stat, iar 25% ajung în profiturile ălora la care sunt cheltuiți banii.

Iată trădătorul!, căpșunarul care refuză să plătească taxe în România și alege să dea banii străinilor! De asta era statul român sărac, că nu-i plăteam eu taxe unui pușcăriaș. Va să zică, 3 miliarde de euro din cele 4 miliarde trimise în țară de căpșunari ca mine, în 2017, bani încasați de stat, reprezintă nimic.

Îmi place maxim victimizarea asta de doi lei:

Și totuși se miră superior atunci când ajung în țară, în vacanță: ”Cum, băi, a mai trecut un an și voi n-ați făcut autostradă?”. N-am făcut, iertați-ne. N-am avut bani.

Iată, bă, trădătorii! Cum nu sunt bani, Patrick? Bucureștiul are buget de un miliard de euro anual. Coana Firea, din partidul ăla pe care l-ai sprijinit tu în ultimii doi ani, i-a spart în toate direcțiile. Concertele erau prioritatea, nu dezinsecțiile sau acoperirea gropilor din București, nu? Companiile primăriei, de tocat bani pe angajați cu rezultate zero, alea erau prioritățile, nu?

Pensiile speciale ale lui Dragnea erau prioritățile, nu? Ce se discuta la începutul anului? Nu cumva ca bugetul pentru pensii speciale, în 2019, să crească la aproape trei miliarde euro? Alea erau prioritatea? Chiar nu sunt bani? E chiar atât de săracă România încât să-și permită să arunce cu peste două miliarde euro în pensii speciale, da’ nu să și construiască măcar 20km de autostradă pe an? Măi să fie…

Brava, Patrick, ai găsit vinovații. Iacătă unde erau trădătorii, ăia din cauza cărora nu sunt bani în România. Nu zecile de milioane furate de Voiculescu, nu zecile de milioane furate de Mazăre, nu zecile de milioane cu care e dator Negoiță, nu sutele de milioane care se duc la firmele de casă, nu, nu. Noi suntem trădătorii, ăia care trimitem patru miliarde euro anual în țară, din care cel puțin trei miliarde se duc la guvernul PSD. Brava, bre.

PS: Mi-a plăcut mai ales partea cu “aleg să plătească taxe străinilor”. De fapt, aia m-a enervat. De parcă aș avea cum să aleg să muncesc în Anglia și să plătesc taxe în România. Formularea aia e de o parșivenie soră cu Șerban Nicolae.

14 comentarii

 1. Imi permit sa reproduc niste statistici economice despre romanii din diaspora:
  “Cei mai multi romani au ales sa plece in Italia, unde, in 2016, se aflau 1.151.395, adica 1,87% din populatia Italiei; acestia nu sunt, deloc, o populatie de menajere si capsunari, asa cum gresit ii prezinta media: 10% dintre romanii italieni au diploma de studii universitare, iar 80% au o calificare certificata cu diploma (sursa: Alexandru Laurentiu Cohal, Mutamenti nel romeno di immigrati in Italia, Franco Angeli, 2014,). Mai mult, 29.372 de firme cu actionari romani sunt inregistrate in Italia…daca romanii sunt 22,8% din imigrantii din Italia, ei produc (proportional) un “PIB” de 37 miliarde USD din totalul de 1.850 miliarde USD produsi in Italia. Asta conform celui de-al saptelea raport al Fondazione Leone Moressa, sub asistenta CGIA in Mestre si cu sprijinul Ministerului pentru Afaceri Externe.
  In Spania practic, 20 de miliarde USD din PIB-ul Spaniei sunt produse de catre imigrantii romani conform “La contribucion de la inmigracion a la economia espanola, elaborado por Fundacion Ideas” (2011).
  In Germania cei peste 500.000 romani din Germania contribuie cu cel putin 20 de miliarde USD la PIB-ul Germaniei. In mod similar, se poate calcula la 11 miliarde de USD contributia celor 350.000 de romani din Franta, la 5,5 miliarde de USD contributia la PIB a celor 158.000 de romani din Marea Britanie, la 4,5 miliarde de USD contributia celor 120.000 de romani din Belgia, la peste 4 miliarde de USD contributia celor 106.000 de romani din Austria si probabil inca cel putin 3 miliarde de USD contributia la PIB a romanilor plecati in alte tari vestice (Portugalia, Suedia, Olanda, Australia, Noua Zeelanda etc.).
  Tragand linie si adunand, totalul este socant: peste 158 miliarde de USD este suma PIB-ului produs de romanii emigranti in Vest, ceea ce reprezinta 85% din PIB-ul Romaniei de “acasa”, de 187 miliarde de USD (2016).”
  Sursa: http://www.cunoastel…surprinzatoare/
  Pe oamenii astia i-a alungat Romania….sau mai exact lichelele care o conduc….

 2. Dacă voi sunteți trădători… Ofițerii de securitate, inner party members & băieții deștepți protejați și acoperiți ai sistemului, care toți au primit cheițe de aur și toți și-au vârât banii furați în conturi off-shore & firme fantome… ăia ce sunt?

  P.S.
  Huuoooo trădătorule! :-)) ;-)

 3. ba tu Alex nu ai inteles nimic:
  in cultura crestina ‘a iubi’ inseamna a se sacrifica. exemplul central este a lui Isus care s-a sacrificat pentru pacatele mele desi nu avea cum sa ma cunoasca, ce inseamna pacate, nu mi-a explicat cum sa nu le fac, s.a.m.d. tema centrala e cum s-a sacrificat isus in numele iubirii care mi-o poarta desi eu nu i-am putut cere asta, dar uite ca ii sunt dator. la fel e si cu patriotismul astora care arata cu degetul pe expati. vezi doamna ca patriotii se sacrifica si sufera dar expatii o duc bine. asa ca daca nu poti distruge prejudecata ‘iubirea se masoara in sacrificiu de sine’ nu ai cum sa demontezi logic astfel de deraieri. daca demontezi prejugecata asta multe alte tampenii vor disparea de la sine.

