Printre tone de ştiri şi de reacţii panicarde şi, mai ales, propagandistice, n-am prea văzut analize serioase (în presa românească) în care să se explice pe scurt ce s-a întâmplat în Grecia. În ultimele două zile, am citit materiale pe tema asta cât n-am citit toată viaţa despre ţara asta. În presa americană, de exemplu, sunt tone de articole pe lângă subiect.

alexis-tsipras

Un pic de context se poate găsi în articolul scris de Patrick, dar concluzia lui nu e tocmai cea mai fericită şi, din punctul meu de vedere, e departe de a fi corectă. Pentru mai mult context, e excelentă analiza asta din The Guardian. În fine, o să încerc să explic ceea ce nu înţelege lumea în general, chiar dacă la modul mai superficial.

“Cine i-a pus pe greci să se împrumute?”

În orice economie, la fel ca într-o afacere, împrumuturile sunt cât se poate de obişnuite şi au o bază cât se poate de logică. Un exemplu banal (nu neapărat corect, dar util pentru a ilustra ideea): construcţia unei autostrăzi. În loc să pună presiune pe buget şi să scoată cinci miliarde de euro, tăind din altă parte, un stat se poate împrumuta de suma respectivă, pe care o poate returna în următorii, să zicem, zece ani, în rate.

În primul rând, presiunea pe buget e extrem de mică – dacă vrei să termini autostrada în doi ani, nu scoţi 2,5 miliarde euro în fiecare an, ci plăteşti câte 500 milioane euro în fiecare an, timp de zece ani. Între timp, după cei doi ani de construcţie, introducând o taxă de autostradă, ai opt ani să-ţi recuperezi investiţia, ba chiar să ieşi pe plus, în funcţie de traficul generat şi de preţul perceput.

“Da, dar grecii s-au împrumutat ca să plătească creditorii!”

Corect, doar că, în cazul de faţă, problema e mai amplă. Statul grec nu e performant şi nici n-a fost vreodată în ultimele câteva zeci de ani. Mai exact, colectarea taxelor e laxă, corupţia e mare, populismul politicienilor e pe măsură. O să explic mai jos de ce. Şi, în plus, cheltuielile bugetare sunt extrem de mari, având un sistem bugetar supradimensionat, cu care se cheltuie mai mulţi bani decât poate duce ţara.

Însă am văzut tot soiul de reacţii populiste menite să arate cu degetul înspre creditori. De exemplu, “doar 10% din banii împrumutaţi s-au dus către poporul grec, restul s-au dus tot la creditori.” Cum bine explica cineva, banii împrumutaţi în ultimii şapte ani de către Grecia ar fi trebuit să se ducă 100% către creditori, nu doar 90%.

Când a venit criza, sistemul bancar a fost la un pas de a falimenta şi a trebuit salvat. Întrebarea obişnuită e: aşa, şi?, de ce să salvezi băncile? Răspunsul: e un cerc vicios. În primul rând, băncile nu acordă doar împrumuturi, oamenii au depozite, îşi ţin banii în bănci. Dacă pica sistemul bancar, cei cu depozite pierdeau banii. În acelaşi timp, cei cu datorii erau oricum obligaţi să şi le plătească, datoriile nu dispăreau peste noapte.

Mai mult, toţi cei care-şi iau salariile pe card ar fi rămas cu banii suspendaţi undeva în sistem şi n-ar fi putut să-i folosească. Pe româneşte, ar fi fost un dezastru. Ca să treci peste o criză de lichidităţi, faci o infuzie de bani. De unde? De la creditori.

De ce de la creditori? Din două motive: 1. statul, cel mai probabil, nu avea de unde să scoată suma necesară; 2. ca în exemplul de mai sus, nu pui presiune pe buget, ci împrumuţi şi îi plăteşti în tranşe. În plus, criza n-a implicat doar o problemă a sistemului bancar, ci şi o contracţie economică – o scădere semnificativă, de la o scădere a consumului la o scădere a vânzărilor etc., fără să socotim panica. Toată economia – şi nu doar în Grecia – s-a dus în jos.

Concret, împrumutul la FMI, BCE etc. are rolul de a-ţi permite ţie, ca stat, să îţi foloseşti bugetul pentru cheltuielile curente şi, în acelaşi timp, să faci o serie de reforme sau să iei măsurile necesare să intri cât mai rapid pe creştere economică.

Ceea ce, în Grecia, nu s-a întâmplat. Grecii s-au bazat pe credite, iar la nivel de reforme, pauză. După 2008, grecii au avut două bailout-uri. Adică au fost de două ori la un pas de default (incapacitate de plată, deci faliment de stat), adică exact ce s-a întâmplat zilele astea. Bailout înseamnă, la modul cel mai superficial cu putinţă, “să te scoată alţii din rahat.

Sistem de taxare liberal, măsuri socialiste

De ce n-au luat măsuri de creştere economică? Din cauza populismului. Fiecare credit luat de greci a venit cu nişte condiţii ataşate, pe care grecii le-au respectat doar pe hârtie, nu şi în practică. Există un timeline foarte bun pe Wikipedia cu criza grecească şi măsurile luate, iar “austeritatea” grecească ţine mai degrabă de tăierea unor bonusuri şi îngheţarea creşterii pensiilor, şi până şi acelea au fost negociate şi răsnegociate.

