Citatul zilei: Băsescu, despre alegerile din PDL

PDL a demonstrat că a putut fi ţinut pe o direcţie democratică atît timp cît a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului.

traian-basescuDe aici. Culmea e că Băsescu are dreptate în mai multe privinţe. Nu doar la PDL e problema asta, ci la toate partidele. Şi în PNL e la fel: Antonescu e cu gura mare şi nimeni n-are curaj să-l conteste din cauză că e sprijinit de Voiculescu, iar fără Antene, PNL ar fi egal cu zero. Şi în PSD e la fel: Ponta nu e prost deloc, a ştiut să se facă respectat şi să se apropie de cine trebuie, de aia e sprijinit de greii din partid, inclusiv de Iliescu.

Extrapolînd, la fel e şi în România: cu cît e mai puternic şi mai autoritar preşedintele, cu atît ţara e mai stabilă (exceptînd perioada de criză din ultimii ani, cînd stabilitatea a fost afectată şi de factori externi, vezi criza economică.) Dacă ne uităm un pic în istorie, ne-a mers bine cînd au fost lideri puternici şi/sau autoritari, vezi Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, chiar şi Ceauşescu, iar, mai recent, Iliescu, chiar Băsescu, pînă la criză. Contraexemplu, în istoria recentă, e Emil Constantinescu (considerat preşedinte de paie, momîie etc.)

Avem soarta pe care o merităm.

15 comentarii

 1. Voievozi, Alex, voievozi…

 2. lol, niciun cuvant despre faptul ca declaratia de acum nu face decat sa confirme cum ca suspendarea din vara era una legitima. Omul tocmai recunoscut ca vreme de 8 ani a condus c-o mana de fier PDL, chit ca constitutia ii interzice asta. E amuzant cum din tot discursul lui absolut halucinant in care de maine se apuca sa formeze o noua dreapta, desi e presedinte in functie, ai scos doar o chestiune pozitiva, si-anume ca omul a condus, asa cum trebuie, c-o mana de fier PDL-ul. :))

  • @sensation: nu confunda conducerea Blaga cu conducerea Boc – unde se poate spune că Boc a luat în considerare “sfaturile” lui Băsescu. Şi aici se poate interpreta ca o “colaborare” între preşedinte şi prim-ministru, deci legal. Da, există loc de interpretări, dar nu asta e important în ce zice Băsescu. Asta e doar o speculaţie.

 3. Ai dreptate Alex, atunci cand se refera la acea mana forte in mod sigur vorbeste de boc, nu de el, el a fost impartial, asa cum ii cere constitutia, de aia azi face declaratia ca se desparte de partid (!!!), si ca de maine in calitate de presedinte va avea grija sa construiasca un nou partid de dreapta. Stiu, poti sa interpretezi textul in zeci de feluri, in cele mai convenabile moduri, dar daca daca esti de buna credinta, daca n-ai un iq egal cu numarul de la pantof nu poti sa nu pricepi ca omul asta a-ncalcat constitutia. Stiu, in fata era cu democratia si cu constitutia, acum nu mai e. Ma-ntreb cum se simt cei care au boicotat referendumul din vara, invalidand votul a 7.400.000 de romani, azi cand Basescu-si face autodenuntul.

  Amuzant e cum abia acum, dupa 8 ani in care a pastorit PDL-ul din calitatea lui de presedinte realizeaza ca-i plin de fsn-isti. Azi vara aceiasi oameni erau liderii democratiei in Romania. Ciudat cum lucrurile se schimba de la luna la luna in functie de nevoi.

  Bine, nu ma astept la tine la o reactie normala, nu ma astept la o analiza obiectiva, doamne fereste, tu pana si dintr-o reactie absolut anormala a lui Basescu ai reusit sa scoti un articol care-l prezinta pe presedinte intr-o lumina favorabila. Cei de la evz cu siguranta sunt invidiosi pe tine.

 4. Erata : *Stiu, in vara

 5. @sensation: coa(n)e, esti bine motivat sa lingi hemoroizii lui Felix? Sau ai iq egal cu numarul de la pantof (i.e. esti atat de prost) incat crezi ce spui?

 6. Asta era, sunt sclavul lui Felix si ma uit la antene. Culmea ca nu-mi place nici Felix, nici Ponta si nici Antonescu. Dispretuiesc politicienii de la un capat la altul. Am o singura problema cu modul marsav in care votul meu a fost invalidat in vara de catre o minoritate formata din voi, cei ce-l iubiti pe Basescu indiferent de derapaje, indiferent de orice ati face. Azi vara urlati ca nu exista motive sa fie suspendat, aseara insusi omul pe care-l iubiti ca pe-o incoana v-a contrazis. Ma-ntreb cum va simtiti voi acum.

  • @sensation: omul meu, nu-ţi înţeleg atitudinea asta de frondă fără cauză. Eu n-am mai deschis TV-ul de şapte luni. Ştii ce bine e? Cu cît urmăreşti mai puţin politica, cu atît mai clar vezi lucrurile. De fiecare dată cînd intru pe un site de ştiri şi văd politică, mă enervez, mai ales la evenimente de genul ăstuia. Articolul ăsta n-avea legătură cu Băsescu, neapărat, ci cu partidele. Zi-mi că n-am dreptate cînd le aplic tuturor aceeaşi regulă. Este că am? Ah, că vrei tu să te iei de Băsescu, e partea a doua şi strict problema ta. Pe mine mă lasă rece, am planuri mai importante decît să-i urmăresc pe idioţii din parlament cum se ceartă.

 7. Da Alex, in schimb eu nu-nteleg un lucru. Azi vara erai revoltat ca legea fundamentala, constitutia era calcata in picioare. Acum, dintr-un discurs absolut halucinant al presedintelui care demonstreaza ca-n 9 ani de zile a-ncalcat legea fundamentala sistematic, tu ce faci? Scrii un articol legat de partide. Ok, sigur e ceva in neregula cu mine, si sigur problemele noastre sunt ca ne uitam la tv, nu ca avem un presedinte ca TB.

  • @sensation: dimpotrivă, discursul lui Băsescu nu demonstrează că-n nouă ani a încălcat Constituţia. De asta îţi şi zic că e interpretabil ce spui tu acolo. Nu-l lua pe Băsescu de prost. În ciuda gafelor de genul “ţigancă împuţită,” îşi măsoară foarte bine cuvintele. Calmează-te şi ascultă din nou ce-a spus şi cum a spus. Atenţie la nuanţe.

 8. “Dacă ne uităm un pic în istorie, ne-a mers bine cînd au fost lideri puternici şi/sau autoritari, vezi Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, chiar şi Ceauşescu, iar, mai recent, Iliescu, chiar Băsescu, pînă la criză.”
  Deci noua de 50 de ani (de cand a venit Ceausescu la putere) ne merge bine, singura exceptie fiind 96-2000?

 9. @ Alex: da, conteaza pentru viitor. Ne arata ca suntem dispusi mai degraba sa cautam si sa alegem “omul providential” (care sa ne rezolve toate problemele), decat sa muncim zi de zi pentru a le rezolva noi. Asta foarte sintetic spus…

 10. @alex, cred ca esti subiectiv :)