Cristian Ghinea: “Să-i ţinem în ţară cu forţa pe tinerii români buni”

Am văzut, pe Twitter, citatul următor, alături de o trimitere către un comentariu al lui Cristian Ghinea din România Liberă:

Ne plângem că ne fug tinerii buni din ţară. Este exact ceea ce convine sistemului politic actual.

Dacă nu vreţi să vă mai obosiţi citind articolul, ideea e asta: Ghinea a moderat un atelier numit “Democraţie şi justiţie”, în cadrul unui eveniment organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, şi niciunul dintre cei prezenţi n-a vrut să discute despre politică. Cristian Ghinea se miră că tinerii români nu văd soluţii pentru o Românie mai bună în politică şi că niciunul nu vrea să se implice. Iar acum, vă rog frumos, să rîdem în cor: ha ha ha ha ha! Altfel, mai dau un citat şi trec direct la ce am de zis.

Tocmai aici e problema: dacă tinerii aceştia fug automat de politică, cine rămâne să facă politică? Cei mai coruptibili, cei mai însetaţi de puterea pentru putere. Făcând din politică un mediu ostil, mizerabil, asocial, o lăsăm la dispoziţia celor mai venali sau celor care pur şi simplu nu pot face altceva în viaţă decât să frece clanţa la partid pentru a le pica vreun job. Un job din care ne vor conduce.

Ghinea mai spune despre ideea lui de a construi din temelii un nou partid şi alte bla-bla-uri care mă lasă rece. De ce? Există un cumul de factori care nu-ţi lasă şanse de cîştig în alegeri:

 1. lipsa oamenilor care să se implice dezinteresat – pe cît pariem că cel puţin 80% dintre cei care ar intra în noul partid vizează răzbunarea pe actuala clasă politică, pe modelul “dacă ei au furat, e timpul să fur şi eu“?
 2. lipsa resurselor – şi aici vorbim în primul rînd de resurse financiare; dacă se strîng 30.000 de intelectuali, vor strînge bani de o campanie electorală decentă, nu şi de şpăgi electorale
 3. lipsa de educaţie în rîndul electoratului – spuneţi-i voi ţaţei Frosa de la Crăcăuanii din Vale că economia va dudui şi va rîde de voi şi cu fundul; iar după ce se va opri din rîs, după vreo două zile, o să vă întrebe “da’ eu ce pun mîine pe masă, maică? Nu-mi dai şi mie un pateu, o pîine, două sute de salam şi-o pungă de zahăr?“; procentajul populaţiei care locuieşte la ţară, n-are o educaţie serioasă şi n-are acces la o informare corectă este de… peste 50%, nu?
 4. reflexul pavlovian la fiecare tur de scrutin – sau reflexul de a-l vota pe cel de la care primeşte, o pseudoeducaţie primită cu forţa de la celelalte partide, care au împărţit şpăgi electorale aproape la fiecare tură de alegeri şi în aproape toate localităţile
 5. lipsa de etică/moralitate a contracandidaţilor – pe ei nu-i interesează că tu joci corect, ei joacă la fel de murdar, că au un scop: acela de a continua să roadă ciolanul; tu-i pîrăşti pe la un colţ, ei se duc pe la celelalte
 6. dezinteresul cetăţeanului cu mai mult de un neuron – cel care s-a dus ani la rînd la vot şi s-a convins că degeaba votează nu va mai da doi bani pe un partid nou; pentru el, toate sînt şi vor fi la fel: puse pe căpătuială

Dacă, prin absurd, ajungi în parlament, există alţi factori care nu te lasă să schimbi:

 • opoziţia majoritară – vrei, nu vrei, opoziţia va fi formată tot din partidele vechi, care nu se vor debarasa niciodată de vechile obiceiuri
 • maşinile propagandistice – dacă, prin absurd, ajungi la putere, vei ajunge pe sticlă în locul ocupat acum de PDL şi de Băsescu, tot ce vei face va fi prost, vei fi numit ciocoi asupritor, dictator şi aşa mai departe, iar al doilea mandat nu-l vei pupa
 • compromisurile – dacă vei vrea să schimbi ceva şi nu vei avea majoritatea, va trebui să te aliezi cu unii dintre cei vechi şi, ca să-ţi iasă cel puţin un sfert din cît ţi-ai propus să faci, celelalte trei sferturi vor trebui cedate celorlalţi
 • cadrul legislativ stupid – să ne gîndim doar că avem o constituţie scrisă cu picioarele, pe care s-au chinuit s-o schimbe şi cei de la PDL şi tot n-au reuşit, cu tot cu majoritatea lor în parlament; cînd vei avea plîngeri la o Curte Constituţională controlată, eventual, de opoziţie, să te văd atunci cum mai schimbi ceva în România

Da, ştiu, titlul e exagerat, iar ce-i între ghilimele este invenţia mea. E bine că avem un Cristian Ghinea optimist – poate chiar prea optimist, din punctul meu de vedere -, dar poate că domnia sa ar trebui să realizeze că toţi tinerii ăia români care au stat la aceeaşi masă cu el sînt conştienţi de toate punctele de mai sus, cele pe care dumnealui le ignoră cu graţie sau, pur şi simplu, nu le vede. Or, în atari condiţii, declaraţia plină de avînt a lui Cristian Ghinea poate fi interpretată în fix aceleaşi cuvinte scrise în titlu.

