Credibilitatea României cu Dragnea la putere: tot în jos

Ca să pricepeţi mai bine de ce s-a întors prim-ministrul Mihai Tudose cu coada între picioare de la Bruxelles, anunţând că nu trece nici o modificare de lege penală fără dezbatere publică, respectiv că nu se introduce impozitul pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritate, iată o observaţie bună făcută de Grigore Cartianu pe Facebook:

Prăbușirea credibilității României la Bruxelles este abruptă. În mai puțin de un an, de la o țară cu o guvernare-model, România a ajuns copilul-problemă al UE.

Mai pe româneşte, şefii UE i-au tras un perdaf serios lui Tudose şi l-au pus un pic la colţ. Iar semnalul e dat inclusiv de modul în care prim-ministrul a fost lăsat de izbelişte să-şi ţină singur declaraţia de presă, deşi, în mod obişnuit, după astfel de întâlniri, se fac declaraţii comune.

O să preiau din postarea lui Cartianu câteva date, să rămână publicate undeva pentru posteritate.

15 februarie 2016 – Dacian Cioloș, conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker:

16 februarie 2017 – Sorin Grindeanu, conferință de presă comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (adjunctul lui Juncker, care n-a vrut să se afişeze cu omul lui Dragnea):

11 iulie 2017 – Mihai Tudose, declaraţie de presă de capul lui:

Asta aşa, ca idee, despre cum se trag semnalele la nivel diplomatic.

Bonus: Aparent, m-am înşelat ieri, guvernul lui Tudose pregăteşte, totuşi, nişte modificări de lege în favoarea lui Dragnea. Rămâne însă de văzut în ce măsură chiar se vor face transparent şi va exista o dezbatere publică. În acelaşi timp, chiar sunt curios câtă lume s-a resemnat după protestele din iarnă şi câţi au mai rămas pregătiţi să iasă din nou în stradă, în toamnă, când se va anunţa, probabil, votul legii în parlament. Asta dacă nu cumva se va aplica principiul “Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte.