Cînd deschide gura, Crin Antonescu se aude?

Am urmărit cu deosebit interes declaraţiile de aseară, de după numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru. Mă rog, “deosebit interes” în măsura în care mi se face greaţă cînd îi văd sau cînd îi aud pe “fraţii Dinamită”, cum bine i-a botezat Vlad Petreanu, şi îi tolerez pînă după primele trei-patru prostii debitate. Printre cele scoase aseară, vedeţi mai jos. De exemplu, dacă nu ştiaţi cum să vă contraziceţi singuri în trei fraze simple, vă învaţă Crin:

Despre desemnarea făcută: vom vota împotriva guvernului pe care Traian Băsescu îl va propune. Vom vota împotrivă pentru că soluţia pentru România nu e cîrpeala lui Traian Băsescu, doar pentru ca actuala coaliţie să rămînă la putere. Fiind în grevă, nu vom participa nici la lucrările comisiilor, nici la şedintele Parlamentului.

Deci, noi votăm în absenţă, nu? Adică, votăm împotrivă, dar de-acasă, cîtă vreme sîntem în grevă parlamentară, deci nu venim la muncă. Dar luăm leafă de parlamentar, că tre’ să mănîncă şi gura noastră ceva, iar noi sîntem bugetari, ce mama dracului?, nu e ca şi cînd tre’ să fim productivi, că nu ne plăteşte patronul, ci statul. Deci, votăm, da’ nu votăm, da’… să te ia dracu’, Băsescule!

Pentru prima dată după două decenii de încercări de a construi o democraţie, în România, azi, Băsescu transmite mesaje şi acţionează foarte clar: nu mă interesează ce vor românii, aici decid eu, serviciile secrete şi toţi cei care ştim ce e mai bine pentru voi, toţi cei care, asemenea bolşevicilor sau naziştilor, ştiau unde trebuie să ducă naţiunea.

Asta mi se pare fabuloasă. Crin trăieşte într-o lume numai a lui. Teoretic, n-ar trebui să fiu surprins că el amestecă două doctrine complet diferite cu realitatea din România, că de aia a fost ministru la Tineret şi de aia nu i-a dat nimeni pe mînă un portofoliu serios. Ce-o fi avînd social-naţionalismul lui Hitler cu comunismul lui Stalin şi cu, vrem sau nu, democraţia românească post-’89, numai Crin ştie.

Cum o să funcţioneze în sistemul politic un om care cunoaşte probabil numele agenţilor acoperiţi din presă? E un subiect pe care l-aş discuta cu plăcere cu domnul Ungureanu oricînd.

Lăsînd la o parte că viitorul preşedinte sau prim-ministru al României, la ce-o fi candidînd Crin Antonescu din partea USL, nu face distincţia între SRI şi SIE, principala lui grijă e că Ungureanu ar putea să-i cunoască pe jurnaliştii care dau cu subsemnatul la SRI? Pot să rîd? Şi ar mai fi şi asta:

Elementul în plus cu Mihai Răzvan Ungureanu e că s-a dat pe faţă domnul Băsescu: hai să guvernam cu serviciile pe faţă.

Deci, pînă acum, se guverna cu serviciile pe spate. Apoi, aseară, l-am auzit, la ProTV, pe Negruţiu, redactorul-şef de la Gîndul, comentînd şi el fix acelaşi lucru: “Ungureanu e din servicii, care servicii sînt ale lui Băsescu”. Şi Boc era din PDL, care PDL era al lui Băsescu. Deci, unde-i diferenţa? Ce o să afle Băsescu în plus?

După care, îmi închipui, se miră că Băsescu nici nu-i bagă-n seamă.

Oare Crin se aude cînd vorbeşte sau vorbeşte gura fără el? Nu ştiu, întreb. Nu de alta, dar ăsta e cel care va conduce România, din toamnă.

15 comentarii

 1. ntz ntz ntz
  nu o sa conduca nimic; daca usl-ul ia majoritatea la toamna, basescu nu este obligat sa il numeasca pe ponta premier, dar probabil ca alta sansa nu o sa aiba; iar crin poate deveni presedinte dupa alegeri; asta daca nu se vor certa pana atunci, sansele fiind foarte mari in acest sens: de ce sa le mai dea psd-istii ceva liberalilor dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta?

