Controlul medical de rutină – de ce nu se duce românul la medic?

Am ciordit următorul paragraf dintr-un guest post de la Cetin:

Am 22 de ani şi m-am decis să fac cîteva controale de rutină. Nu mă consider bolnavă. Am doar urticarie de ani de zile şi formă uşoară de astm. Am fost la medicul de familie degeaba. Nu mă bagă în seamă. Dacă mă mai ţin pe picioare, îs bine. Nu m-a consultat de cînd am avut varicela, la 5 ani. În rest, ştie să scrie adeverinţe şi motivări pentru şcoală.

Ştiţi de ce nu se duce românul la medic? Cam de asta: că trebuie să-i lase o mică şpagă aşa, din “bun-simţ”, că nu-i frumos să pleci fără să-i dai; că medicul n-are chef de pacienţi, că asta a făcut toată viaţa, şi i-ar fi plăcut şi lui ca, la bătrîneţe, să pună mîna pe bisturiu, da’ n-are pregătire şi nu-l lasă nimeni, aşa că preferă să fie ciufut; că ultimele tratamente primite au fost proaste şi leacul potrivit a fost tot cel băbesc; că românul de rînd preferă să nu ştie că e sănătos de frică să nu descopere că suferă de vreo boală tratabilă.

Dar, în principiu, cred că primele trei – banii, ciufuţenia şi “nu-i medic bun” – sînt cele de bază. V-aş recomanda cu plăcere un medic de familie bun, în Bucureşti, pasionat de ceea ce face, extrem de amabil şi care nu are pretenţii de şpăgi, la care am fost înscris vreo trei ani, dar n-o s-o fac. Am aflat, acum vreo trei ani, că a emigrat în Germania. Deci, dacă vreţi un doctor de familie după toate standardele bunului simţ, pot să-ntreb în ce localitate s-a stabilit, dacă vreţi să-i faceţi o vizită…

8 comentarii

 1. Poate ca ar trebui facuta o informare a oamenilor cu ce controale trebuie facute la anumite praguri de varsta, ca la masini cu reviziile la nr de km sau ani. Sa stii ca atunci cand ai 25 de ani tb sa te duci sa iti faci x analize, la 30 y analize si tot asa, atunci cand te simti bine [sau mai ales atunci] si nu ai nimic.

 2. Intreg sistemul medical (medici, farmacisti, spitale, farmacii, producatori de medicamente) nu traiesc din sanatate, ci din boala, toti sunt interesati sa fi suficint de bolnav ca sa fi dependent de medicamente si controale medicale, dar suficient de apt de munca ca sa poti sa platesti sistemul. Insa principiul este un pacient vindecat=un client pierdut. Unii au inceput sa inteleaga, de-aia se vorbeste din ce in ce mai des de suplimente alimentare si tratamente alternative.

 3. Eu am fost la medic la un moment dat, pentru un control de rutina. M-a intrebat ce boala am, i-am spus ca nici una de care sa stiu, insa mi-am propus sa merg la un control general in fiecare an. Am avut impresia clara ca a vrut sa ma trimita la psiholog, dar s-a abtinut. Mi-a spus doar ca la medic vin oamenii bolnavi.

  I-am multumit si mi-am facut o mini lista de analize pe care sa le fac anual. Mai nou, am descoperit ca… ginecologul ma ajuta mai mult pe partea asta, adica a fost suficient de amabil incat sa analizeze lista mea si sa adauge vreo doua analize, sa imi recomande un endocrinolog bun… Hmmm….

 4. vreau eu sa stiu unde anume in Germania a ajuns medicul. Si pot sa intorc serviciul cu datele de contact ale unui medic de familie onest si bun profesionist din Bucuresti. Multumesc! :)

 5. Multe clinici private, care au puţini pacienţi din pricina costurilor, trăiesc din analize (angajare, permis de conducere, atestate profesionale, permise de armă etc).

  Pentru a stoarce totuşi un profit, folosesc analizoare automate pentru sânge şi celelalte analize, astfel încât pot face 40 de teste de sânge şi mai multe consultaţii (oftalmologie, neurologie, EKG etc) unui pacient pentru 150 RON.

  Dar, în mod ciudat însă natural pentru România, poţi să ieşi aproape perfect la toate testele, de parcă ai fi cosmonaut, şi totuşi să nu te simţi bine şi să te întrebi ce ai :D

  ~Nautilus

 6. manu, ma intereseaza si pe mine numele acela. si eu am fost interesat de niste revizii si se uita toti ciudat la mine. adauga @gmail la nick te rog.

 7. Eu sunt inscris la Dr. Enachescu din Policlinica Apaca si sunt foarte multumit pentru ma cheama la control si pentru analize chiar daca nu am nici o problema de sanatate. Eu cred ca medicul de familie nu e doar pentru batranii care sunt bolnavi, ar trebui sa fie si pentru tinerii care vor sa previna bolile. Sunt unele persoane care vor sa aiba grija de sanatatea lor si mi se pare normal sa faca anumite controale si investigatii.