Chinezi în România? Ce ne trebuie nouă? Să se ducă în Bulgaria!

Pe la jumătatea anului trecut, China îşi anunţa intenţiile de a investi în România. Desigur, România a spus pas. Noi ne descurcăm. Chinezi în România? Nu, mulţumim. Desigur, o prostie. Începînd cu Statele Unite şi terminînd cu mare parte dintre statele europene, guvernanţii (lor) s-au orientat către sursa banilor. E criză, deci noi n-avem. Dar facem rost. Îi chemăm pe chinezi, noi ne dezvoltăm, ei fac profit, lucrăm împreună. Economie de piaţă.

Românii au zis că e greu, chinezii nu vor pricepe treaba cu licitaţile româneşti, că avem legislaţie complicată. Ceea ce, între noi fie vorba, aşa e, nici măcar românii n-o înţeleg. De aia se duc la licitaţie, iar contractul este atribuit direct. Dacă noi ne-am orientat “bine”, chinezii s-au orientat spre greci, unde bagă cinci miliarde de euro în marina comercială. Şi chiar spre bulgari, unde bagă nişte bani în trei “magistrale” feroviare de mare viteză. Să se bucure bulgarii de trenuri care circulă cu 200 km/h. Noi oricum ne-am obişnuit cu întîrzieri cumulate de cinci ani, şi asta doar în 2010.

Acum, şefii CFR plîng că ar vrea şi ei, dar nu-i bagă nimeni în seamă. Dacă-mi aduc bine aminte, chinezii chiar veniseră cu propunerea de a investi în autostrăzi încă de prin 2004, cînd Miron Mitrea era şef la transporturi. Nu s-a finalizat nimic, după cum era şi firesc. Ce să-i faci?, dacă nenorociţii ăştia de chinezi nu vor să dea comisionul neoficial de 10%, n-or crăpa românii fără autobahn la scară. Extrapolînd un pic, se aplică la fel de bine şi în celelalte domenii, de la construcţii şi pînă la agricultură.

Acum vreo săptămînă, Boc îi invita pe chinezi să bage bani în România, după ce i-am tot plimbat cu zăhărelul vreo şapte ani. Cam ce condiţii ar trebui să accepte statul român pentru ca Republica Populară doar să întoarcă ochii şi înspre noi? Irelevant. Cert e că au trecut 20 de ani şi noi încă mai gîndim în termeni de “nu ne vindem ţara”, confundînd termeni precum “investiţii” cu “vînzări” şi “dat de pomană”. Ce? Noi nu putem să facem? Putem! Dar tocmai de aia nu facem, că putem şi noi, dar nu vrem!

Din păcate, Brucan s-a înşelat. Trebuie să mai treacă cel puţin 20 de ani pînă se va schimba cu adevărat ceva.

8 comentarii

 1. Pana nu vor crapa toate hidrocarburile astea comuniste nu vom putea sa ne gandim la progres. Peste 20 de ani lucrurile vor incepe sa se miste ptr ca se rupe incet-incet legatura cu trecutul. Un tanar nascut dupa ’80 e net mai eficient societatii decat un tataica din ’50 pus pe spagi si pe fraierit. Pana nu ne mor “batranii” nu avem nicio sansa sa avansam. Am avut cel mai nenorocit comunism urmat de neo-comunism din Europa. Trebuie sa abandonam ideea ca se putea si mai rau. Putem ajunge in 15-25 de ani tarile din Vest daca vom fi dori toti acelasi lucru.

 2. din ciclul: “noi nu ne vindem tara, noi o furam”

  multumim dlui Iliescu si tuturor ce i-au urmat gandirea si politica

 3. serios vorbind. Daca chinezii vin si cu muncitorii lor, nu ne va fi mai bine la capitolul somaj, ba din contra.

  • @curios: cine-a zis ca tre’ sa vina chinezii sa munceasca? ei tre’ sa vina cu banii. ce-i drept, trebuie chinezi care sa-i supervizeze pe romani, sa nu traga chiulul :P

 4. Am fost de cateva ori in China si am vazut cum muncesc aia acolo. Daca vin chinezii si baga bani aici si vor acelasi stil de lucru atunci romanii au cam pus-o de mamaliga.
  Eu as vrea macar autostrazile lor nu autobahn-urile nemtesti.

 5. Chiar dacă am probleme cu comunismul lor, chinezii se pricep bine la ceva – la afaceri. Şi se tot întind, din Africa până-n America Latină şi acum şi în Europa.
  E adevărat că în anumite locuri şi-au adus şi cetăţenii proprii să lucreze în investiţiile respective şi deja în Africa se plâng de asta. Adică chinezoii nu toarnă bani doar, trag spuza pe turta lor dacă e cazul.
  În Grecia n-au venit să toarne bani, au închiriat/concesionat pe 35 de ani două terminaluri din Portul Pireu, unul dintre cele mai mari din lume comercial. Pe care le vor moderniza şi prin care firma chineză Cosco face afaceri.
  În 2009, când s-a propus concesionarea, socialiştii din opoziţie au votat contra, că de sindicatele – pînă acum a fost monopol grec, dacă vine concurenţa, se văd găurile ….
  După ce socialiştii au câştigat alegerile şi afacerile derulate de chinezi au adus 43% profit în patru luni să vezi ce au început să-i pupe-n bot, au uitat de sindicate …. http://www.grreporter.info/en/43_increase_turnover_piraeus_port_after_privatization/2825

 6. Avem totusi si noi ceva chinezi, zilele trecute citeam ca sunt peste 4000 inregistrati la Oficiul Roman de Imigrari si ca Vodafone a scos o optiune pentru ei, minute free pentru a vorbi in China….

 7. sa vina si sa investeasca in romania ca de asta avem nevoie nu de americani si occidentali care ne-au jupuit,china este cum nici in visele americane nu sa pomenit asa ca sant bineveniti la noi,traiasca china si o iubim