O idee despre corectitudinea politică

Am o vagă bănuială că există două tipuri de corectitudine politică: una indusă de bun simţ şi alta indusă de ideologie.

Cea indusă de bun simţ şi respect reciproc, înţelegere şi toleranţă (deşi “toleranţă” are mai degrabă conotaţie negativă în contextul ăsta, dar nu găsesc un cuvînt mai bun) e binevenită, căci e menită să promoveze diversitatea şi, hop şi eu cu limba de lemn, pacea socială.

Cea indusă de ideologie devine toxică în momentul în care depăşeşte graniţele raţionalului, face abstracţie de logică şi se transformă în reacţii emoţionale puternice. Practic, nu mai lasă loc de argumentaţie sau de discuţie, ci se transformă invariabil în ceartă.

De asta e nasol cu bias-urile astea cognitiv-culturale, că fiecare are dreptate, dar nimeni nu ştie cum să ajungă la un punct comun, căci încăpăţînarea creşte exponenţial de toate părţile pe măsură ce se încearcă ajungerea la o soluţie agreată de ambele părţi.

Rezultatul e ăla pe care-l ştim. Indiferent de care parte a baricadei eşti, se ajunge la ad hominem şi, vorba lui Eftimie, reductio ad hitlerum. Şi nu e deloc OK.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

  1. am zis si eu: numai cacaturi a adus corectitudinea politica. d-aia avem obezi ( in afara de aia bolnavi de chestii) pentru ca nimeni nu le-a zis la timp ca sunt grasi si baga in ei ca porcii. si asa mai departe

  2. @cismaru: ah, that’s the least of its problems. Eu am o problemă cu bias-urile socialiste, vezi reacţiile la textul lui Liiceanu. Nu mai poate omul să facă o metaforă, că sar cu toţii pe tine să-ţi spună că eşti un nenorocit care îi marginalizezi pe ştirbi prin simplul share al unui text. Şi nu ai cu cine să argumentezi.

  3. Eu respect conceptul de corectitudine politica, dar chiar si asa le zic la grasi cand sunt grasi pentru ca treaba asta n-are nimic de-a face direct cu corectitudinea politica, doar indirect.

  4. @Malin
    De curiozitate, ce crezi ca obtii constructiv cand le zici grasilor ca sunt grasi? Sau cineva de 150 de kg nu isi da seama ca e gras pana nu vii tu sa ii comunici asta?

    Am tot vazut trendul asta si jur ca nu il pot intelege. Mi se pare cruzime mai degraba decat orice — si no, e dreptul tau sa te porti naspa cu oamenii din jur daca tii neaparat, dar macar admite asta, nu te preface ca le faci un bine nemaiauzit alora mai rotunzi.