  • @Silviu: vorba englezului, that’s bollocks! Un părinte care pleacă la muncă în străinătate ca să-și poată crește copilul rămas în țară nu se sacrifică? Dar nu, Patrick are niște idei fixe în ultima vreme legate de evaziune and shit și scrie despre economie deși habar n-are cum funcționează. De asta am lăsat-o eu mai moale cu scrisul în ultimul an jumate, că am descoperit că mă fac de căcat scriind despre chestii la care mă pricep doar așa, din auzite.

 4. PAH o luase razna de mult… inca de cand scria la Catavencii era dupa cum batea vantul sau soptea patronul…

  Iar elucubratiile din articol sunt mult prea apropriate de tematicile recente PSD cu strainii care ne fura tara, anti diaspora samd ca sa fie vreo coincidenta.

  Macar acum se vede cine e actualul “patron”.

  Niciun om in general nu pleaca de prea mult bine din tara lui. Pentru unii au fost banii, pentru altii au fost alte nevoi din piramida lui Maslow.

  Trist e ca foarte multi din cei plecati nu o sa se mai intoarca permanent aici, iar copii si nepotii celor plecati nu vor mI fi asa legati de locurile astea pana vor inceta sa mai vina si sa trimita bani acasa.

  Al doilea plus pe care il vad din migratia asta masiva, si sunt putine plusuri, este schimbarea de mentalitate, a celor plecati, a celor ramasi care ii viziteaza sau vorbesc cu cei din diaspora.Lucrurile se schimba,incet dar sigur, acum sa speram ca si in bine.

 5. Iartă-l pe Patrick, el scrie de mult după dictare. Cam de când nu se mai vând ziarele și nu a mai fost plătit de cititori. Problema e că, atunci când îți dictează alde Dragnea, e foarte greu să pari inteligent.

 6. Majoritatea textelor lui Patrik sunt amuzante, e cel mai amuzant tonomat pesedist, imi e simpatic, stiu cat de destept e, tocmai deaia un om atat de destept nu ar putea scrie un astfel de text, a vrut doar sa irite lumea pe un subiect

 7. pentru ca esti postac bloager userist : invata si tu: nu platesti TVa la banii pe care-i produci pe centura-n UK. Banii aia ajung la ma-ma-ta si la rudele tale fomiste care voteaza usr ca le zici tu. pentru ca esti un propagandist jegos iti meriti soarte de a fi muncit ca hotii de cai in tari straine – dar niciodat in traheea mamei tale sa nu mai zic ca oamenii ramasi in tara s puturosi si nu fac.da, clasa de jos si o particica din clasa medie au plecat – doamen ajuta – ne-au plecat putorile si analfabetii la munca de jos in general.meritul vestului e ca i-a constrans pe astia sa munceasca si sa se descurce cumva – ceea ce aici n-au vrut sa faca.dar pt ca aici a frecat menta si n-a produs nimic – nu ai dreptul de a comenta .

 8. Articolul lui PAH e “Voi nu ati mancat salam de soia” v. 2.0 + martiriul ramanerii in tara cand ar fi putut sa atinga culmi nebanuite ale succesului in strainatate.

 9. PAH e o scursură comunistoidă. Nu știu zău cum poți numi un astfel de om “amic”. E suficient să analizezi puțin agresivitatea limbajului ca să-ți dai seama că e un om pe care nu ar trebui să-l bagi in seamă, darămite să-i dai replică la aberații.

 10. toata lumea stie ca PAH este pe statul de plata al PSD… facand totusi abstractie de tonul strict politizat al discutiei, aceasta este totusi motivata de un fapt real… post 99 atunci cand s-au deschis portile si Occidentul ne-a permis sa ne atenuam tensiunea sociala si sa ne preia muncitorii care nu isi gaseau locuri de munca in tara, au inceput sa intre in tara si multi bani trimisi aici de muncitorii mai inainte mentionati, care ii trimiteau rudelor ramase aici (dupa cum si tu ai mentionat in articol)… totusi acest flux financiar a inceput sa se diminueze in timp, din cauza mai multor factori, oamenii plecati si-au luat cu ei rudele post 07 ori si-au retezat legaturile existente in tara in mod natural prin decesul rudelor ramase sau prin divort… iar aici intervine pacostea pesedista si cheia in care ar trebui sa fie citit articolul lui PAH: “mai baieti v-am lasat sa votati si sa ne stricati jucariile prin zona – vezi Johannis- pentru ca trimiteati bani din care noi aveam ce fura… totusi acesti bani au inceput sa nu mai fie la fel de multi, deci faceti la un fel, ori cu noi, deci dati banul, ori cu ceilalti, si nu mai prindeti drept de vot pe aici sa ne stricati jucariile”…
  o discutie mai logica si lucida pe subiect ar fi fost daca ar trebui sa legam dreptul de vot de plata unor impozite, chiar ar fi interesant daca ar fi oferit dreptul de vot unor entitati private ca firmele sau corporatiile

 11. @Alex, nu e jignire ci o utilizare a aceluiași limbaj precum cel folosit de PAH. În cazul meu respectul e de regulă reciproc. Dacă unul mă cataloghează într-un fel doar pentru că fac parte dintr-un anume colectiv atunci îmi permit și eu același lux.