Nu știu dacă ați remarcat, dar traiul chiar e scump în România

OK, sărim peste București, capitala țării, și Cluj, capitala prețurilor mari și chiriilor uriașe, ba cred că am putea sări inclusiv peste Brașov. Dacă primele două sunt niște orașe, uhm, cum să zic?, vag aspiraționale, ai putea justifica prețurile din Brașov în contextul turismului și posibilității ca, într-o zi, să-ți iei o casă ori un apartament în care să te retragi la munte.

Dar ce m-a uimit pe mine a fost să văd prețurile din Bacău:

Găsești prin cartierele mărginașe apartamente cu 2 camere la 100 de euro dar fără dotări, dar dacă vrei ceva mai aproape de centru mobilat și echipat cu electrocasnice pregătește un 250 de euro, poate chiar 300 pentru un 3 camere. (…) Poți găsi un apartament nou cu 3 camere în cartierele ce se construiesc la ieșirea din oraș cu 50-60k euro, o casă aproape de Bacău de la 60-70k în sus, depinde de dotări, teren etc. (…) O pizza în oraș e 25-30 lei, poți ieși în oraș cu 100-150 lei 2 persoane la un restaurant decent.

Acu’, sincer, cunosc Bacăul destul de bine, am vreo două mătuși pe-acolo, una locuiește pe la URA, cealaltă chiar în buricul târgului, de se uită din balcon direct în catedrală.

Dar dacă te uiți un pic pe cifre, pentru un oraș fără industrie, mai degrabă gol, cu prețuri similare sau chiar mai mari decât în București (la alimente, mă refer; cine are impresia că Bucureștiul e scump nu s-a uitat la prețurile din teritoriu), 300 euro lunar pentru trei camere, în Bacău – fie și central, mi se pare enorm.

Comparativ, în București, pe la mine prin Iancului, ai șanse să găsești trei camere la 350 euro. Majoritatea costă 400 lunar, dar mai căutate pentru închiriere sunt cele cu două camere, tot pe la 350 euro. Și vorbim de o zonă din care faci vreo 20 minute pe jos până la Universitate. La fel, prețurile apartamentelor sau caselor sunt mult prea mari, sunt comparative cu cele din București (bine, fie, prețurile din capitală au fost trase-n jos de Prima Casă).

La fel, o ieșire în oraș în doi, în Bacău, bate spre 150 lei. Ceva scârțâie aici. Dacă ieși la Caru’ cu Bere, în București, și nu te arunci la vreo ciorbă plus desert, de banii ăștia intră și-o sticlă de vin la două persoane.

OK, poporul majoritar nu-și permite nici să iasă la o bere, săptămânal, la o terasă, dar dacă tragi linie, prețurile sunt similare, dar diferența de venituri este uriașă.

Ceva e putred, fraților. Și nu în Danemarca, ci în România.

2 comentarii

  1. Mersi de link. Da, mi-au confirmat mai mulți în comentarii că prețul chiriilor e cam rupt de realitate în Bacău, și nu am găsit o explicație logică, poate doar faptul că nu sunt foarte multe apartamente de închiriat. Am mai verificat cu prieteni care stau în chirie:
    Apartament semidecomandat, mobilat, 32 mp, zona 2, deci nici centru dar nici periferie – 800 lei.
    Apartament 2 camere, OK, dotat cu mobilă, electrocasnice, zonă centrală – 250 euro.

    La ieșit în oraș poți să scapi și cu 60 de lei la fast-food, dar eu la restaurant mă gândesc că îți iei măcar o friptură cu o garnitură mai specială, nu cartofi. Berea e 7-8 lei, 10 lei o nefiltrată, un vin de la 35-45 în sus. Se adună.
    Diferența de venituri e mare, dar eu mă uit și la factorul stres, trafic, timp rămas pentru familie, care contează mult pentru mine.

  2. Subscriu la ce a scris Marius mai sus referitor la pretul chiriilor, dar pentru Botosani. Mi se pare enorm sa dai pentru un apartament 2 camere, mobilat si utilat 250 – 300 euro intr-un oras mic din Moldova, fara industrie si mai mult mort decat viu. La alimente nu mai zic, ca acolo e caz general.