Au tot existat propuneri de creşteri a TVA-ului, dar dacă e să iei fiecare “pachet de austeritate,” se poate vedea clar că dracul nu e chiar atât de negru. Grecii nu aveau, în 2010, un TVA unic, iar creşterile erau suportabile (1-2% per categorie) faţă de România unde TVA-ul era deja mare şi a fost mărit cu încă cinci puncte procentuale.

În orice caz, dincolo de impozitarea progresivă pe venituri, care-i o măsură mai socialistă, există şi destule excepţii de la plata taxelor, precum cele pe dividende sau pe activităţi ce ţin de industria navală sau maritimă, unde nu se plătesc deloc unele taxe. O listă mai mare cu sistemul grecesc de taxare, aici, sau, actualizată, aici.

În prezent, pentru marea majoritatea a produselor, Grecia are un TVA de 13%. În ultimele condiţii impuse de creditori, se cere trecerea la un TVA de 23%, cu excepţia medicamentelor, alimentelor, turismului şi energiei. Mai exact, nu-ţi mai poţi cumpăra o plasmă, dar nici nu mori de foame şi nici turismul, parte importantă din economia Greciei, nu e pus sub presiune. În acelaşi timp, în ultimul pachet de propuneri, modificările sunt temporare, pe termen destul de scurt, iar termenele de întoarcere la situaţia dinainte sunt negociabile, în funcţie de rezultate, deci suficient de multă bunăvoinţă din partea creditorilor.

Dacă sistemul fiscal este mai încurajator pentru afaceri decât cel românesc (mai ales în insule, unde taxele sunt mult mai mici), în acelaşi timp, măsurile luate de guvern sunt destul de socialiste, ceea ce face ca sistemul să nu fie sustenabil. Practic, guvernul dă salarii mari în mediul bugetar, bonusuri peste bonusuri, al treisprezecelea şi al paisprezecelea salariu etc., deşi n-are de unde să dea.

Mai exact, Grecia a făcut şi face cheltuieli pe care nu şi le permite.

“Măsuri de austeritate înseamnă măsuri de sărăcire”

Am tot citit, zilele astea, o grămadă de păreri despre măsurile de austeritate impuse Greciei. Aici se cuvine precizarea că nu a dat nimeni o definiţie “austerităţii” din sintagma asta. “Măsurile de austeritate” impuse Greciei nu sunt măsuri de sărăcire a ţării sau a oamenilor, aşa cum merge propaganda socialistă – am văzut confuzia asta inclusiv în publicaţii americane, care nu înţeleg foarte bine realitatea europeană.

În contextul de faţă, sunt “măsurile pe care le iei când eşti în sărăcie.” Mai exact, tai cheltuieli care nu sunt urgente şi foloseşti banii pentru cele care sunt urgente sau pentru cheltuielile curente. Adică, la modul cel mai simplist, nu-ţi iei plasmă nouă dacă nu-ţi permiţi, ci foloseşti banii pentru a-ţi plăti mâncarea.

Ultimul pachet de propuneri de la creditori, cum spuneam şi ieri, e destul de lejer şi de bun-simţ. Impune nişte taxe pentru bogaţi (de exemplu, pe yachturi mai lungi de zece metri) şi creşterea TVA-ului, scoaterea la licitaţie a licenţelor 4G şi 5G (chestie comună în toată Europa, inclusiv în România), dar nu e nimic groaznic.

Spre deosebire de Grecia, România a avut condiţii cu mult mai dure, care au fost puse în practică, fără a fi negociate ulterior şi fără a fi iertaţi atunci când s-a decis ca ele să nu fie puse în practică. Or, grecii au tot fost iertaţi atunci când n-au avut chef să respecte condiţiile.

“FMI, BCE, creditorii cei răi, cămătarii lumii!”

Bine, bine, dar nenorociţii de creditori? Că FMI şi BCE cer dobânzi! Ei bine, lumea nu ştie ce-s alea FMI şi BCE. Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, la modul cel mai simplist spus, au ca acţionari nişte ţări care au cotizat cu nişte bani pentru crearea lor, bani luaţi din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni.

Mai exact, fondurile FMI şi BCE vin din banii oamenilor, inclusiv ai românilor. Explicat la modul cel mai simplist – şi nu tocmai corect, dar treacă-meargă -, dacă BCE este un soi de bancă naţională a întregii Europe, FMI este un soi de casă de ajutor reciproc a întregii lumi. Cert e că, spre deosebire de FMI, BCE are şi dreptul de a tipări euro. De altfel, e şi singura instituţie care poate tipări euro, şi o să explic mai jos de ce e important aspectul ăsta. În orice caz, ambele se comportă precum nişte CAR-uri atunci când împrumută statele.

Revenind, FMI şi BCE încasează dobînzi atunci cînd împrumută alte ţări cu scopul de a mări capitalul disponibil atunci cînd una sau mai multe dintre ţări (membre ale celor două bănci) ajung în situaţii precum Grecia. Nu sunt bănci al căror scop e profitul, precum cele la care-ţi plăteşti ratele la casă, la maşină sau la plasmă. Sunt bănci al căror scop este să asigure lichidităţi în cazul unei crize financiare, naţionale sau de amploare. Sunt un soi de “depozite bancare strategice,” măsuri de siguranţă.