 2. “Ce-o fi avînd social-naţionalismul lui Hitler cu comunismul lui Stalin şi cu, vrem sau nu, democraţia românească post-’89, numai Crin ştie.”

  Nu numai el stie, ci si orice elev bun de clasa a VII-a. Raspunsul este, evident, “mentalitatea anti-democratica”, sau -pe scurt- securismul. E curios ca nu sesizati aceasta evidentza… dar, la cati securisti sunt infiltrati in presa, de ce m-as mira?

 3. Vreau Roman Adevarat prim ministru
  NU evreu securist cu nume de ungur!

 4. Avem sapte servicii cand media UE e 3 si sunt tari care au doar 1 serviciu. Astora li se dubleaza bugetele anual si alti bugetari mor de foame.
  Cititi va rog:
  http://www.gandul.info/news/exclusiv-am-ajuns-lideri-ai-spionajului-mondial-tara-tuturor-serviciilor-cati-agenti-secreti-are-romania-5482995

  Eu nu cred ca e ceva bun atata timp cand ei conduc alaturi de politicieni.
  Securitatea e cu adevarat cancerul unui popor.

 5. pierzi vremea. crin nu vb pentru tine. vb pentru electoratul lui. prosti da’ multi…

 6. @pehash, trist momentul în care electoratul PNL a intrat în categoria “prosti da’ multi”…

 7. Despre ridicolul cu “Romania, tara cu cei mai multi securisti”, asta e din categoria: “De ce sa platim in Finlanda 12000 de politisti pe schiuri cand in Malta nu exista niciunul”.

  Reactiile viscerale ale lui Crin Antonescu au o explicatie a dracului de buna: PNL are trei oameni in guvern: MRU, Predoiu si Berca :D

 8. esti basist.

  dupa cum vad eu treaba, olec si bolec or sa imparta puterea de la toamna, o sa fie vai si-amar de noi, o sa-l regretati pe basescu cu bocul lui.

 9. sau era “lolec”? cred ca asa, anyway.

 10. Eu o sa ascult ce zice Antonescu din clipa in care va reusi ca intr-o discutie publica sa rosteasca doua fraze consecutive in care sa nu foloseasca cuvantul “Basescu” :) Si creca mai am de asteptat minim 2 ani :))

 11. Excelent aricol :)
  Inca ceva de urmarit…

 12. Alex: Crin Antonescu a fost dintotdeauna un zero barat. Ca tot e propus premier Ungureanu, hai sa comparam nitel CV-urile celor doi, ambii absolventi de istorie:
  http://www.zf.ro/eveniment/video-cine-este-razvan-ungureanu-biografie-9211190
  http://www.crinantonescu.ro/articole/46/Biografia-unui-viitor-presedinte.html

  Asta e diferenta intre un om valoros si unul submediocru.

  Asta e Antoneascu, absolvent de facultate cu doi ani repetati, profesor de istorie la liceu si muzeograf. Si in rest fracator de menta prin parlament, fara vrun rezultat notabil. Un astfel de personaj daca iese din politica se angajeaza iar muzeograf cind se redeschid angajarile la stat. Ca mai mult de atit nu stie sa faca.

 13. vai de capul si de fundul nostru !
  premiera lu’ peste nu a lucrat in domeniul privat pana acum – da’ bine ca are doctoratul, ne era teama ca nu stie sa citeste cartile restului doctoranzilor din guvern ca sa ne faca sinteza
  cum faace madam vos politica fiscala cand ea nu stie cum e de partea cealalta a baricadei ?

 14. asta apropos de cine na va manca banii de acum inainte – pana la alegeri

  la alegeri sa mearga cine-o vrea – asta va fi prima data cand nu merg, de cand am io drept de vot …. m-am saturat de prostiile lui basescu si mi-e sila de ce ar putea veni in locul lui – oamenii de casa scosi la inaintare ca vajnici politicieni ….