Condamnarea lui Fenechiu, justiţia română şi frustrările din 2014

justiceS-ar putea să bat cîmpii, dar am o teorie legată de cum funcţionează justiţia în 2014. Nu spun că nu funcţionează bine, departe de mine gîndul ăsta. Spun doar că e bine că funcţionează şi în condiţiile astea.

2014 e ultimul an în care Băsescu mai e preşedinte şi, cel mai probabil, ultimul an în care mai are o funcţie de conducere în România. În acelaşi timp, în ultimii ani, procurorii şi judecătorii au prins curaj, cu atît mai mult cu cît, pînă să revină PSD la guvernare, au fost liberi să ancheteze. Practic, odată cu Alianţa DA, justiţiei române i s-a scos lesa pe care a purtat-o sub guvernarea Năstase. Nici un procuror sau judecător, pînă-n 2004, nu mişca nimic fără să ceară voie.

Eh, acum adunaţi “protectoratul lui Băsescu” şi curajul prins în ultima vreme cu viitorul care nu doar că nu sună deloc bine, dar arată exact ca trecutul, mai exact, cu perioada 2000-2004. În momentul în care politicienii români se plîng cînd corupţii din rîndul lor intră la puşcărie, cred că e foarte clar pentru toată lumea că scopul e acela de a pune justiţiei beţe-n roate.

E destul de limpede că există o teamă firească în jurul procurorilor şi judecătorilor. E absolut normal, în condiţiile în care cine nu se va supune noii ordini (asta, veche deja de un an de zile), şi nu va mai fi un Băsescu ce ar putea să se opună dintr-o funcţie semnificativă, va avea de suferit.

Şi atunci, cum să nu fie frustrări? Şi dacă sînt frustrări, cum să nu fii mai eficient? Teoria mea e că procurorii şi judecătorii muncesc, în momentul de faţă, pentru ei. Tocmai pentru a nu-şi pierde libertatea de care s-au bucurat în ultimii ani. Iar asta se vede prin sentinţele date în ultima vreme. Pînă la finalul anului 2014, vor munci pe brînci şi vor înfunda cît de mulţi corupţi vor putea. Tocmai pentru a rămîne cît mai puţini cei ce ar putea să le pună din nou o lesă. De asta au fost condamnaţi ultimii politicieni la puşcărie – şi, cel mai important, cu executare! – şi, tot de aceea, următorul pe listă e Voiculescu. Iar şansele lui Felix de a scăpa de executare sînt minime spre deloc.

E foarte posibil să-i mai vedem încă vreo doi ani muncind cam în acelaşi mod şi opunîndu-se unor presiuni care, invariabil, vor apărea. La fel ca-n 2000-2004. Rămîne însă de văzut cum se vor descurca după ce Băsescu va părăsi Cotroceniul.

10 comentarii

 1. Basistule! :)

  In forma actuala, daca intra codurile penale de la 1 feb, unele pedepse vor fi light, iar munca procurorilor va fi, pe alocuri, ingreunata.
  Hei-rup-ul asta se doreste a fi si un exemplu de “uite ba ca se poate” dar si o reglare de conturi intre grupuri de interese si intre generatii.

 2. Eu sper ca în 2-3 ani să înceapă cu ăilalți, și peste 4 ani invers, șamd.

 3. Justitia functioneaza ea, doar ca exista un mare DAR: de pe lista dosarelor lipsesc marile nume portocalii. Si aici sunt 2 teorii:
  1. dosarele se initiaza selectiv (de unde si teoria A3 cu justitia basista)
  2. portocaliii au furat cu cap, fara sa lase multe urme
  Mi-ar placea sa fie varianta 2. Dar nu sunt sigur.

 4. Stiu: Ridzi, Pasat, baiatul lui Placinta. De cealalta parte ar fi Falca sau Apostol.
  Eu personal consider guvernarea Boc una (relativ) reusita. Ce mi se pare ciudat e ca, in afara de Ridzi, nici un ministru PDL nu mai are dosar. Si parca nu imi vine sa cred ca au fost atat de imaculati.

 5. mai e mult de munca. de unde a platit natase instant 700.000 de euro? ca era cat pe ce sa fie executat silit. sau de ce ferma lui a produs profit de 300.000 de euro in conditiile in care nu a vandut nici un ou?

  sunt curios cand s-or apuca de sova si ponta. imi place ce scrie comba, un fel de alternata la parnaie, dar visez la un timp de raspuns mult mai mic. peste 2-3 ani pentru ceea ce face azi? In Austria a fost procesul celui ce si-a inchis fetita in beci si a facut copii cu ea. nu stiu cat au adunat date procurorii, insa judecata a tinut mai putin de o saptamana. intrebat cum a fost posibil, judecatorul a rasuns nonsalant in evz: pai procurorii ne-au prezentat dosarul bine inchegat, l-am citit, apararea a intervenit cat a putut si apoi am dat sentinta. simplu. la noi stai ca nu si-a gasit avocat, stai ca avocatul nu l-a gasit pe acuzat,etc. telenovela.

  Si mai sunt procurorii si judecatorii care iau spaga. dar se pare ca sistemul se curata de ei.

 6. Referitor la ultimele comentarii ale lui Florin si Silviu, Hotnews urmareste dosarele, vezi:
  http://anticoruptie.hotnews.ro/

  Poti sa vezi acolo cine are dosare, de cit timp si in ce statiu sint (avocat/ne’avocat, aminari samd).

 7. Intr-un stat democratic exista 3 puteri : Legislativul, Executivul si Justitia. Justitia trebuie sa fie independenta si, printre altele, sa asigure respectarea Constitutiei . Daca in Romania Justitia si-ar face treaba, coruptia s-ar limita considerabil. Cind Justitia nu-si face treaba se ajunge la conduceri abuzive (Ciocu’ mic ca noi suntem la Putere) sau la demonstratii stradale (Ukraina). Dar noi tot schimbam la 4 ani, in Romania, sacul cu petecul. Pleaca hoti vin hoti, ca nu-i putem caracteriza altfel. Tot politicianul roman e dator la cel care cotizeaza; asa s-a obisnuit si nu are frica. DAR cind Justitia intervine, incepe sa-i fie frica politicianului de puscarie si nu mai crede ca e pe mosia proprie sa faca ce vrea. JUSTITIA independenta e singura salvare a Romaniei. Daca iesim in strada cu cine inlocuim pe noii? Cu vechii? E un ciclu al coruptiei. Multa sanatate si noroc!

 8. Din pacate, arestarea politicienilor corupti va fi ingrunata in perioada urmatoare , dupa aplicarea noului cod de procedura penala. Singura noastra bucurie ( arestarea coruptilor) se va cam termina aici.