Cum te trezești cu conturile blocate dacă te joci cu Bitcoin

Am mai zis că Bitcoin mi se pare o bulă speculativă, dar zilele trecute m-am gândit că n-ar fi chiar o pierdere de vreme dacă aș explora un pic și celelalte monede virtuale. Adică, deh, dacă are sens să speculez și eu un pic bula asta fără a cheltui mai mult de vreo sută de euro.

Eram curios mai ales în legătură cu Ripple (XRP), o monedă virtuală care a primit investiții atât de la fonduri de investiții mari (Anderseen Horrowitz, Google Ventures), cât și de la companii serioase (Accenture) sau bănci (Santander) și care deja a atras vreo 75 bănci partenere pentru implementarea protocolului de plăți.

Pe românește, asta înseamnă că, spre deosebire de Bitcoin sau Ethereum, ar trebui să aibă o creștere mai solidă și un risc mai scăzut de pocnire a bulei, în ciuda unei creșteri uriașe în ultima jumătate de an (a sărit de la 0,ceva dolari la 3 dolari per coin).

În fine, să nu lungesc prea mult vorbăraia – că nu despre Ripple era vorba -, adaug doar că se poate cumpăra din Europa doar prin niște artificii dubioase și doar prin niște inginerii financiare banale (cumpărat bitcoin cu care cumpărat Ripple și alte trăznăi) și nu există garanția că Ripple – compania care produce Ripple moneda – nu-ți va îngheța conturile. Win some, lose some.

În fine, cum mă documentam eu pe tema asta, dau de o postare pe un forum românesc: ING închide conturile permanent pentru unele tranzacții cu Bitcoin. Și am râs un pic pentru că speranța de a te îmbogăți peste noapte poate fi distrusă de legislația antispălare de bani.

Mai exact, pentru încasări mari de bani din surse dubioase (adică una e să-ți trimită vecinul Gigel 15.000 euro, alta e să primești de la BETHCXDAX Inc. cu sediul în Panama), băncile sunt obligate să înghețe conturile și să raporteze ANAF-ului încasările tale (sau, în fine, ceva de genul ăsta), iar o astfel de pierdere cred că ar fi mult mai dureroasă decât o corecție de piață.

Revenind la micul meu research, te doare mintea cam cât de multe exchange-uri există și nu ai nici o garanție că unele nu-s pe listele negre ale băncilor. Joaca de-a specula cu Bitcoin, cel puțin în Europa, va fi tot mai complicată și prevăd că ne vom distra copios în momentul în care se vor pierde tot mai mulți bani din cauza inflației de astfel de business-uri.

Să mai spună cineva că, iată, libertatea monedelor virtuale, descentralizarea, “țeapă, statule!” și restul. Cumva, iată încă un motiv pentru a înțelege de ce Bitcoin e o bulă speculativă în lipsă de legislație și că legislația în materie așteaptă după colț. Nimeni n-o să scape de impozitarea BTC-ului – iar când o să apară prima astfel de lege (vezi exemplul cu băncile, că se aprind niște beculețe la încasări de sume mai mari de X euro, respectiv la anumite surse), să vezi atunci altă cădere a “bursei”.

PS: Microsoft a suspendat plățile în Bitcoin. Dacă mai apar încă vreo doi d-ăștia mari, prevăd că urmează încă o corecție. Altfel, mi s-a părut prea complicat și n-am mai cumpărat nici un Ripple.

12 comentarii

 1. Trebuie sa te mai documentezi putin. Se poate cumpara Ripple cu RON. Ai dreptate, e o bula. Nu inteleg insa de ce esti impotriva si nu profiti. Ai putea scrie un articol despre cum sa profiti de pe urma bulei. Ba chiar poti sa incepi sa te folosesti de platformele create de blockchain-uri. N-o sa ti se mai para o bula :)

 2. Tocmai aceasta speculă finamciară pe care o căutăm face că blockchain-ul sa fie văzut ca o bulă. Iar motivul pentru care băncile nu vor anonimitate și descentralizare e cat se poate de evident: riscă să le.diminueze enorm profiturile enorme.

  Practic, când spui că blockchain e o bula și că nu funcționează, în timp ce ești cel mai interesat de Ripple, arăți un confirmation Bias și o înțelegere puțin superficială a fenomenului. Ripple e oricum împotriva principiilor blockchain, de anonimitate și descentralizare. Ripple se bazează pe paradigma financiară actuală – tranzacții de valută “tradițională” garantată de bănci și stat. Ripple e practic un pariu împotriva blockchain. E ca și cum intri pe net sa votezi că îți place mai mult sa te uiți la TV.

  Pe lângă Ripple, mai exista și SIAcoin, care oferă cloud storage descentralizat prin blockchain, mult mai.ieftin și sigur decât Dropbox, Amazon sau GDrive.

  Mai există și Basic Attention Coin, fondat de creatorul JavaScript și co-fondator Mozilla, care propune repararea modelului de digital ad revenue prin descentralizare si eliminarea intermediarilor google și facebook, care acum iau 70% din banii care ar trebui să ajungă la publisheri.

  Mai exista TRON, care oferă un model blockchain pentru distribuția de content de la creatori direct la useri, fără giganți media (google, spotify, Apple) care sa oprească cea mai mare parte a profitului.

