Circul tricolor. Numai la Antena3

tv-fucks-your-brain

Incredibil cum mi se întîmplă să deschid şi eu televizorul o singură dată, după vreo opt luni, şi să nimeresc la Antena 3. Culmea, chiar în seara de priveghi, fix după măreţul şi emoţionantul eveniment, de la Clinceni, al întinderii steagului de 7,9 hectare.

Cînd zic priveghi, nu bat cîmpii. Am nimerit în momentul în care garnizoana de moderatori ai Antenei 3 îşi enumera, pe rînd, eroii. Oameni aduşi în platou cu scopul de a le pierde vreme timp de ore bune în care Gîdea modera părerile ipocrito-patriotice ale celor prezenţi la raport. Sînt convins că unii dintre cei ajunşi acolo (la figuri impuse) sînt de bună credinţă şi nu neg că am văzut emoţie în glasul unora. Tind să cred că încă mai există jurnalişti de bună credinţă la Antena 3.

Însă mi s-a părut de un grotesc crunt Oana Stancu în momentul în care, după ce-a terminat de povestit despre dr. Nina Bratu, de la Spitalul Marie Curie, a reuşit să-i umple de bale fundul Monei Pivniceru, eroina ei, unul dintre puţinii oameni incoruptibili, verticali, demni şi solemni din Justiţia românească, ce n-a fost niciodată fotografiată în maşina fiului lui Adrian Năstase, la foarte scurt timp după examenul de bufon picat cu brio de fostul prim-ministru, care n-a reuşit să evite, astfel, corigenţa în puşcărie, respectiv exact în momentul în care urma să fie numită ministru al Justiţiei.

Mi s-a părut fantastică atmosfera de înmormîntare, de doliu naţional ţinut după un eveniment care, în fapt, trebuia să fie de sărbătoare. În fond, tocmai ai omologat un record mondial, trebuie să sărbătoreşti, nu să jeleşti. Pe fundalul bîlbelor lui Gîdea, o linişte aproape deplină, mînjită doar de huruitul tern al aerului condiţionat (deşi, probabil, s-ar putea să fi fost un generator electric; oricum, un bîzîit parcă menit să te facă să jeleşti şi mai mult.)

N-am nici o problemă cu ideea de a doborî un record, cu promovarea valorilor naţionale, cu insuflarea patriotismului în oameni, cu încercarea de a-i convinge să aibă în casă un steag. Mi se pare excelentă. Încet, încet, printre frustrările cotidiene şi dinţii scrîşniţi la auzul numelor de politicieni, credem tot mai puţin în noi, ca naţie.

Am însă ceva împotriva capitalizării de imagine într-un mod absolut ipocrit. Am ceva împotriva unei strategii de prost gust, unui circ ieftin, unei jelanii pseudoafectate, prin care încercăm să arătăm că noi, Antena 3, sîntem ultima salvare a naţiunii, că eu, Gîdea, sînt profetul. Acel Gîdea care se bîlbîie.

Cred că e pentru prima dată cînd şeful Antenei 3 mi s-a părut mic şi penibil. Pînă acum, l-am văzut tupeist, arţăgos, agresiv, aproape tipul şmecherului de cartier. De data asta, mi s-a părut fals şi penibil, jenant de prefăcut şi complet lipsit de idei, plîngăcios şi umilit mai degrabă decît umil, modest, şi demn de naţionalitatea lui. Mi-a părut un regizor prost al unei parodii nereuşite şi scremute.

E trist că omul ăsta, împreună cu televiziunea pe care o conduce, au devenit aproape o religie pentru românul de rînd. Şi nu spun lucruri mari, uitaţi-vă în jur. Crede şi nu cerceta. Crede Antena 3 şi bate-te cu toţi cei care spun că nu-i cum zice cohorta lui Gîdea la televizor.

Zău, nu regret nici o secundă că nu m-am mai uitat la televizor în ultimele opt luni. N-am pierdut nimic. Cred că, spre bucuria mea, am rămas un pic mai sănătos şi cu creierul curat, neînălbit cu clorul pentru neuroni preparat în laboratorul din Băneasa.

7 comentarii

 1. Sunt atat de acord cu tine in privinta TEMBELIZORULUI ….. mai rarut ca-i mai dragut

 2. Din păcate pentru noi ei nu sunt proști.
  Circul ăsta pe care îl fac ei chiar prinde la mase și face audiență.
  Și oricât s-ar fi bâlbâit, Gadea și Antena3 vor fi aia care “au făcut ceva pentru România” (citat de la un antenist pe care îl am pe Facebook)

 3. Si Dumnezeul lui gadea e numai unu’ – voiculescu! Cam asta e ecuatia completa. Gadea e un teleevanghelist din acela de pe la americani care isi tragea o secta strangea milioane de dolari si pe urma le spunea membrilor cei iubitori sa se sinucida. Acesta e personajul si din pacate reactia anticorpilor societatii e bleaga rau de tot la asa un parazit letal. Ar fi trist daca nu ar fi sinistru…

 4. A fost macabru. Nu am inteles de ce au trebuit sa fie toti atat de solemni? Pana la urma era Ziua tricolorului, motiv de sarbatoare. Oricum, eu nu urmaresc postul A3, mi se pare cea mai manipulatoare dintre toate..

 5. Ma Alex, iar iti spun….Romania e pierduta pe vecie !!! Cu prostia nu te poti lupta, cum te poti cu hotia… Oamenii prosti nu se mai schimba niciodata. Si in Romania majoritatea sunt prosti, si chiar dereglati mintal, crede-ma ca stiu bine ce spun, si vecini am APTI PENTRU AZILUL DE NEBUNI, dar desigur, sunt in libertate…

  De-abia astept o sansa sa o intind, nu o sa imi mai auda nimeni numele vreodata pe aici

 6. Cam cu intarziere din momentul in care ai scris articolul, am venit si eu cu un comentariu.
  Vroiam sa iti arat clipul acesta referitor la treaba cu steagul
  http://www.youtube.com/watch?v=JL9sJeLny9M