Mă scuzaţi, dar orice tînăr cu o brumă de inteligenţă, cu atît mai mult unul care a studiat peste hotare, vrea să trăiască într-o societate civilizată, nu să-şi piardă vremea încercînd să schimbe mentalităţi împămîntenite – chiar cu forţa, în peste 40 de ani de comunism – care se propagă de la o generaţie la alta. Au o viaţă înainte şi scopul lor este să şi-o trăiască, nu s-o irosească în ţara lui “flegma-n vînt”, “mă-ta-i proastă” şi a “caprei vecinului”.

Punct.

8 comentarii

 1. hmh
  sa nu uitam, totusi, ca ceea ce-i face pe tineri buni e tocmai libertatea, dragi domni

 2. alex, am mai citit acum cateva posturi de la tine. tot respectul ca mai ai nerv sa vorbesti cu/despre dobitoci. cand vad cati sunt in tara asta, am cutremur. Eu am renuntat de mult sa mai incerc sa mai duc lupta de convingere, sa le explic in detaliu chestii…. este pierdere de timp si energie.
  ma bucur ca tu nu te-ai plictisit inca :) bafta

 3. Imi doresc sa se aplice macar pt o zi o regula sovietica : Sa impusti si apoi sa intrebi . Adica sa scapam de toti polticienii de acum si apoi sa intrebam care era corupt …. si la final sa o luam de la 0. Cu tinerii mai sus amintiti.
  Nu regret ca am plecat din tara , ai mei m-au invatat ca meseria este o bratara de aur si au avut dreptate. Dar din pacate nu este valabila in Romania … sau ma rog nu in totalitate.

 4. deci, tinere, esti interesat de politica?

 5. “Să-i ţinem în ţară cu forţa pe tinerii români buni” – nu inteleg… ce factor(i) determina care tanar este bun si care nu? Si mai mult… ce inseamna tanar? Conform DEX, tanar inseamna o “Persoana care este, ca vârstă, între copilărie și maturitate, care nu este încă matură”.
  Citind doar titlul ma inteb retoric: oare eu sunt bun sau rau?… pt ca tanar nu mai sunt (conform DEX).

  Parerea mea…

 6. Dumneavoastra il acuzati pe domnul Ghinea de idealism, dar imi pare ca nu ati inteles bine ce a scris omul ala acolo.

  Domnul Ghinea vorbea la modul general. Una din tarele de baza ale societatii este exact ce faceti dumneavoastra: considerati politica un jeg de care nu ai de ce te atinge, ca te murdaresti. Si cine se baga acolo este inevitabil un porc. “orice tînăr cu o brumă de inteligenţă, cu atît mai mult unul care a studiat peste hotare, vrea să trăiască într-o societate civilizată, nu să-şi piardă vremea încercînd să schimbe mentalităţi împămîntenite”

  Asta e calea sigura spre o “democratia” sud-americana. Sper ca o sa va placa.

  Schimbarile nu se pot face atat de rapid, pentru ca e vorba de un mecanism inertial urias: societatea romaneasca. Dar se vor face, mai incet sau mai greu. Societatea se schimba, devine mai informata si nu vad ce ar putea sa opreasca asta, cel putin in viitorul apropriat. Inclusiv aia de la tara, de care radeti incep sa inteleaga mai multe: au cablu TV, au rude in urban, au o gramada de neamuri plecati la lucru in afara. Idea aia cu “votul se cumpara cu kg de orez” e deja o mare gogoasa. Nu se pot scoate mai mult de cateva procente prin metoda asta, procente care scad dramatic la o prezenta mai mare la vot.

  Daca nu credeti, ati putea sa va aduceti aminte (eu imi aduc, ca sunt mai batran) despre alegerile din anii 90 sau chiar 2000, locale sau parlamentare. Daca ai privi astazi acele dezbateri ai rade si cu spatele. Deja, chiar si in societatea asta nenorocita pe care o vedeti, plina de porci politici, dezbaterile s-au schimbat major in ultimii 15 ani.

  Incet, incet, oamenii tineri sau maturi, dar cu cariera in spate si cu realizari or sa inceapa sa intre in politica si sa fie votati in detrimentul dinozaurilor. Greu si timid, dar se va face. Deja eu stiu oameni care nu au intrat in politica pentru bani, spagi si alte cele. Fac si or sa faca si ei destule compromisuri, inevitabile de altfel. Dar nu au de gand sa renunte. Si nu dau niciun nume, ca discutia o ia razna.

  Ori daca dumneavoastra nici nu aveti chef sa auziti de politica, ca pute, macar incercati sa ii apreciati pe aia care au avut curajul si s-au bagat. Si sa sperati ca or sa fie din ce in ce mai multi care sa faca asta si sa se atinga niste mase critice. Ati putea spune, daca ati fi mai matur: “Eu nu pot, ca nu am stomac. Si am si alte chestii de rezolvat in viata asta. Dar, tocmai pentru ca nici nu pot, nici nu am incercat, nu pot sa spun ca nu se poate. Cei care incearca de pe pozitii oneste au tot respectul meu, sper sa fie cat mai multi”

  Dar vad ca in loc de asta, vad ca o dati pe Miorita: ce rost are, domnule. da-i in masa, ca tara asta nu ne merita. Noi sa ne vedem de blogul nostru. Si plasmele noastre. Si masinile noastre. Si de excursiile noastre bi sau tri sau N-anuale afara. Gandire de burta-verde. Care vede fix pana in varful burtii lui. Verzi.

 7. @silicon_v
  Corect si foarte frumos spus, domnule!