Ghici ce culoare au chiloţii lui Victor Ponta!

Victor Ponta se cacă pe el. Nu glumesc şi nici n-o spun în sens peiorativ. Nu în sensul de “o dă cotită” sau de “minte de rupe,” ci într-un sens aproape propriu. Chiloţii lui Ponta sînt maro, e căcat pe el pînă-n şosete. Urmăriţi cele trei clipuri de aici şi o să înţelegeţi de ce spun asta (ştiu, 25 de minute împreună, dar merită, e o adevărată tragicomedie).

ponta-ginditor

Băsescu mai are vreo şase luni de mandat, e la finalul carierei sale politice, iar oamenii ăştia sînt, în continuare, înspăimîntaţi de el. Le e frică, sînt împietriţi, nu sînt în stare să fie coerenţi. Aş exagera dac-aş spune că stau cu morcovul în fund cu tot cu frunze. Corect ar fi să spun că le-a intrat toată recolta României de morcovi din ultimul cincinal. Nu obişnuiesc să scriu atît de colorat, dar curcubeul lui Ponta are o singură culoare şi trebuie ilustrat ca atare.

Discuţia de azi, pe tema reducerii CAS-ului, dintre Băsescu, Ponta şi Petrescu (adică ministresa finanţelor, cea cu studii la Harvard), este o lecţie de manual despre cum să ştergi pe jos cu prim-ministrul şi cu ministrul lui de finanţe. Băsescu i-a transformat în cîrpe. A şters pe jos cu ei. I-a prins cu chiloţii în vine şi nu i-a iertat.

Dacă trecem peste partea amuzantă a situaţiei, ar trebui să ne dăm seama că, de fapt, e o tristeţe maximă. Dincolo de cîteva încercări scremute de a fi ofensiv, Ponta nu ştie altceva în afară de “o să ne descurcăm” şi de “ţara merge mai departe,” “nimeni nu e de neînlocuit” şi de spălat pe mîini. Fix ca un căţelus de două palme care dă înapoi în timp ce latră. Pişat pe el complet.

E cu atît mai trist cu cît Ponta nu-şi asumă nimic. “O să vină preşedinte nou, o să avem alt guvern.” Adică “mă doare-n chiloţii pe care tocmai i-am colorat,” nu-i pasă. El o să fie preşedinte, e treaba viitorului prim-ministru să rezolve catastrofele pe care le produce el în mandatul lui.

Logica lui Ponta este “o să ne descurcăm,” adică “merge ş-aşa.” Adică “habar n-am care-s consecinţele şi nici nu-mi pasă, ce-o fi o fi, să se ducă dracului tot poporul!” Noi, ca oameni inteligenţi ce sîntem, ştim că socrul lui Ponta e un mic baron local, că el şi cu nevastă-sa au reuşit să se descurce, n-or să moară de foame. E la mintea cocoşului că lor nu le pasă.

Dar cu ceilalţi cum rămîne? Cu noi, prostimea, cum rămîne? Noi cum vom trăi cînd sîntem conduşi de un incompetent pe post de prim-ministru? Noi ce şanse avem cînd ministresa finanţelor, aparent absolventă de Harvard, habar n-are care-i impactul legii pe care o propune? Care sînt şansele ca ea chiar să ştie o boabă de economie, dacă se duce cu lecţiile nefăcute în faţa lupului?

Care sînt şansele României cu o astfel de conducere formată din incompetenţi cărora chiloţii li se fac maro în faţa unui om la final de carieră politică? Dacă reacţionează aşa în faţa lui Băsescu, oare cum ar reacţiona în faţa a 50.000 de români strînşi în faţa Guvernului într-o zi în care Ponta chiar e acolo?

Să votaţi bine! Pe ăştia-i alegeţi, cu ăştia să vă descurcaţi. Vi-i meritaţi. Mie mi-e frică.

