Charlie Parra. YouTube rockstar

Piesa de mai sus e compoziţie proprie. A lui Charlie Parra del Riego, un tip din Lima, Peru. Un chitarist de 28 de ani pe care YouTube l-a făcut celebru. În doi ani, a ajuns să strîngă 178.000 de abonaţi la canalul de YouTube şi aproape 29 de milioane de vizualizări ale clipurilor postate. Primii 145.000 i-a făcut după fix 99 de clipuri postate. Dincolo de a fi un simplu chitarist (solo,) unul pasionat de metal, mai exact, e un tip cu o cultură muzicală cel puţin decentă, aş zice chiar foarte bună.

A început cu cover-uri. Sincer, nu m-a interesat să-i citesc biografia, dar am descoperit o groază de interpretări în propria manieră a unor piese celebre. Printre altele, şi teme ale unor jocuri celebre, inclusiv Duke Nukem sau World of Warcraft, la care mai adăugăm şi coloane sonore, inclusiv după Harry Potter. Pentru el, “Rondo alla turca” lui Mozart e o jucărie, o cîntă cu ochii închişi, nici n-are sens să mai public clipul aici. Cert e că are zeci de mii, sute de mii, uneori chiar milioane de afişări la înregistrările lui. Celebra “El Condor Pasa,” adică cea de mai jos, are peste jumătate de milion de vizualizări.

Ca să înţelegeţi mai bine despre ce vorbim, omull a strîns o groază de fani. Unul dintre ei, un tip din State, vădit pasionat de metal, a scris versuri şi s-a înregistrat cîntîndu-le pe muzica lui Parra. Ce-a ieşit e un soi de Linkin Park. Şi nu sună deloc rău. Clipul e mai jos.

Evident, ştie şi clasici. De exemplu, de la The Doors, “Light my fire”:

OK, bine, hai, fie, pun şi Rondo. Sună un pic a la ce-ar cînta Malmsteen, nu?

Concluzia e simplă: eu voiam să învăţ chitară, ba mi-am luat şi-un amp de doi lei. Brusc, încep să nu mai fiu atît de sigur că vreau să continui. Vrea cineva un Squier Strato? Glumesc, evident, dar puştiu’ e un soi de Slash mai mititel pe care YouTube l-a propulsat extrem de repede. Este exemplul clar că, dacă faci ce-ţi place, ajungi departe. Iar pentru Parra, ăsta e doar începutul.

2 comentarii

  1. Si MattRach e bun :)