Cine-şi mai face upgrade la hardware-ul calculatorului?

Citeam nişte păreri pe mai multe bloguri de pe-afară, despre cum iFixIt a desfăcut noul MacBook Pro, cel cu Retina Display, numindu-l “cel mai greu de reparat laptop” din lume, un titlu cel puţin amuzant, şi despre cum nu-i poţi face upgrade. Povestea, printre altele, pe TechCrunch. Bun, punem pauză şi ne-ntrebăm: cîţi dintre utilizatorii de calculatoare au făcut, în ultimii ani, upgrade-uri hardware-ului calculatoarelor personale şi ce anume au schimbat? Dacă nu socotim desktopurile, unde mai pui un hard, mai adaugi RAM, mai schimbi o placă video sau un procesor, ce upgrade faci unui laptop? În afară de RAM şi hard, nimic.

Dacă e să restrîngem aria la posesorii de Mac-uri, ce upgrade-uri au făcut în afară de cel mult nişte RAM? Şi mă refer la marea majoritate, deşi cred că, la fel, şi marea majoritate de utilizatori de Windows au făcut fix acelaşi upgrade. Din 2006, de la primul meu laptop, upgrade-ul de hardware a constat în schimbarea laptopului cu unul nou. La o durată de viaţă lejeră de vreo trei-cinci ani a unui Mac (Air-ul meu e generaţie 2008, îl am de doi ani şi se comportă bine), problema pe care şi-o pun cei de la iFixIt e complet inutilă. Îl vinzi pe cel vechi, pui o diferenţă şi cumperi unul nou. Iar la obiceiul ăsta de consum a contribuit din plin, în ultimii ani, şi piaţa de smartphones. Unui telefon nu-i poţi adăuga RAM, nu?

În altă ordine de idei, dacă tot ne-ndreptăm spre tablete, ideea de upgrade nici măcar nu-şi mai are rostul. Sau mă-nşel?

10 comentarii

 1. Acolo se vorbește și de reparare nu doar de upgrade.

 2. eu am pus RAM la un MacBook Core2Duo 2007.

 3. Alex, eu cred ca iFixit voiau sa spun ca e greu de inlocuit componentele care in caz de deteriorare ar putea fi schimbate.

  Uite eu am varsat la un moment dat suc pe tastatura de macbook si am schimbat-o eu. Unui prieten i-am inlocuit monitorul. Mai poti inlocui unitatea optica. Nu trebuie neaparat sa upgradezi cu ceva mai bun, insa e de preferat sa schimbi o piesa defecta, decat sa-l vinzi la pret de laptop defect.

  • @George: corect însă uiţi un aspect important – la un MacBook white, cînd ţi s-a stricat o tastă, nu-ţi schimbă doar tastatura, ci tot top-case-ul, cu tot cu trackpad. În garanţie sau post-garanţie, problema ta, ca utilizator, este inexistentă. Iar Apple are un istoric în a schimba cîte un sfert de laptop pentru probleme minore. Deci, da, e mai greu de înlocuit, dar cînd îţi înlocuieşte, înlocuieşte masiv. Deci, revin, o problemă inutilă.

 4. ultimii 2 ani zici? ok
  laptop: baterie, ram, hdd, tastatura
  desktop: ram, 2xhdd, placa de sunet, monitor

 5. Da, da ultimul macbook white l-am schimbat dupa 4 ani si inca functiona. Nu am cumparat plan care si daca stau sa ma uit in spate bine am facut. Am schimbat doar topcaseul cumparat second pentru 20 eur, coolerul odata care a fost fo 10 eur, incarcatorul si acumulatorul care impreuna au fost 160 parca. Am mai upgradat doar ramul si hddul. Deci maxim 200 eur in 4 ani. Appel Careul prin 2007 era ceva de genul 180 eur /an.

  Eu unul am facut economie de bani prin faptul ca am putut schimba singur componentele. Am impresia ca nu sunt singurul dat fiind succesul iFixit.

 6. Aaa si nu uita ca piata second hand la Apple e fooooarte activa. E full ebayul de produse apple iesite din garantie, produse care isi conserva pretul incredibil de bine. White-ul inca se vinde intre 200-400 eur pe ebayul din europa. O cunostinta si-a cumparat un withe 2008 la dotare minima cu EFI-ul pe 64bit la 230 eur, a pus 8GB ram si un SSD si cu 450 de eur are un laptop bun de forjat si foarte portabil, excelent.

 7. e incredibil cat de mare e piata de componente pt laptopuri in romania si nu numai. faptul ca la apple nu prea poti schimba nimic impllica costuri mai mari in post garantie si perioade mai lungi in garantie.

 8. “In afara de ram si hard, nimic”.

  Pai … RAM si hdd!

 9. Upgrade-ul la tablete exista :) Un gadget nou pentru sunet, o tastatura (eu, unul, n-as cumpara-o, dar sigur sunt clienti), un stativ…
  Se gasesc solutii.
  Upgrade pe dinauntru? No way! :))