Banii împrumutaţi grecilor sînt din banii cetăţenilor ţărilor “acţionare” cu care statele au cotizat în cele două bănci. Mai exact, şi din banii tăi, de român, au fost împrumutaţi grecii. Înainte de a-i înjura pe nenorociţii de creditori, poate ar trebui să-ţi aminteşti că banii nu cresc în copaci şi că munceşti pentru ei.

“Da, dar condiţiile sunt inumane!”

Condiţiile nu sunt nici pe departe chiar atât de groaznice precum sunt promovate prin presă sau pe bloguri. De exemplu, dobânda standard la care împrumută FMI este de 3,6%, dar în cazul Greciei, a fost redusă până la 0,9%, iar creditele sunt eşalonate pe vreo 30 ani.

Criza actuală din Grecia e generată de populism. Pentru fiecare credit, la fel ca în cazul unei bănci obişnuite, se face un calendar de plăţi. În cazul Greciei, anul acesta, sunt ratele cele mai mari de plătit. De anul viitor, sumele sunt mult mai mici şi mult mai uşor de suportat. Ce s-a întâmplat de fapt a fost că actualul prim-ministru, Alexis Tsipras, a vrut să arate că e mai cu moţ.

Ca să plătească rata către FMI pe 30 iunie, Grecia depindea de o nouă tranşă dintr-un împrumut la BCE, cu condiţia să accepte propunerile. A refuzat din cauză că, în campania electorală, a promis că nu va mai accepta condiţiile creditorilor. Dacă le-ar fi acceptat, asta ar fi dus inevitabil la pierderea popularităţii şi, cel mai probabil, la pierderea puterii. Or, tocmai asta încearcă să facă, să-şi salveze pielea.

Există multe discuţii pe tema corupţiei din Grecia, despre care eu, unul, am înţeles că e similară cu corupţia din instituţiile româneşti până acum câţiva ani. Practic, Tsipras încearcă să nu schimbe nimic în Grecia, viaţa să continue în aceeaşi manieră, cu un sistem bugetar supradimensionat şi bine plătit, unde nici un funcţionar să nu fie deranjat în vreun fel de schimbări.

De altfel, una dintre cerinţele creditorilor era tocmai aceea de a crea un Fisc autonom, care să crească gradul de colectare a taxelor. Or, Tsipras găseşte o asemenea cerinţă “inacceptabilă şi umilitoare la adresa poporului grec.” Dilema, în acest caz, este ce anume e acceptabil şi neumilitor.

De ce Europa e atât de încăpăţânată?

Grecia nu datorează bani doar către FMI şi BCE, ci şi către ţări precum Germania sau Franţa. Din cauza lipsei de reforme din ultimii şapte ani, de când a lovit criza, Europa nu a văzut nici o garanţie că îşi va recupera banii. Practic, Grecia nu prezintă nici un fel de încredere în faţa creditorilor, iar ăsta e unul dintre motivele pentru care Germania şi compania au ţinut cu dinţii de acele condiţii.

Am văzut discuţii despre Italia, Portugalia sau Spania, însă acestea sunt ţări care au “bonitate,” adică sunt credibile, iar când a fost cazul impunerii unor măsuri de austeritate, au fost puse în aplicare. În plus, diferenţa dintre Grecia şi celelalte state e că celelalte state au multe datorii între ele, pe care şi le pot anula, pe când Grecia nu prea a împrumutat pe nimeni şi n-au ce să-i taie.

Întorcându-ne un pic la “creditorii cei răi,” în ultimii şapte ani, datoria Greciei a fost restructurată şi reeşalonată de mai multe ori, iar o bună parte din datorie a fost ştearsă. De altfel, în ultimii şapte ani, Europa s-a purtat mai degrabă cu mănuşi cu Grecia, acceptând ca grecii să nu ia multe dintre măsurile propuse odată cu celelalte “pachete de austeritate” din ultimii şapte ani.

“De ce să crească taxele?”

Întrebarea de bază pe o care o adresează toată lumea: De ce să crească taxele şi TVA-ul? Răspunsul e simplu: pentru că oferă predictibilitate. Ai un număr de locuitori şi un volum relativ constant de tranzacţii (de exemplu, vânzări de mărfuri, de la alimente la plasme) şi poţi face un calcul, măcar grosso-modo, o proiecţie a încasărilor viitoare. Practic, ai mai multe şanse să ştii pe ce bani te poţi baza pe viitor.

Pe de altă parte, încasările din taxarea companiilor nu sunt la fel de previzibile câtă vreme armate întregi de contabili vor găsi tot soiul de metode creative de optimizare fiscală. În plus, ideea este ca tot capitalul companiilor să rămână în ţară, nu să fie scos prin diverse metode, fie că vorbim de offshore-uri sau, pur şi simplu, prin dividende. Or, fără nişte proiecţii cât de cât clare, nu ştii pe ce să te bazezi.

Creşterea taxelor e cea mai simplă metodă de a strânge bani la buget şi de a ajunge pe plus până în momentul în care economia creşte la un nivel suficient de bun încât să meargă de la sine şi să justifice tăierea taxelor pentru că încasările ar fi suficient de bune încât să susţină măsurile sociale fără a reveni în gaură.

“Vor să facă din Grecia un exemplu!”

