Cosmote 4G, disponibil din aprilie. De azi, verde la testare

cosmote-4g-speedtestCosmote a anunţat disponibilitatea serviciilor 4G, în România, începînd cu luna aprilie. De astăzi, serviciile 4G pot fi testate în magazinul Cosmote din mall-ul din Băneasa. În prezent, serviciile de date ale operatorului sînt disponibile, în afară de 3G, şi sub forma 3G+ (rată de transfer dublă faţă de 3G, de 43,2 Mbps) în 74 de oraşe, iar din aprilie, 3G+ se va extinde pînă la un total de 153 de oraşe plus alte 900 de localităţi. Pentru 4G/LTE, Cosmote foloseşte o infrastructură bazată pe echipamente Ericsson şi ZTE.

Dan Nica, ministrul comunicaţiilor, prezent la eveniment: “Este un început extrem de dificil şi de provocator. În Europa, pentru servicii 4G, pornim de la 6% din piaţa globală. Am reuşit ca, împreună cu MApN, să eliberăm spectrul de frecvenţă mult mai repede decît ar fi trebuit. Din iulie, cea mai mare parte a spectrelor 1800 şi 2600 vor fi libere.

Nica a mai adăugat că ministerul a pus la dispoziţia operatorilor dublul spectrului de frecvenţă faţă decît ar fi avut nevoie.

Panos Makris, Chief Commercial Officer, Cosmote: “Am fost primul operator din România care a lansat planuri de date atît pentru abonamente, cît şi pentru prepay. A fost un prim pas întîmpinat foarte bine de clienţi. Astăzi, oferim tehnologia 3G+, în 153 de oraşe şi alte 900 de localităţi. Este dublul 3G, adică 43,2 Mbps. Din aprilie, va fi disponibilă şi tehnologia 4G.

De la sfîrşitul lunii aprilie, va fi disponibil şi serviciul 4G. Planurile tarifare dedicate, ce vor fi anunţate în aprilie, vor fi disponibile mai întîi ca servicii pentru PC-uri – prin tradiţionalele stick-uri – şi pentru tablete, abia apoi pentru telefoane mobile. Tot din aprilie, vor fi disponibile şi echipamentele, precum tabletele cu capabilităţi 4G, şi stick-uri USB pentru abonaţi.

Lampros Iskos, Chief Technical Officer: “Avem una dintre cele mai bune reţele de date din Europa. Vom lansa cu 75 Mbps download, 36 upload. Nu ne vom extinde doar în anumite oraşe, ci în funcţie de cerere. Dacă ar fi vorba doar de acoperire, într-un an de zile, am putea avea LTE în toată România.

O demonstraţie live a serviciului 4G de la Cosmote arăta o rată de download de 148 Mbps. Totuşi, vorbim de stick-uri de testare. Din cauza restricţiilor, ce se aplicâ tuturor operatorilor, viteza “comercială” va porni de la 75 Mbps, dar nu va depăşi 100 Mbps. La un test scurt, pe o tabletă cu 4G, rata de download înregistrată a fost de 89 Mbps. Teoretic, reţeaua 4G a Cosmote ar fi, în acest moment, cea mai performantă din România.