Cît trafic de date consumi pe mobil, prin 3G?

Citeam, ieri, un articol al lui Vali, în care se întreba cum ajung unii oameni să facă trafic de date pe mobil fără să-şi dea seama. Moment în care m-am dus direct la facturile de mobil din ultimele trei luni. Eu, de regulă, nu citesc desfăşurătorul. Văd valoarea şi, dacă nu depăşeşte limitele bunului simţ (adică nu pare mai mult decît de obicei, raportat la cît de mult m-am folosit de mobil – există luni în care îl încing), plătesc factura. Dar nu mi-am pus niciodată problema consumului de date.

Spre mirarea mea, care eram convins că plătesc de pomană extraopţiunea de 1GB, telefonul mănîncă, lunar, peste 600-700 MB. Fără tethering, cu wi-fi-ul pornit (acasă, cel puţin, iPhone-ul meu e conectat în permanenţă la router.) M-am uitat la ce aplicaţii folosesc şi ce-ar putea să-mi consume bandă. Cel mai des, folosesc Twitter. Din Twitter, încarc foarte mult link-uri – deh, o groază de citit -, în majoritatea cazurilor, în versiune completă, nu pentru mobil. În medie, consumul este de 1 MB la fiecare două site-uri. Adunate cel puţin 20 de link-uri pe zi, 10 MB; lunar, 300 MB. Uneori, mai scap update-uri la aplicaţii. iPhone-ul, de regulă, nu te lasă să updatezi prin 3G aplicaţii mai mari de 30 MB, dar celelalte mai scapă.

Şi, ca să fie tacîmul complet, folosesc Instagram şi Tumblr, care încarcă foarte multe fotografii. La rîndul meu, trimit fotografii pe mail (în medie, 500 kb per fotografie), descarc mailurile în întregime, cu tot cu imagini şi ataşamente, pe mobil. Adunat, zău, nu mă mir că duc peste jumătate de GB lunar. Am încercat să-mi amintesc momentul în care mi-am ras toate datele din iPhone, la upgrade-ul cu iOS 5, şi cred că se întîmpla acum vreo şase luni. E relevant că n-am făcut backup ca lumea pentru că, acum, iPhone-ul îmi spune că am făcut 4 GB de trafic – download şi 865 MB – upload, prin 3G. Ăsta e totalul. Media e pe-acolo pe undeva.

Eh, asta se întîmplă, de regulă, cînd ies din casă. Şi, zău, nu ies foarte des. Nu mă miră că se adună, nu pentru cineva care e tot timpul pe drumuri. Deci, da, se poate…

2 comentarii

 1. De 1an si 6 luni de cand am iPhone + abon 3G am depasit de vreo 2 ori 1GB de trafic inclus in abonament. Noroc ca depasirea se taxeaza cu 3.8 eur/GB taxabil la MB :)
  Nu fac tethering dar daca il incarc la lucru fac update de app pe 3G.
  Mai ascult si radio online – cam 25 MB/h :)

  Precizez ca e abonament “Discover” (18.6e) de la Cosmote atunci cand au lansat iP4 in Ro – dec 2010.
  In oferta actuala mi se pare cam “nasoale” cele oferite – in iarna as vrea sa prelungesc abonamentul asta si sa iau noul iP.

 2. Si eu am tot o optiune de 1GB trafic pentru mobil, insa mai mult de 400-500 MB / luna, nu folosesc. Ce-i drept la aplicatii mai mari sau la clipuri video mai folosesc si Wi-Fi.
  Cred ca este mai mult decat suficient pentru mobil sa ai un abonament cu trafic de 1 GB/luna.