Afirmaţia asta nu e departe de adevăr, însă nu e nici tocmai corectă. Pe de o parte, dacă Grecia ar primi bani fără nici o condiţie, ar fi un precedent periculos pentru stabilitatea monedei Euro şi, în acelaşi timp, pentru stabilitatea economică din toată Europa. Practic, alte ţări datoare ar putea să procedeze la fel – de exemplu, Italia, Spania sau Portugalia.

Pe de altă parte, enunţul e fals în condiţiile în care grecii nu sunt credibili, iar europenii ar risca să mai vadă banii împrumutaţi abia la calendele greceşti. Or, asta nu e nici o afacere pentru nimeni, ci e o gaură foarte mare în contul tuturor ţărilor – şi, cum explicam mai sus mecanismul FMI şi BCE, e o gaură inclusiv în contul României.

Care-i treaba cu întoarcerea la drahmă

Al doilea motiv pentru care creditorii sunt încăpăţânaţi e acela că Grecia nu îşi permite să continue în maniera propusă de Tsipras, iar economiştii nu văd nimic sustenabil în propunerile lui. Situaţia din Grecia afectează – deşi asta nu se vede cu ochiul liber – economia întregii Europe.

Politicile lui Tsipras ar fi fezabile dacă ar avea monedă proprie, considerând că ar mări inflaţia prin tipărirea de bani, însă singura entitate care poate tipări Euro este BCE. Or, BCE nu va tipări mai mulţi Euro din cauză că asta ar însemna creşterea inflaţiei în toate ţările care au adoptat moneda unică. Adică nu au de ce să sufere ţări care deja au trecut prin măsuri de austeritate din cauza orgoliului lui Tsipras.

Singura soluţie a grecilor ar fi să iasă din zona Euro şi să se întoarcă la drahmă, putând astfel să tipărească bani. Însă soluţia asta nu e deloc fezabilă, câtă vreme s-ar putea traduce lejer printr-o catastrofă economică pentru greci. În primul rând scade puterea de cumpărare şi, după toate probabilităţile, vor creşte preţurile la tot ce înseamnă produse de import, ceea ce ar înrăutăţi şi mai mult situaţia.

Explicat pe scurt, asta înseamnă că drahma va avea un curs de schimb în raport cu celelalte valute, precum euro sau dolar, deloc bun, şi oricum se va devaloriza pentru o perioadă, până există creştere economică. Ceea ce se traduce, evident, prin scumpiri peste scumpiri, că economia grecească va fi calculată în drahme, nu în Euro. Iar dacă Euro se va tot scumpi…

Un exemplu mai familiar e chiar cursul Leu – Euro, care a ajuns de la 3,33 lei, în 2007, la 4,5 lei prin 2010 şi, de atunci, n-a mai scăzut. Euro ar fi tot mai scump pentru o bună bucată de vreme. Or, climatul economic românesc a fost stabil, pe când economia Greciei se va duce în jos pentru o bună bucată de vreme, cel puţin vreo doi ani, dacă nu chiar vreo trei-patru.

Situaţia nu e deloc roz

Şi problema esenţială, aici, este că Grecia nu e o ţară producătoare. România, de exemplu, s-ar susţine mult mai uşor din ce produce intern decât Grecia, deşi nici noi nu stăm extrem de bine, fiind tot o ţară care se bazează mai mult pe consum decât pe producţie, dar, în orice caz, am avea mai multe şanse să ne descurcăm.

Este şi motivul pentru care Tsipras insistă că neacceptarea condiţiilor creditorilor nu trebuie să însemne ieşirea din zona euro. Pe de altă parte, neacceptarea condiţiilor înseamnă perpetuarea situaţiei actuale, de control al capitalului – în esenţă, banii sunt blocaţi în bănci şi nu ai voie să retragi decât într-o anumită limită şi nici nu poţi face plăţi electronice.

Practic, e conştient că n-are nici o soluţie viabilă de ieşire din situaţia în care singur a intrat.

Din bailout în bailout

Şi ar mai fi un aspect. Citeam pe undeva că, la modul cum se pune problema acum – şi ăsta e unul dintre motivele pentru care, de data asta, creditorii n-au mai dat înapoi -, tot negociind la nesfârşit şi nepunând în practică măsurile de echilibrare a bugetului, care să ducă la creştere economică, Grecia o va ţine în acelaşi ritm ani de zile.

Şi tocmai asta vor să scoată în evidenţă creditorii, că politicile lui Tsipras nu sunt fezabile şi că, în ritmul ăsta, grecii o vor ţine în bailout-uri din jumate în jumate de an. E exact motivul pentru care nu li s-a acceptat al treilea bailout. Adică, pe scurt, Tsipras face experimente pe banii altora fără să acorde vreo garanţie că îi va şi returna.

Cine pe cine şantajează

În excesele sale de populism, Alexis Tsipras a tot urlat că creditorii şantajează Grecia. În fapt, Tsipras era şantajistul. Prim-ministrul grec a mizat pe faptul că, dacă nu va primi bani în termenii impuşi de el, europenii nu vor risca instabilitatea monedei Euro sau generarea unei noi crize economice la nivel european.

