cotidianul angajeaza

Angajari Cotidianul corectorNu, nu va imbulziti, ca n-are sens. Desi poate ar avea nevoie si de altceva, cotidianul cu nume de substantiv comun cu articol hotarit in coada, adica Cotidianul, face angajari, dar nu de ce ar trebui. Cotidianul angajeaza corectori. Nu se spune citi, dar se spun cerintele. Adica viata grea pentru cine vrea sa se angajeze acolo.

Ma intreb acum cine e asa de… errm, nu pot sa zic cum, incit sa vrea sa isi faca o cariera din corectura. Spre exemplu, ma uit si nu-mi vine a crede ca se cer trei ani de experienta in domeniu. In domeniul corecturii. Si se mai cer si studii superioare. Seriozitatea ar trebui sa fie de la sine inteleasa. Pe de alta parte, ma uit cita cerinta uriasa exista acolo: cunoasterea MS Word. Adica… MS WORD. Adica bani cheltuiti aiurea. Nu stiu exact in ce programe lucreaza DTP-istii, dar stiu cu siguranta ca in Quark se poate lucra si cu fisiere .wri. Adica program moca, de Windows 3.1, WRITE. Editor de texte care mi se pare genial. Ca sa nu mai spun ca se pupa perfect cu cerintele Quark. In fine, fiecare cu preferintele lui.

Totusi, revenind la corectura, mi-e mila de absolventul sau absolventa de facultate care va indrazni sa se angajeze la ei. In primul rind, dupa citeva saptamini o sa o ia razna la gindul ca lucreaza acolo o caruta de jurnalisti care este… err… care pune virgula intre subect si predicat si tot asa. Si totusi, care e atit de batut in cap incit sa termine o facultate si sa se angajeze corector? Grr… nasol :)). Si cine va face cariera? :p

Si ca sa imi dau cu parerea, ca nu ma pot abtine, as recomanda celor de la Cotidianul sa angajeze jurnalisti care stie sa scrie, nu corectori. Da’ deh!

5 comentarii

  1. Cre’ ca depun cv-ul…pare un job meseriash..citesti ce tampenii scriu altii.

  2. la “prezent” era (nu stiu de mai e,c-au skimbat ekipa) corector ionut(z) chiva, absolvent de litere, cunoscut in mediile literare pt. romanul “69” scos la polirom, care a avut vanzari bune…

  3. lol. corector? how lame could that be? :))

  4. Proofreading-ul este important in orice publicatie. International se iau cursuri speciale, sunt sectiuni ale facultatilor dedicate proofreading-ului, etc. Si se castiga bani grei din asta.
    Nu ti s-a intamplat vreodata ca autnic cnad tsatzei sa grsesti ordinea literelor(din graba, nu ca nu stii tu sa scrii), sau sa apesi tasta gresit, etc. Te uiti pe ce ai scris, dar nu vezi greseala in mod special(fiindca ochiul normal cand vede “cnad” citeste “cand”. asa e facut). Asemenea greseli in publicatii sunt condamnabile, deci e cineva care sa le corecteze. In Romania proofreadingul nu e vazut prea bine, dar e ceva important totusi.

    Si da, e ceva munca sa stai sa citesti un ziar fiind atenta la fiecare cuvant sa fie scris bine. Asta inseamna corectura de fapt. Greseli gramaticale gen dezacord subiect-predicat nu cred ca prea sunt si in nici un caz necesitatea unui proof-reader nu inseamna ca jurnalistii nu isi stiu meseria.

  5. nu am zis nimic de greseli de typo. ma refeream la catastrofele gramaticale pe care le fac unii si atit. strict la asta.