(sursa foto)

CONTEXT: Legea prin care urmează ca CAS-ul să se micşoreze va aduce, în 2015, un deficit de 5 miliarde. În acelaşi timp, se estimează de pe acum că deficitul de anul viitor va fi de peste 6 miliarde. Adică undeva spre 2% din PIB. Conform înţelegerii cu FMI, deficitul nu trebuie să depâşească, în 2015, 1% din PIB. Ministresa Petrescu estimează că, scăzînd CAS-ul, se stimulează angajarea şi, deci, vor creşte încasările la buget, iar Ponta spune că, oricum, în 2015, vom avea creştere economică, bazîndu-se pe… judeţul Teleorman, unde vor munci votanţii morţi pe gratis. O ipoteză la care nu doar că-ţi vine să rîzi, ci îţi vine să plîngi, de-a dreptul.

10 comentarii

 1. Dac-ar fi fost membrii unui partid care se învârtea pe la 5% în sondaje ar fi fost amuzant momentul. Faptul că la momentul actual ar obține relativ lejer un scor mare la alegeri îl transformă într-un film horror.

 2. dosărele, dosărele…

 3. @Meeku: D’ăla cu zombi…

 4. Pf, chiar cred ca e prima data cand citesc astfel de chestii pe blogul tau.

  Multi nu realizam cat de fututi suntem. Si vom fi si-n continuare, chiar dublu, daca iese tontul asta presedinte. Bonus, nu vad cu ochi buni nici apartenenta noastra la NATO si UE.

 5. @Eugen, asta pentru că în zonă meciul se joacă pe mize nițel mai mari și cu actori ceva mai puternici în spate. Suntem între două sfere de influență, ambele cu interese diferite. Și suntem incapabili ca nație să înțelegem că nu vom ajunge să trăim ca în țările vestice în care ne place să ne plimbăm dacă punem botul la minciunile estice.

 6. colorat limbaj. desi imi place articolul, n-am avut curaj sa-l distribui :)

 7. Cand il minteam, dirigintele nostru din anii ’80 secolul trecut replica ‘daca minte, crede pe jumate minciuna pe care o spui, ca celalat sa creada pe jumatate minciuna ta’. Foarte vechi, dar un banc cat se poate de actual. Exemplificat penibil prin aceste filmulete tragi-comice. Porecla de Mickey Mouse mi se pare depasita pe langa fetzele pe care le face Ponta. Oricat de afon in economie sunt el plus ministra Harvard putina lui inteligenta realizeaza catastrofa de care e responsabil. Si desi ingrozit de ceea ce face merge mai departe. E intre ciocanul baronilor fomisti de bani si nicovala dezastrului economic. Si vrea sa ramana acolo.
  Partea horror nu e ca se agata mai departe de o cauza nebuna, partea horror e ca multi votanti sunt inconstienti de faptul ca Romania e condusa gresit. Multi vor crede propaganda de serviciu a Antenelor ca ‘Basescu e un scandalagiu’ si ca ‘a jignit-o pe tanara ce a facut carte’ asa ca ‘obraznicul de presedinte nu-i da voie sa faca ce stie, de aia traim rau’. Si mai multi vor suge din sticla de tuica in timp ce caruta le va merge mai departe. Pentru ei aceasta discutie nu va conta, ci va conta galetusa-cadou primita la alegeri. ‘Ba, astia au facut ceva pentru noi! Nu vedeti ca ne dau ceva? Cum poti spune ca sunt rai?’

 8. Ponta e mai prost ca noaptea.
  Ceea ce vrea sa faca el se numeste “pomana electorala”, dar la o scara mult mai mare.
  Dupa ce ajunge presedinte (vrabia malai viseaza) o sa creasca la loc, daca nu o sa-l faca si mai mare, pe motiv ca n-au bani la buget si o sa dea vina pe “aia dinainte” ca au fost incompetenti.

 9. Părerea mea e că meşterică Pontică şi Duduia Harvard aveau si iepuraşul, si vânătorul, şi un răzor de morcovi în cur. Dar mno, e foarte bine cunoscut că Băse îşi face temele înainte de astfel de întrevederi.

 10. Nu poti sa te prezinti in fata presedintelui mai ales ca te-a invitat la consultari cu izmenele in traista. Poti sa fi terminat nu Harvard-ul, ci toate facultatile din lume. Esti ministrul de finante al unui guvern, vi cu cifre tata…daca ai fi fost de la cultura mai mergea polologhia ta…iar premierul se uita in tavan…halal! Serios, pacat de noi…ca in spatele nostru cade totul!