Corectitudinea politică în educație. Sau în lipsa ei…

Citeam o știre, azi, despre un aproape scandal legat de ridicarea unei statui a lui Margaret Thatcher în orașul ei de baștină, c-o fi bine, că n-o fi bine și așa mai departe. Problema principală fiind riscul de vandalism pentru că, în timpul guvernării ei, au fost trecute niște legi anti-LGBT.

Și mă uitam că e fix aceeași problema ca în cazul cenzurării lui Mark Twain (“să nu apară cuvântul nigger, să-l scoatem, ba mai bine să interzicem cartea“). E fix discuția aia recentă care i s-a aplicat și lui Kevin Spacey: în ce măsură separi rezultatele muncii omului de personalitatea lui – sau, în cazul de față, de contextul istoric?

La Spacey e relativ simplu, violul e viol. La Twain sau la Thatcher, e altă poveste, e vorba de un context istoric în care drepturile omului și, implicit, ale minorităților erau mult limitate față de astăzi. E ca și cum ai refuza să-i ridici o statuie lui Roosevelt pentru că, deși a câștigat al doilea război mondial, negrii încă n-aveau drept de vot în toate statele americane.

Corect ar fi ca la școală – și, implicit, în manuale – să existe lecții legate de contextul istoric care să explice suficient de bine că drepturile omului implică x și y și că a durat foarte multă vreme până societatea a progresat suficient de mult încât să se ajungă la actualul stadiu. Că ce era normal acum 30-40-100 ani, era și incorect. Chestiile astea două, educația și corectitudinea politică (în sensul de bază, nu limitarea libertății de exprimare), să meargă mână-n mână.

Altfel, în curând, din cauză că există inegalitate economică, ne vom trezi că nu mai e corect politic să fii bogat. Or s-o scoată pe regină de pe bancnote pe motiv că are avere sau nu vom mai discuta la orele de istorie despre regi pe motiv că erau bogați. Contextul istoric e important. La fel și educația. La fel și bunul-simț (pentru că, până la urmă, corectitudinea politică e o chestie de bun-simț; sau cel puțin asta ar trebui să fie).