Ce n-a luat el în calcul e faptul că Grecia e singura ţară în gaură, în timp ce restul ţărilor – sau, cel puţin, marea lor majoritate – au creştere economică. Atât nemţii, cât şi francezii, au spus clar că îşi permit chiar şi ieşirea Greciei din zona Euro, câtă vreme au lichidităţile necesare să nu intre într-o nouă criză, ci să treacă peste cu bine, ba chiar relativ uşor. De altfel, până şi polonezii – care, totuşi, sunt un caz diferit, încă n-au trecut la Euro – au declarat că o eventuală ieşire a Greciei din zona Euro nu-i va deranja cu nimic.

“Ai zis că explici pe scurt…”

Mai scurt de-atât nu cred că se poate explica toată criza din Grecia, ba sunt convins că mi-au mai scăpat nişte aspecte. Cert e că toată criza din Grecia e generată de clasa politică şi mai puţin de situaţia economică. Nu e vorba doar de bani sau de nişte principii, ci e vorba de nişte calcule economice la nivel de Uniunea Europeană.

Grecia a intrat în Uniunea Europeană şi apoi a aderat la Euro “pe burtă,” măsluind rapoarte economice. E drept, nu e vina grecului de rând, ci a politicienilor, iar astea sunt consecinţele. Însă asta nu înseamnă că nu puteau fi mai atenţi la modul în care a decurs economia sau că nu puteau să implementeze nişte reforme la timpul potrivit. În mod normal, după criza asta, Alexis Tsipras ar trebui să fie terminat ca om politic. Rămâne de văzut.

Cum zicea şi Miron Damian pe Facebook, pe care-mi permit să-l citez, “nu există o politică de austeritate. Termenul însuși e nepotrivit. Grecii au sisteme de ajutor social care nu sunt nicăieri, nici măcar în ‘socialistele’ țări nordice, și au și o problemă cu corupția și clientelismul, mai degrabă inexistente acolo. Dacă ei au parte de austeritate, atunci mai bine de jumătate din eurozonă trăiește de-a dreptul spartan, să-mi fie scuzată referința ironică“.

Cam despre asta e vorba. Sau, vorba lui Margaret Thatcher, “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.

(Foto: Petros Karadjias/AP via The Guardian)

93 comentarii

 1. Foarte bine si clar explicat. As mai adauga ca Tsipras santajeaza Europa si folosindu-se de contextul SUA-UE-Rusia. Adica ar fi in stare sa se imprumute de la rusi acceptand niste conditii potrivnice Europei si NATO, casa pentru o flota, etc. Cred ca Obama este foarte atent la aspectul acesta. :)

  • @ovidiu: observaţia e corectă, dar eu nu m-aş baza foarte mult pe Obama. Nu deocamdată, cel puţin. Nu pînă Tsipras propune oficial retragerea Greciei din NATO – chestie pe care o avea în programul electoral, dar pe care încă n-a avut curaj s-o promoveze. Vedem după ce încearcă pasul ăsta. Pe de altă parte, ruşii nu stau nici ei tocmai pe roze după atîtea sancţiuni. Rămîne de văzut.

 2. Mai clar de atat nu cred ca se poate. Trebuie articolul tradus in greaca, printat in milioane de exemplare si parasutat din avion, ca sa inteleaga si omul de rand unde e problema :)

 3. Multumesc ca te-ai documentat si ai facut aceasta sinteza.

 4. Interesanta analiza. Din punctul meu de vedere, fara a constesta in vreun fel cele scrise de tine, consider ca Grecia este in momentul asta un fel de cal troian economic si geopolitic.
  Gen: – o aparenta deschidere spre negociere, in permanenta cautare de solutii viabile, dorinta exprimata de a ramane in EU, dar in realitate nimeni nu stie (in afara de ei) ceea ce se ascunde in spate.
  Iar europenii s-au prins de jocul la cacialma facut de guvernul grec. In momentul de fata, fara suportul poporului grec, UE pierde indiferent daca Grecia ramane sau nu in UE, indiferent daca Grecia accepta masuri de austeritate sau nu. Sperantele multora sunt ca la final de saptamana, la referendum, grecii vor accepta masurile impuse de FMI si UE, pornind in acelasi timp un proces de schimbare a guvernarii. Ceea ce, totusi, este destul de putin probabil sa se intample. Pentru ca in vremuri de criza guvernele de tip socialist, chiar extremist, sunt extrem de populare.
  Un scenariu in care Rusia are control in Balcani (Grecia, Serbia, Bulgaria) sperie UE dar si NATO. Si nu trebuie considerat ca Rusia este slaba acum, nu atata timp cat au cu China contracte comerciale de zeci de miliarde de dolari.
  Solutia pentru iesirea din situatia asta tot FMI a oferit-o, amanand plata respectivei transe pana in noiembrie, timp in care grecii sa inceapa aplicarea masurilor de austeritate.

 5. Felicitari pentru efort!

 6. Lasă că și americanii erau amenințați de default. Și exact ca în filmelele lor de acțiune, au găsit soluția miraculoasă în ultimele trei secunde. Au dat drumul la tiparnița de bani.
  Oare chiar putem crede că, oricît de scurtă ar fi explicația, înțelegem exact ce se întîmplă de fapt? Eu am dubii. Mari de tot.

