Foto: AFP

Părere de specialist în coronavirus

Am evitat subiectul cu grație, eventual am făcut două miștouri, dar mă uit la cât de românesc e guvernul și cum merge el pe burtă, pe principiul “nouă nu ni se poate întâmpla” (sau și mai românescul “vedem noi atunci – dacă se întâmplă“), că mă apucă depresia.

Au trecut mai bine de două luni, OMS a declarat virusul de importanță mondială, risc sporit de pandemie, ce-a făcut Ministerul Sănătății? Exact. Absolut nimic. Ce trebuia să facă?

  • folosit fondul de urgență pentru cumpărat niște containere de transformat în spital de campanie, că e clar că spitale noi și spitale regionale nu mai pupă România în următorii 20 ani
  • discutat cu spitalele private existente pentru rezervat niște corpuri de clădiri în caz de nevoie de carantină, că sigur n-ai capacitate serioasă în restul și, în majoritatea cazurilor, secțiile de boli infecțioase nu sunt izolate de restul spitalelor – inclusiv plătit un suprapreț, aia e – pentru că e imposibil să izolezi o țară (au încercat nord-coreenii, nu le-a ieșit, să vedeți acolo dezastru umanitar mai mare decât ar fi putut produce un război)
  • investiții urgente în echipamente pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, că sigur nu există suficiente – are Vlad Mixich o listă de bază aici
  • dezvoltarea de proceduri obligatorii pentru autorități, să nu mai apară faze ridicole precum polițiști trimiși la cârciuma satului să-i întrebe pe românii veniți din Italia dacă au coronavirus, iar ăia să le ofere o vodcă (n-am link, dar am râs ieri la știrea aia; nu trebuia) sau declarații pe propria răspundere în aeroport (serios, cât de tâmpit să fii?)
  • dezinfectanți, dezinfectanți, dezinfectanți. Nu, nu de la Hexi

Ce-a făcut guvernul? Nimic. A bolborosit Costache ceva și aia a fost. Bă, e criză globală! Ai un virus foarte agresiv! Ce faci? Aia e, n-aveți decât să vă descurcați, noi suntem guvern liberal, nu socialist. Survival of the fittest!

Mă aștept la tradiționalul “virusul ne-a luat prin surprindere“. In-com-pe-tenți! Aia e.

2 comentarii

  1. Au zis că vor cumpăra mâine 35 de termo-scannere care vor fi montate în aeroporturi, iar licitația are un singur criteriu de selecție: câștigă cine livrează cel mai repede din momentul atribuirii.

    ”Cele 35 termoscannere vor fi achiziţionate prin ONAC (Oficiul Naţional de Achiziţii centralizate din subordinea Ministerului Finanţelor Publice – n.r.), pe 26 februarie, ora 10.30, este termenul pentru primirea şi deschiderea ofertelor. Procedura a fost deschisă imediat după adoptarea Hotărârii de Guvern. Este vorba de 35 de termo-scannere”, a declarat ministrul Transporturilor.

    Despre punctele de intrare în țară, altele decât pe calea aerului nu se zice nimic, transportul pe +4 roți nu prezintă un risc, autobuzele și microbuzele ne afectează doar la urne, bag seamă.