O comparaţie între o femeie bătută de soţul beţiv şi votarea în România

Am primit, zilele trecute, un mail de la un tip, student la ceva, nu ştiu ce anume. Mă invita să votez pe cineva irelevant pentru mine şi, zău, nu servesc. Dar am găsit o comparaţie care mi s-a părut interesantă. Omul zicea ceva de genul ăsta: după 22 de ani de căsnicie cu un soţ beţiv şi agresiv, la un moment dat, o femeie se satură şi divorţează, şi alege ceva ce n-a mai avut. În cazul de faţă, femeia e România, în timp ce soţul beţiv e clasa politică, indiferent de partidul care s-a perindat pe la conducere, iar ce n-a mai avut era candidatul în cauză.

Teoria e bună. Dar… ne-am obişnuit aşa, vrem schimbare, dar nu facem nimic. Şi cam asta ar fi practica. Da, aia care ne omoară. La propriu, doar uitaţi-vă la ştirile de la ora cinci.

8 comentarii

 1. Pentru că punem problema greşit! Soluţia va veni tot din interiorul clasei poltice, nu din afara ei (asta doar dacă nu găsim noi între timp, o formă mai bună de guvernare). Pînă atunci, mingea-i în terenu nostru, ca să zic aşa.

  Ştii cum e treaba asta cu politica şi electoratul român. E ca o carte bună pe care nimeni nu vrea s-o citească, dar ar vrea să ştie despre ce-i vorba în ea. Şi aşteaptă să se facă filmu (în regia lui Nicolaescu).

  • @neagrigore: mhm, mhm. N-aş zice. Eu cred că soluţia vine de la noi, ca oameni, nu de la clasa politică. Aia-i pusă pe furat. Pînă nu-i sancţionăm noi, nu se-ntîmplă nimic. Deci, n-o să se întîmple nimic. Eu nu văd salvare.

 2. Oamenii simpli nu guvernează. Politicienii guvernează. Cu un scop. Dacă guvernează bine, înseamnă că scopul este comun. Dacă guvernează slab, atunci înseamnă că avem agende diferite.

  Tocmai la sancţiune mă gîndeam şi eu, dar sancţiunile vor veni de la oamenii pe care-i punem în Parlament. Altfel, eu n-am cum să-l sancţionez.

  • @neagrigore: păi, politicienii guvernează, adevărat ce spui, dar sînt politicienii pe care oamenii îi pun acolo. De aia mergem la vot. De aia zic, n-avem soluţie, sîntem condamnaţi :))

 3. Ce sa spun, are consultanti isteti Dan Diaconescu.

 4. @Ipo, îţi dai seama ce brainstorming a fost acolo …

 5. Uite eu ma gandeam inainte asa ca mi se falfaie cine e la guvernare atata timp cat reformele economice vor face sa mearga treaba.
  Da , Alex, nu prea avem scapare, a venit criza care este asa de mondiala ca tot vine si nu se mai opreste.

 6. Propunerea indecentă ascunde oportunismul sub aceeași mască electorală a neputinței nou-născutului de a-și argumenta intenții concrete,însoțite de metodologia de aplicare sau certificatul convingător de calitate. Preferă tiparul comod al mizei pe naivitatea votantului, la fel ca ceilalți ofertanți perindați 20 de ani. Câtă vreme oportunismul politic nu se va lovi de exigența electoratului, nici nu-l va trata cu vreo considerație. Nu va avea temeri sau precauție în față celor serviți cu păcăleli contra voturi, nu se va autocontrola. Nu-și va sacrifica timp și investiții în strategii reformatoare pe termen lung, fiindcă ciolanul are o caracteristică incompatibilă cu durata scurtă, de doar 4 ani, a fiecărui mandat: nerăbdarea. De unde timp pentru transformări interne, după criterii de integritate macoviste, nesuferite,luate în derizoriu? Mai ușor se vinde minciuna,se cumpără votul sau se botează un nou-născut.
  Propunerea indecentă are memorie scurtă și iz de toxine: în 22 de ani, femeia eroină a avut parte de mai mulți bețivi interschimbabili și mai multe divorțuri relative/alternative. În acest ritm și cu aceeași mentalitate a speranței pe încercate cu etilotestul politic defect, după vreo 150-200 de ani, ne-am perinda în beția puterii o supramulțime de români convertiți la alcoolismul național majoritar. Platforma electorală futuristă: desfințarea tuturor centrelor de dezalcoolizare/dezintoxicare, într-o libertate desăvârșită pe încercate… cine mai apucă.