  Și tocmai pentru că există acest ecosistem, oamenii nu-și vor retrage banii in valuta tradițională, ci vor continua să îi investească în proiecte care.promit.rezolvari favorabile consumatorului de secol 21, nu băncilor.

 3. Bancile sunt anti cryptocurrencies pentru ca se pot spala bani, dar in acelasi timp si bancile spala bani.

  https://www.justice.gov/opa/pr/hsbc-holdings-plc-and-hsbc-bank-usa-na-admit-anti-money-laundering-and-sanctions-violations

 4. Ripple se poate cumpara cu EUR sau USD de pe Bitstamp. Personal nu recomand investiția în XRP, un pic de documentare n-ar strica…

  Pentru sume de câteva mii de EUR nu se ambalează nimeni, dar de la 10K în sus intri pe legislația anti-spălare de bani. Declarații AML se dau la notar inclusiv la achiziția de imobiliare, nu e nimic de speriat dacă ai obținut banii în mod legal (iar crypto trading este [deocamdată?] legal).

 5. Poti cumpara sau vinde Ripple direct pe litebit.eu, companie Europeana cu sediul in Amsterdam.

  Microsoft si Steam au renuntat la platile cu bitcoin pentru ca a crescut foarte mult comisionul pe tranzactie si nu mai merita (e undeva la $15 pentru orice tranzactie). Se pare ca ambele firme vor sa incerce o alta moneda, probabil Ripple sau IOTA.

  Bitcoin e doar specula momentan, pentru ca devine tot mai costisitor si greu de folosit, dar vin altele din spate cu o tehnologie mai noua, care ar putea schimba lucrurile.

 6. Pentru persoana care a comentat cu numele “Com”. Mi-a placut foarte mult ce ai scris si cum ai explicat, ai cumva un blog sau o pagina unde te pot urmari?
  Merci :).

 7. Nu e prima data cand articolele tale legate de criptomonede o iau pe aratura.
  Faptul că vrei da cumperi XRP spune multe!

  • @Ciprian Neculai: nu știu ce să zic, cred că o să cumpăr bitcoin, mai ales acum, cînd lumea serioasă, care înțelege cum funcționează piețele financiare, începe să vîndă.

 8. Nu am spus ca nu este o bula. Clar este o bula speculativa in acest moment si am mai afirmat asta si in alte comentarii pe blogul tau.
  Iti mai spun inca odata, cel putin in cazul bitcoin, dupa spargerea bulei acesta isi va reveni. Asa cum a facut-o de fiecare data.
  Da, speculatorii vor profita de faptul ca va cadea si vor mai face niste profituri pe urma celor speriati.
  Ah, uite o stire: http://www.news.com.au/finance/business/technology/microsoft-restores-bitcoin-payments-after-working-to-ensure-lower-amounts-would-be-redeemable/news-story/1c875957f470944709497dcfa6ec5fd2

  • @Ciprian Neculai: “Faptul că vrei să cumperi XRP spune multe” – nu știu exact ce-ai vrut să zici tu acolo, dar ce ziceam eu e că-i mai safe să faci speculă cu criptomonede ieftine care sînt pe creștere acum decît să cheltuiești o căruță de bani pe BTC, care e deja foarte sus și care riscă încă o pocnitură. Și e valabil și pentru altele. Eu sînt sceptic că BTC “își va reveni” la niveluri d-astea astronomice, peste 20.000 dolari bucata. Momentan, pare stabilizat pe la 14.000, cu fluctuații între 13 și 15. Prea curînd nu-l mai văd peste 16.000, iar dacă va mai urma o corecție, se va stabiliza și mai jos. Așa că văd inutilă cumpărarea de BTC la prețurile actuale. Nu neg că e posibil să ajungă din nou la 20k, dar m-aș îndoi să mai ajungă iarăși la valorile SF înregistrate în ultima vreme. Iar dacă o va face, corecția se va aplica mult mai rapid. Prin urmare, logica simplă spune că mai bine investești în monede ieftine care sînt pe creștere, iar XRP are deja backing pe zona de plăți inclusiv de la bănci, ceea ce-i asigură mai multă stabilitate și o creștere mai sănătoasă pe termen mediu-lung. Înțelegi unde bat? Riscul de a pocni cu stropi e mult mai mic decît în cazul BTC, iar corecția nu va fi la fel de severă. Valoarea XRP nu e dată de speculă, ca în cazul BTC, ci de viitoarea integrare cu sistemele de plăți (deja au 75 bănci în State).

 9. Valoarea XRP e data specula si de manipularea cantității de monede. Degeaba sunt miliarde de monede daca pe piata se învârt 100 de monede.

 10. Treaba aia de la ING n-are nimic de-a face cu Bitcoin si nu e diferit daca-ti trimite Gigel sau firma BitcoinVentures etc. pentru ca legislatia impotriva spalarii de bani e universala la nivel de UE si vizeaza aceleasi sume indiferent de cine e beneficiarul si cine trimite banii.
  Apoi pe langa asta, exista o lege data de guvernul Ponta, daca nu ma insel, care obliga toate bancile din Romania sa informeze ANAF cu privire la toate conturile care au depozite mai mari de 10 mii de euro sau primesc sume mai mari sau egale.
  Deci nu te trezesti cu conturile blocate daca te joci cu Bitcoin, ci te trezesti cu conturile blocate daca misti prea multi bani fara sa-i declari in prealabil cum zice legea.
  Clickbait much?