“Vai, nu se poate, cad copacii de la vânt!”

Apropo de asta, cred că e a doua sau a treia oară, în ultimele luni, când cad copaci peste mașinile din București la primul vânt mai sănătos. Ce s-a făcut în sensul ăsta? Ați ghicit, nimic!

Rezolvarea era simplă: toaletarea. Vii frumos cu drujba, jap-jap, curățat, stai liniștit un an de zile. Și faci chestia asta în fiecare an, preferabil prin primăvară, imediat după ce-au înfrunzit copacii, și rezolvi problema.

La mine, în Iancului, la fiecare ploaie mai puternică, din cauză de frunze multe, se lasă câte jumate de copac peste trotuar. Dar la fiecare ploaie, fără ca măcar să bată vântul. Se lasă crengile alea până la un metru, un metru jumate de asfalt.

De văzut, nu le vede nimeni. Nici autoritățile, nici dragii cetățeni. Că nu-i interesează. Sau, ca în cazul unei tute care stătea în blocul de lângă soacră-mea, se trezesc urlând că omorâm planeta.

Nu glumesc. Acu’ vreo patru ani, în plină vară, vin băieții cu drujbele și se apucă de curățat copacii din spatele blocului, să nu distrugă mașinile sau să spargă geamurile. Și iese tuta la geam și-ncepe să urle că din cauza unor monștri ca ăia de la primărie ne sufocăm, că încălzirea globală și că poluarea și că îi fură ei oxigenul, deja începe să simtă cum se sufocă.

M-am hlizit un pic, muncitorii s-au scărpinat după cap, și-au văzut de treabă și nu s-au mai întors decât peste o săptămână, că nu mai era treaba lor la următorul număr de stradă. Vreo două zile mai târziu, a dat o frumusețe de ploaie și s-a rupt o cracă. A picat peste o mașină. Cine plângea de mama focului că i-au distrus capota? Exact, fix tuta aia care simțea că se sufocă din cauză că fuge oxigenul odată cu crengile. Da, pisi, nu mai ai mașină, da’ acu’ ai oxigen!

În altă ordine de idei, ne cam doare-n dos de mărunțișuri din astea precum mașini bușite. Îi doare și pe edili, că au treburi mai importante de făcut decât să programeze niște băieți cu drujbele în fiecare primăvară, îi doare și pe restul, că unul n-ar suna să spună: Duzilor, vă plătesc taxe, dacă-mi cade copacul peste mașină, mi-o plătiți, că e treaba voastră să toaletați copacii!

Întâmplător, eu chiar am sunat de vreo două ori la primărie, în anii trecuți – au și venit, la un moment dat -, din cauză că, efectiv, când ploua, dacă plecam de la Iancului până la Dimitrov, trebuia să merg aplecat la 90 grade ca să nu iau toate crengile în față. Dar dacă nu e cu bani sau încă nu i-a picat peste casă ori mașină, cui să-i pese?

(Foto: Aurel Râpă, după vijelia de azi din București)

2 comentarii

  1. Stiu cum e in zona aia la Iancului, am stat cu chirie aproape 1 an. Aceiasi poveste cu mersul la 90 grade.

  2. Foarte bine ca ai sunat la primarie, oamenii nu prea fac asta si nu inteleg ca daca vrei sa se intample ceva trebuie sa faci galagie si sa SPUI asta cuiva responsabil!