Cît de mult ne trebuie 4G LTE?

4GTot citesc, în ultima vreme, despre implementarea reţelelor 4G LTE în România. Moment în care mă întreb cîtă nevoie avem de aşa ceva. Teoretic, pe un smartphone, nevoile sînt destul de limitate. Pe iPhone, nu fac, lunar, un trafic mai mare de 600MB, în condiţiile în care folosesc mail-ul (şi downloadez ataşamentele) şi încă o serie de aplicaţii care se ocupă cu încărcat şi descărcat mai ales imagini. 3G oferă o viteză mai mult decît suficientă pentru operaţiunile de acest tip.

Cealaltă aplicabilitate ţine de stick-urile de internet. Atît teoretic, cît şi practic, 4G-ul oferă viteze de download chiar şi de 24Mbps şi viteze de upload de pînă la 9 Mbps (n-am stat să mă gîndesc dacă e mult sau puţin pentru acest tip de reţea, dar este, cu siguranţă, mai mult decît am eu acasă.) Superb, ai spune, la prima vedere. Doar că…

…abonamentele de date, fie ele 3G sau 4G, sînt: a) scumpe; b) limitate. Un abonament decent la internet, pentru acasă, costă undeva la 10 euro. Pentru 15 euro, primeşti telefonie fixă şi televiziune prin cablu. Un abonament 3G/4G costă minimum 9 euro lunar şi primeşti vitezele respective în limita a cîţiva GB de trafic. După ce i-ai terminat, viteza scade la una similară conexiunilor prin dial-up. OK, exagerez, dar chiar şi aşa, 128kbps e o mizerie. Şi atunci, apare următoarea discuţie: de ce aş achiziţiona un stick 3G/4G cînd pot să mă dau pe net făcînd din smartphone router? Pentru operaţii simple, de birou, banda ar trebui să fie relativ suficientă, în condiţiile în care biroul tău nu este, opt ore pe zi, în parc.

Singura aplicabilitate ar fi în contextul abonaţilor care stau în creierul munţilor – mă rog, sînt izolaţi – şi n-au acces la nici un provider de internet. Însă, pentru a avea parte de un internet decent, ai nevoie nu doar de viteză, ci de trafic nelimitat. Or, pentru 15 GB de trafic lunar, ce nu-ţi ajung nici pentru o sâptămînă, ar trebui să plăteşti minimum 19 euro plus TVA. Şi asta pentru 3G.

Şi atunci, nu e logică întrebarea: cît de mult ne trebuie 4G? Mai ales în contextul în care operatorii nu vor scădea preţurile prea curînd. Nu le-au scăzut nici măcar la 3G, care are, deja, cîţiva ani în România.

6 comentarii

  1. Nu le-au scăzut, dar bucură-te totuși că la noi rețelele de telefonie și internet sunt relativ noi, cu echipamente bune, iar prețurile mai mult decât acceptabile. În Italia de ex plătești pentru 300 de ore acces la internet mobil în jur de 30 euro, cu maxim 1 Mbps, deși cred că 512k e de fapt viteza reală.

  2. Conexiunile 4G mai au un avantaj in afara de viteza de download, latenta mai mica. Pentru remote desktop, jocuri online, etc… conteaza.

  3. este evident ca nu avem nevoie nici de LTE nici de noua versiune de OS la1-2 ani nici de x GHz in plus la procesor, nici de sute de canale pe cablu. toate astea consuma resurse, consuma metale rare, bani. nu avem absolut nici un castig din cursa dementa a tehnicii. este exact ce era cursa inarmarilor. miliarde si miliarde de € si $ ca sa aiba Ghita cel mai rapid si mai subtire laptop si smartphone.

  4. Nu am dat pana saptamana aceasta prea multa importanta traficului pe care il utilizez pentru conexiunea la internet, pe telefon imi ajung 500mb lunar deoarece in locurile in care imi petrece cel mai mult timp am wifi. Surpriza am avut-o cand acum cateva zile a trebuit sa imi desfasor activitatea normala de o zi intr-o locatie noua unde nu aveam acces la wifi pentru laptop asa ca am folosit stick-ul RDS care il tin pentru astfel de situatii, la sfarsitul zilei am fost curios sa vad cat trafic am consumat si am avut o surpriza, 1.1gb si asta in conditiile in care seara am ajuns acasa si mi-am continuat treaba pe wifi. Asta m-a facut sa realizez ca mi-ar fi destul de greu sa stau dependent de o conexiune mobila pentru ca as ajunge sa aleg intre net cu viteza melcului sau costuri astronomice.

  5. Am fost contactat de o firma care are internet 4g si au abonamente la ~40 de lei / luna. Plus de asta ziceau ei ca nu ai trafic inclus, viteza ramane aceeasi indiferent de cat trafic faci (deci sa zicem dupa 15gb de trafic nu scade la 128kbs). Ceea ce mi se pare foarte fain si foarte util mai ales cand iti desfasori activitatea in locuri “departe de lume” unde niciun provider nu vrea sa traga calburi :D

  6. Ne trebuie 4G ca sa se lucreze mai mult la antenele de semnal. Astfel acolo unde exista semnal 2G sa devina 3G si tot asa. Sa se faca upgrade. Nu imi pasa de 4G, dar imi pasa de semnalul 2G care il am in tren cand plec spre Bucuresti pe valea Muresului si ar fi minunat sa il upgradeze.

    Sper ca introducerea 4G sa insemne defapt un upgrade. Daca avem doar 4G in Bucuresti, Brasov n-am facut nimic.

    Doar Orange si-a mai adunat cateva sute de abonati si restul muritorilor platesc 10 euro pentru 3GB de trafic la ce viteza da domnul.