Foto: Vlad Petreanu

Comisioanele de retragere de la bancomate…

Vlad scrie ceva ușor lacrimogen despre cum băncile românești, care sunt obligate să-ți afișeze comisionul de retragere de la bancomat, fentează legile afișând un mesaj de tipul “retragere comisionată conform contractului dvs.

Personal, mi se pare mișto modelul din UK: acolo unde bancomatele nu sunt ale unui terț – cam cum sînt mizerabilii ăia de la Euronet, în România -, ci aparțin de o bancă, comisioanele sunt zero. Există ceva lege care obligă băncile să nu ceară comision de retragere.

Desigur, sistemul englezesc e un pic mai special, în sensul în care aici nu se operează cu IBAN-uri, ci cu numărul contului și sort code, dar lucrurile au fost duse aproape la extrem, în sensul că un transfer bancar între persoane fizice care au conturi la bănci diferite este aproape instant indiferent de ora la care e procesată tranzacția.

În cazul companiilor, viramentele durează câteva ore sau se fac de pe-o zi pe alta, dar per total, dacă eu am Starling și tre’ să-i virez colegului zidar în RBS o liră, durează maximum 30 secunde ca el să aibă banii în cont.

În principiu, cred că și România ar avea nevoie de o lege similară. Desigur, băncile ar obiecta, s-ar zborși la guvern că pierd bani etc. De exemplu, BCR, care are cel mai mare lanț de bancomate, ar argumenta că volumul retragerilor clienților ING de la bancomatele sale e mai mic decât volumul retragerilor clienților BCR de la bancomatele ING.

Dar, în calitate de consumator final, pentru mine, clientul, nu contează. Pur și simplu, nu mă interesează, nu la modul în care oricum sunt comisionat în mod grosolan pentru orice, de la administrarea contului la taxa anuală de folosire a cardului, la cursul valutar și la transferuri (da, încă există bănci care îți iau comision dacă virezi cuiva care are cont în altă bancă), fără să mai vorbesc de dobânzi uriașe la credite, de dobânzi negative la depozite, de comision de deschidere de dosar de creditare, comision de verificare a dosarului, comision de dosar cu șină, comision de stabilit dacă ai o gaură în buzunar etc.

În principiu, cred că o astfel de lege i-ar calma pe toți. Modelul funcționează bine, avem exemple – precum ăsta, deci nu înțeleg de ce n-ar fi copiat. Băncile n-au decât să promoveze cât mai mult plățile online și plata cu cardul, deci mai puțin cash, mai puțină folosire a bancomatelor. Altfel, pro tip: dacă aveți carduri de pe-afară sau ieșiți din țară și vreți să retrageți cash, când apare ecranul ăla cu conversia, alegeți varianta fără conversie – pentru că, altfel, banca o să facă conversia la cursul propriu și, în general, la 100 euro, se pierd minimum doi-trei euro doar din “conversie”.

10 comentarii

 1. Culmea, nemernicii de la Euronet mereu* afișează comisionul, dacă se percepe, dacă nu afișează mesajul cum că tranzacția va fi comisionată blablabla.

  *văzut la ATM Euronet în București și Polonia.

  • @Gabriel: corect. Eu am zis că-s mizerabili pentru că au comisioane uriașe (mie mi-au luat, cred, vreo 4 euro comision pentru o retragere de 30, în Italia). Dar le afișează pentru că-și permit – la cîți bani încasează, totuși.

 2. De fapt, problema lui Petreanu nu este comisionul, ci că unele bănci limitează sumele pe tranzacție, ceea ce e o mizerie mai mare. Dacă ai card ING nu poți scoate de la BCR (și BRD, poate și altele) decât 200 de lei pe tranzacție. Deci, dacă ai de scos 800 de lei ai de plătit de 4 ori comisionul.

  • @Cristian Banu: yeah, am văzut și aia. Am scris o tîmpenie, corectez acum: există limite și în UK, ceva gen 400-500 lire zilnic, maximum nu știu cîte mii lunar, în funcție de bancă. Vezi aici. E ceva reglementare antispălare de bani, parcă.

  • Problema mea nu e comisionul, intr-adevar, ci ascunderea informatiei (aia cu limitarea sumei e bașca).

   @Alex: “lacrimogen”, ‘ai?

  • limitarea sumei face parte dintr-un proces putin mai complex vis a vis de securitate. O spuneti de parca zilnic scoateți suma maxima de 4-5 ori.

 3. Eu nu înțeleg în 2019 să mai retragi numerar…
  Ce rost mai are?

  • Ai mai iesit din oras? In Bucuresti, da, nu am folosit cash zile intregi, dar cum te duci mai departe de urban ai nevoie de cash. Magazine de cartier, la piata, la 90% din magazine/restaurante de pe la sat sau orase mici. Unele pensiuni mai mici. Cand cumperi ceva sh. Am cumparat o bicicleta de peste 1000 de lei si omu’ voia cash.

 4. Din ce in ce mai jepcari, sa iti ea pielea de pe tine asa sunt in stare.

 5. Care „bănci românești”? :?