Comisar de poliţie, cercetat pentru o postare pe Facebook. Unde e, de fapt, problema

batmanComisarul-şef Dănuţ Dinu, fost purtător de cuvînt al Poliţiei Argeş pînă foarte recent, este “supus unei cercetări prealabile” pentru o postare pe Facebook. Citiţi articolul, că e foarte interesant. Textul postării e ăsta:

Am trecut prin piaţa Ceair. O mizerie la propriu şi la figurat. Nesimţire, nu tu bonuri fiscale, colindători care sâsâie «ţigări, ţigări» sau «petarde, petarde», manele şi câini vagabonzi, mirosuri şi găleţi de brânză pe marginea drumului… preţuri de înţepeneşti… Aduceţi-mi aminte, dacă voi ajunge vreodată prim ministru, să închid toate pieţele şi toate târgurile din România. Şi încă ceva. Cred că în curând va prinde la public discursul rasist. Mă gândesc şi eu…

Lăsînd la o parte că, în calitate de poliţist, ar trebui să ia măsuri în loc să posteze pe Facebook, a şi răspuns unui comentator. Copy/paste din articol:

Comisarul Dănuţ Dinu a şi răspuns unora dintre comentarii, spunând că “de pe margine e simplu” şi că “avem legi proaste” care permit celor ridicaţi de poliţie ca până seara să fie liberi.

Problema, de fapt, nu e că el, poliţistul, n-a făcut nimic, ci că superiorii lui l-au băgat în “cercetare prealabilă” şi că există o anchetă internă. Mai că l-aş “suspecta” pe Dinu de bună-credinţă. Problema în sine e la cercetarea respectivă. Pentru că, la fel ca în orice castă cu minister (Sănătate, Educaţie etc.), o mînă se spală pe alta.

De fapt, superiorii lui ar fi trebuit să ia măsuri în piaţa respectivă, să-şi sesizeze colegii din alte ministere şi aşa mai departe. Problema e că se acoperă unul pe altul şi, dacă chiţăie vreunul, îi dau rapid una după ceafă, să tacă dracului. Iar dacă există altul care dă cu bîta-n baltă sau e prins cu mizerii, ori se muşamalizează, ori – dacă iese prin presă – se face o anchetă de jumate de an, ca lumea să uite scandalul, şi e declarat nevinovat sau i se dă o pedeapsă simbolică, de 10% din salariu pentru trei luni şi-o muştruluire scrisă, chipurile!, să existe la dosar.

De ce zic că aşa e şi în celelalte caste cu ministere? Că geme de cadre didactive şpăgare (există chiar cazul recent, cu învăţătoarea filmată) care nu păţesc nimic. Şi există şi mai multe cazuri de malpraxis pe care Colegiul Medicilor, adică un soi de “Afaceri Interne” ale ministerului responsabil cu doctorii, care se rezolvă cu “a fost vina pacientului mort.”

4 comentarii

 1. e frumoasa asta cum ii prostim pe oameni ca sa puna botul ca ce e pe FB e si in realitate
  if you can’t beat them, join them, spuse ACTA

 2. Munca la bugetar (dar uneori si la ‘multinationala’) e un fel de munca a lui Sisif, care urca bolovanul pana in varful muntelui ca apoi acesta sa se rostogoleasca si Sisif sa rainceapa un nou ciclu dintr-o serie nesfarsita. in cazul in care Sisif creeaza o platforma pe varful muntelui sau pune in avanns niste proptele toata munca lui infinita ia sfarsit cu primul ciclu. dar nu, el trebuie sa munceasca ca un bou in jug pana la infinit.
  La fel e si la bugetari: ei trebuie sa aiba de lucru mereu. daca vine unu mai inteligent si rezolva problema atunci ii lasa pe multi fara obiectul muncii. de aceea functionarul care propune inovatii e linsat de sistem: sistemul trebuie sa mearga cu boii mai departe in cerc vicios, nu sa rezolve problema si sa someze si in final sa se dezmembreze. Logica sistemului contra logica normalitatii.

 3. Si uite asa s-a dus naibii euforia arestarii lui Nastase.
  Revenim la aceleasi obiceiuri interesante de pe vremea domnului tuma incarcerat.
  Dreptul la libera exprimare, fie ea si idioata pe alocuri date fiind circumstantele, e totusi un drept de care beneficiaza orice persoana.

 4. Cu totul si cu totul intamplator , am stat in Pitesti cativa ani :), am cunoscut viata locala si oarecum si pe comisarul in cauza. Problema e in alta parte si anume la ‘ oligarhia ‘ formata in acest oras . Autoritatile locale , micii sefuleti , tigania multa si scoasa la lumina . Parca tinde sa fie un oras al infractorilor cu gulere albe .