Comunicarea de criză a guvernului României e o jignire la adresa cetățenilor

M-am uitat și eu, ca tot românul, la cum au comunicat autoritățile în România și mi-a venit să vărs. Ai cea mai nasoală criză a ultimelor trei decenii și tu trimiți la înaintare niște ageamii care învață să citească de pe niște foi cu discursuri comunistoide.

L-am văzut pe Vela, prima dată când a ieșit să anunțe că a dat milităria jos din pod, apoi l-am văzut pe nenea ăla, ceva gradat, care părea că n-a citit în viața lui altceva decât cuvinte precum “dispozitiv” și “organe de ordine”.

Știu că nu vă place de Boris Johnson, nici mie, dar hai să învățăm ceva din comunicarea de criză de la engleji. Până la clip – îl las la coadă -, hai să vedem câteva idei, la grămadă, cu ce-ar putea face ai noștri:

 • într-o astfel de situație de criză, anunțurile importante nu sunt făcute de către ageamii, ci de cele mai importante persoane în stat. E groasă, bă!
 • noile măsuri – de prevenție sau de protecție, irelevant – trebuie anunțate ori de către președinte, ori de către primul ministru. Dacă unul nu e disponibil, le anunță celălalt. Dar ar fi trebuit ca ambii să fie disponibili, ca echipamente de transmisie să fi existat la vila în care s-a închis Orban din momentul în care s-a izolat, fix pentru astfel de cazuri
 • discursul trebuie să fie pe înțelesul ultimului cetățean cu IQ mai mare de 70, nu pentru ăia care lucrează la poliție sau în armată și sunt obișnuiți cu jargonul argoul specific – da, am zis argou pentru că pe mine, cetățean, folosirea limbii de lemn mă jignește
 • întotdeauna începi cu măsurile care mă afectează cel mai mult, nu cu ce tre’ să facă popii
 • nu te-apuci să pierzi cinci minute enumerând numărul și data legii, articolul, paragraful și litera, că nu interesează pe nimeni. Cine vrea detaliile astea ar trebui să le găsească pe site-ul guvernului, publicate în același timp cu declarația de presă
 • am remarcat o cruntă lipsă de empatie – toți se comportă ca într-un stat polițienesc, nu ca într-o democrație, toți simt nevoia să își arate importanța, nu să ajute. Un mesaj din partea autorităților trebuie să inspire câtuși de puțin lumea, să arate că guvernanților le pasă de popor, trebuie să vină fie și cu clișee de tipul “trecem printr-o perioadă nașpa”, “trebuie să colaborăm”, “împreună” și alte bla-bla-uri d-astea care să te facă să simți că le pasă
 • repetat obsesiv mesajele esențiale de-a lungul discursului: dacă vă uitați la BJ, spune des că lumea trebuie să se spele pe mâini, să păstreze doi metri distanță față de ceilalți etc.

Sunt extrem de curios când o să iasă politicienii români din paradigma discursului comunist, când or să învețe să vorbească pe înțelesul oamenilor, când or să mimeze, măcar, că le pasă.

 

Bonus: Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande.

5 comentarii

 1. Asta a fost preinregistrat. Primere erau life si si-a dat si el cu stangu-n dreptu de cateva ori.

 2. in contextul starii de urgenta, ministrul de interne devine al doilea om din stat si coordoneaza interventia. Deci nu e ageamiu .
  Discursul celor 3 intr-adevar se poate imbunatati cu multe aspecte, cea mai deranjanta chestie fiind ca nu ajung niciodata la timp.
  Sa tinem cont totusi ca practic ministrul de interne tb. sa execute, e mai putin important ce discurs are .

  In schimb discursul lui Orban mi s-a parut foarte ok, punctual , parea ca stie ce vorbeste, la un moment dat parea sa controleze niste notiuni tehnice destul de complicate legate de nu stiu ce medicament. A stat sa primeasca de asemenea foarte multe intrebari de la reporteri.
  Cel putin daca urmaresti discursul celor 3 cu siguranta o sa adormi imediat dupa.

  • Ministru de interne? ala e ageamiu cu acte in regula. Omu nu stie sa citeasca de pe foaie. Nu intelegea cand se termina o propozitia, cum e cu virgulele, citea asa in nestire, si cu adesea cu greseli, repetand cuvintele. E la nivel de clasa a 3-a.
   Ce baza poti sa pui intr-un asemenea ins? Il duce capu ala sa faca ceva din proprie initiativa ? Sa conduca? Eu ma indoiesc.

  • “in contextul starii de urgenta, ministrul de interne devine al doilea om din stat si coordoneaza interventia.”

   Ministrul de Interne e fostul primar șpăgar (da a și făcut, dom’ne) al Caransebeșului… E drept că au pornit unii și mai de jos și s-au calificat în post, doar că nu văd din ce vom face bici în cazul ăsta sau, ca să o spuneam pe-a dreaptă, cu 95% din politicienii români. Probabil sunt eu prea cinică, nu mă așteptăm la altceva înafară de limbaj de lemn și batosenie de organ cu pulan.

   Mi se pare însă interesant punctul referitor la empatie marcat în articol pentru că nu știu dacă pot să cred că majoritatea populației rezonează cu vreo coardă empatică. Avem mari deficiențe la capitolul empatiei la nivel de societate.

   Apoi, nu știu dacă Johnson e vreun reper, vorbim totuși de aceași comunicare guvernamentală mult criticată pentru lipsă de claritate, tergiversarea și populismele ieftine în UK, nu? Umilința finală a fost presiunea sub care Bozo a luat însfârșit mult tărăgănata măsură de carantină: sub amenințarea dușmanului milenar–Franța (prin a cărei vamă trec tirurile care alimentează insula cu o mare parte din mâncarea și curpapierul necesar.)

   Pentru că tot suntem anglofoni și alte repere n-avem, l-aș propune pe premierul Irlandei, Leo Varadkar, nu fanfaronadele lui Boris. Discursul lui a fost cu adevărat clar, empatic, de bun simț, etc. tot ce lipsește atât de acut în guvernul României.
   Si aici ajungem în punctul cheie: Varadkar e medic. Vela e jurist cu diplomă de la “Universitatea Europeană Drăgan”, Lugoj.