 7. Vorba ta,discutia nu-i atat de simpla.FMI si BCE nu au fost niciodata un CAR(casa de ajutor reciproc),nu stiu daca ai fost membru CAR,dar eu imi aduc aminte ca nu exista dobanda,nici restrictii de genul ”te imprumut ca sa iti platesti datoriile la varul,sau finul,nu pentru aceva”,”nu ai voie sa cheltui banii cu sotia,sau sa ajuti parintii”.Datoria lor a fost privata,cand au intrat in EU a devenit pubilca si de acolo au inceput ”masurile” cu singurul rezultat posibil.Sa condamni grecii ca sant datori si sa nu condamni Germania ca fac profit incalcand acelasi ”six pack” mi se pare un pic cam dubios.

 8. Și nici nu are cum. Chestia cu zona euro mie mi se pare un mare rahat amestecat din care nu are cum să iasă biciul pocnitor.
  E ca și cum ai vrea comunismul. Toată lumea la fel. Numai că am văzut cum e. Toți sunt egali dar parcă unii sunt mai egali decît alții. Și mai devreme sau mai tîrziu, tot explodează mămăliga.

  • @Krantzro: Eu cred că nu înţelegi tu cum funcţionează sistemul. N-are treabă cu comparaţia ta şi nici o treabă cu comunismul. Are treabă cu politicile comune, iar România, în ultimii ani, s-a aliniat destul de mult la UE, comparativ cu Grecia, de exemplu. Discuţia nu-i atît de simplă. Să comparie Euro cu comunismul e o tîmpenie.

 9. Interesant,foarte interesant articolul si foarte bine structurat. Totusi,stau si ma intreb,de ce cu Grecia s-au purtat oarecum cu manusi FMI si BCE, de ce nu au fost la fel de fermi ,asa cum au fost cu Romania. Spun unii, ca Grecia joaca dur cu Europa,ca negociaza la sange. Fals,nimic adevarat,totul este o cacealma a lui Tsipras si a guvernului pe cate-l conduce. In situatia lor, nu au ce sa mai negocieze din simplul motiv ca sunt intr-o mare gaura. Ani de zile au aruncat cu banii ( imprumutati desigur ) aiurea si acum vor sa negocieze… CE ? Am urmarit la tv, analiza facuta de Adrian Manutiu referitoare la sistemul bugetar supradimensionat. Am vazut ce salarii aveau,dar,ceea ce m-a uimit si cred ca nu sunt singurul, bonificatiile si sporurile aberante incasate . Iti sta mintea in loc nu altceva ! Nu s-a gandit nimeni,(adica grecii) ca banii astia, nu cresc pe ramurile de maslin ,ca nu desfaci o portocala si sub coaja gasesti hartia de 500 de euro ? Acum a venit si nota de plata,cam usturatoare ce-i drept,dar, trebuia sa vina si ziua aceea .

 10. cat a pierdut grecia de pe urma embargoului rus pus pe alimente?

 11. Buna prezentarea. Au mai fost voci care au vorbit despre asta, dar sunt mai spumoase si prin mai bine cele de stanga (ca intotdeauna).

  @krantzro: utopie? amanam destul de mult pentru a atinge convergenta reala. multi experti de la BNR vorbesc de asta de vreo doi ani la greu. sa o lasam un pic mai moale cu acuzele.

 12. Comparația o făceam tocmai pentru a realiza utopia la care suntem și noi împinși încet încet. O monedă unică, indiferent de cultura, modul de viață, puterea economică și curupția sistemului politic. Să trecem la euro, că după-aia mai vedem noi ce iese. Aia mi se pare mie o tîmpenie.

 13. N-are nimeni habar ce vorbesti, nici macar tu, cum bine punctezi pe blog. Faci tot felul de comparatii bombastice fara nicio logica. Spui “Hai, înțeleg comentariile din Grecia, că doar ăia sunt implicați direct. Dar să zici tu, de aici din Românica, despre cum și de ce s-a ajuns aici, mi se pare o aiureală.”. Daca TU nu esti capabil sa legi doua informatii si sa tragi o concluzie nu inseamna ca toti suntem asa. Sunt convins ca si printre greci sunt multi care isi inteleg situatia, nu doar aiuritii pe care-i vezi la TV, dar sa spui ca aia is mai avizati ca-s acolo e iar o prostie.

 14. Bineinteles ca acest comment reprezinta doar o opinie personala ,care ,daca ar fi fost mai atent analizata se observau clar erorile de “calcul” privind economia Greciei dar si datoriile lor.Nu intru in polemica dar m-i se pare de departe o abordare partinitoare mai degraba decat analitica. un singur lucru pot spune: Priveste efectele FMI asupra economieie altor state precum Argentina ….care a incasat aceleasi lovituri nepermise date de catre FMI.

 15. @Sergiu.
  Mi-e teama ca folosesti termenul de “logica” fara sa-l si utilizezi in propria argumentatie. Ai contrazis fix o afirmatie , una construita de altfel de tine :), si irelevanta cand e comparata cu lista de argumente prezentate cu surse si cifre.
  Daca ai surse si argumente cu care sa contrazici punctual afirmatiile principale ale articolului ar fi fain sa ni le prezinti :)
  Ca o remarca: faptul ca esti la fata locului nu inseamna ca ai o intelegere mai buna a situatiei financiare decat un economist documentat (adica un om care are si informatia si pregatirea necesara pentru a o procesa). In special cand in joc sunt implicate si institutii financiare globale care au ca actionari grupuri de tari direct afectate de criza din Grecia.

 16. @Sergiu din nou :)
  Imi cer scuze se pare ca m-a pacalit structura in care apar comentariile si n-am realizat ca user-ul ale carui afirmatii le ataci e Krantzro :)
  My bad :) In acest context ceea ce ai spus are logica :)

 17. Nici ca se putea explica totul mai bine, sunt de acord 100% cu tot ce ati scris aici, nu stiu cand lumea o sa inteleaga ca toti acesti creditori nu sunt societati caritabile, si intr,un final si eu daca ma duc la banca, imi iau un imprumut, si apoi cand sa restitui banii spun : ” a pai nu va mai dau nimic inapoi pentru ca nu sunt de acord cu conditiile voastre” nu cred ca sta cineva sa negocieze cu mine!!! grecii au iesit in strada cand li s,au taiat salariile al 13,lea si al 14,lea, ori la noi s,au taiat din salarii si pensii, si nu ne,a mai plans nimeni de mila, si nici nu s,au mai trezit altii sa stranga bani sa ne ajute ( https://www.indiegogo.com/greek-bailout-fund.html#/story) desi la noi salariul mediu este de 500 de euro iar la ei este de 1350, cand vine vorba de TVA oare mai e ceva de comentat…?!?! Croatia – 25% Ungaria-27%, toate tarile au in medie 23-24% …

 18. @Krantzro, pe blogul tau ai scris o chestie de bun simt, te admir pentru sinceritate: “Eu îmi recunosc retardul avansat pe chestiuni de acest gen”, legat de ce inseamna moneda unica. Pe de alta parte nu te admir de loc pentru faptul ca totusi insisti in a exprima o parere (total pe langa de altfel). Nu e musai boala romaneasca, dar e prea la moda exprimarea parerilor despre chestiuni pe care nu le intelegem (inca nu mi-am exprimat vreo parere despre fotbal, deci sunt baiat de civilizat). Macar tu recunosti, desi asta nu te impiedica. Cum zice Alex, comparatia cu comunismul e atat de gresita, ca nu prea ai cum sa te apuci sa o demontezi. Nici macar ca metafora.

 19. Foarte bun articolul.
  Cu amendamentul ca firma Goldman Sachs care a auditat financiar Grecia pentru trecerea la moneda unica, desi a avut acces la toate datele, a falsificat rapoartul final ascunzand deficitul bugetar si cursul de schimb real. Toate datele din raport erau in plaja de valori admisa de U.E.

 20. Clasa politica este oglinda poporului. Alexis Tsipras nu a ajuns sa conduca tara pentru ca asa a vrut el, ci pentru ca a fost votat.
  Greci sunt foarte mandrii, bataiosi, nu prea ageri la minte si mult prea “uniti”. Cand Romania a trecut prin masurile “efective” dar foarte neplacute (tva 24%, reducerea de salarii si pentru, taierea de sporuri etc. etc.) au iesit cativa ametit pe strada si au aruncat cu vorbe… In Grecia nu poti face asta…cand au vrut sa taie salarul 13+14…au iesit zeci de mii in strada, au spart tot ce au prins in cale iar in urma bataiilor cred ca au si murit cativa (politisiti si demostranti daca bine tin minte). In 2010 in Julie (full sezon turistic) pentru niste taxe in plus de drum, transportatorii de combustibil au sistat livrarile iar 2 saptamani Grecia a ramas fara combustibil (atunci eram si eu pe acolo). Poate mai tineti minte cum intrau romani disperati in direct la stirile protv si spuneau ca de x zile stau pe marginea unei autostrazi, ca nu au cum sa ajunga in tara etc. etc.
  Dpmdv, poporul este devina…peste tot in Grecia nu primeam nici un bon fiscal, fie ca e benzinarie sau hotel, dupa 2010 s-a mai schimbat un pic situatia…dar nici acuma nu este roz dpdv a colectarii efective de taxe si impozite. Pana si TVA-ul nu il colecteaza.
  Situatia este nasoala, dar trebuie lasati sa se scalde in propriul rahat. Daca is asa de “infantili” in gandire incat nu constientizeaza ca altfel nu mai merge, atunci ar trebui lasati sa de cu curu de pamant cat de tare pot. Vor iesi in strada, il vor linsa pe Alexis Tsipras, vor sparge tot ce inseamna magazine/sedii de firme externe…turistii vor alege alte destinatii (ca noroc ca is destule in Europa) iar grecii….vor emigra probabil, pentru ca asta sunt extraordinari de buni. (grecia are mai mult cetateni in afara greciei decat pe teritoriul ei.)
  Probabil in vreo 2-3 decenii vor ajunge din nou in harta europei

 21. US nu a fost ameninatata de “default” poate confunzi cu altceva, government default sau industria auto default. Default inseamna ca esti cu totul iresponsabil. Argentina, Venezuela etc si altii de genul.
  Asta este singurul articol corect din toate prostiile de care am auzit prin Romania + opiniile oamenilor mai rau decat in anii 40-50 cu revolutia bolsevica.
  Situatie este urmatoarea, si asta este adevarata explicatie “pe scurt” despre Grecia in 3 randuri:
  -Oamenii consuma mai mult decat produc -simplu ca buna ziua
  -Solutia- la fel, simpla ca buna ziua – tai toate salariile si pensiile la nivelul REAL si aduci taxele la nivelul care iti permit sa le platesti + sa platesti datoriile.
  restul sunt baliverne si pierdere de timp. Deci sa asteptam sa treca la drahma si sa primeasca exact ce au cultivat pana acum, adica socialism, minciuni, populism, revolutie, coruptie, amenintari, santaj, mai pe scurt – saracie

 22. @Sergiu, eu mă minunez doar că unii de la noi sunt capabili să prindă întregul fenomen de la alții și să mai tragă și concluzii. Încerc doar mă pun în poziția multor milioane de români. Mai modești. Care pricep mai greu. Dar totuși realizîndu-și condiția de simplu pion.

 23. asta e viziunea troicii? cam multe omisiuni pe partea de vina a creditarii si la fel si solutia taierii unei parti bune din datorie in schimbul reformelor. fara aceasta doar se amana nunta.

 24. @Krantzro
  Ne tot spui de “la alții” ca si cum “legile” economiei functioneaza diferit in Grecia fata de Romania. Hai sa-ti dau o veste: cat produci si cat consumi si diferenta dintre ele functioneaza la fel. La fel si ca trebuie sa-ti platesti datoriile la timp daca vrei sa-ti pastrezi credibilitatea in ochii creditorilor. Nu sunt lucruri pentru care-ti trebuie licenta in economie sa le pricepi.

  Ti-am explicat ca exista totusi oameni capabili sa inteleaga lucrurile astea si deaia faci o prostie cand ne etichetezi pe toti ca “incapabili” si tu ce faci? Imi dai ca argument faptul ca sunt si oameni simplii? Normal, cand toata teoria ta se bazeaza pe afirmatii dinastea, sa nu intelegi nimic.

 25. @laurentiucat Creditorii si-au asumat un risc cand au dat creditele, si anume ca Grecia s-ar putea sa promita lucruri pe care sa nu le si aplice. Ce trebuiau sa faca? Sa nu acorde credit pentru ca Grecia e o tara neserioasa? De unde puteau sa stie lucrurile astea? Nu doar Greciei i-au fost acordate imprumuturi, ceilalti au fost in stare sa si le plateasca. In plus creditorii au demonstrat ca n-ar fi sfarsitul lumii daca Grecia ar decide sa nu-si mai plateasca datoriile, in schimb ar fi sfarsitul Greciei. Adica si-au asumat pierderile. Grecia refuza sub orice forma sa-si asume greselile.

  Am impresia ca voi defapt n-ati citit articolul, ca el acopera bine toate dubiile voastre.

 26. …si o informatie care se gaseste greu de tot: care sunt dobanzile la care s-a imprumutat Grecia cand a inceput suveica “te imprumut azi sa-ti platesti datoria de ieri iar maine te imprumut din nou ca sa-ti platesti datoria de azi…etc” ? Gurile rele spun ca fabuloase (sau camataresti) valori intre 12% si 25% nu sunt greu de gasit prin acorduri…
  Anyway, politicul a contractat imprumuturile si a gestionat prost, poporul trage ponoasele. Ca mai peste tot de altfel.

 27. In sfarsit. Pt ca se pare ca toata lumea plange de mila Greciei, desi masurile lor de austeritate nici macar nu se compara cu masurile aplicate in alte tari. Cu alte cuvinte, guvernul Greciei a tot luat bani imprumut si acum acuza creditorii ca sunt camatari. In plus…tot vad comparatii cu SUA. Pai in primul rand politica SUA de a evita bailout a fost una total opusa celei din Europa. SUA a tiparit bani. Europa a abordat reducerea cheltuielilor, mentinand masa monetara. SUA doar a pompat bani pe piata, ceea ce duce la alte povesti complicate. Pt ca ale lor cheltuilei nu s-au redus. Oricum, mi se pare f bine punctata intreaga situatie. Si inainte sa acuze cineva Europa sau institutiile de creditare, sa dea rewind pe econimia Greciei pe ultimii 10 ani. Sa vada exact de ce se afla in situatia asta. Grecia este ca prietenul ala care tot timpul cere bani, dar niciodata nu ii da inapoi ca nu are, dar isi schimba masina in fiecare an. Cred ca avem cu totii asa ceva. O analogie mai buna nu gasesc.

 28. cam asa am priceput si eu, as mai adauga ca atunci cand a inceput criza, eu locuiam in Scotia si scotii au strans baierele, au dat afara politisti, au redus posturi, au dat in pensionari ridicandu-le gratuitatile, la noi “s-a taiat” pensia si salariile, s-a redus personalul, si din cate stiu peste tot s-au luat masuri, numai mandri greci au marit pensiile, salariile, si erau fericiti si relaxati, pe banii altora…

 29. Cel mai simplu. Tai in carne vie si platesti datoriile. Cresti productivitatea entitatii manageriate ca sa ai de unde produce. Te axezi pe industriile care produc acum si le protejezi in urmatorii ani ca sa produca la fel sau chiar mai bien, si acolo unde stai prost vezi daca e cazul sa te mai chinui sau inchizi si gandesti cum sa reorientezi forta de munca spre ariile viabile.
  Ceausescu a incercat aceeasi miscare in anii 1980, sa plateasca datoriile extern, ce nu a fost pe placul creditorilor, al caror ingur scop este sa tina tarile in datorii pt a le canta (dicta) cum sa danseze in deciziile macro politice/economice. Si uite unde a ajuns Ceausescu, tradat de toti din jur, fomisti dupa comisiooane pe PF din indatorarea tarii.
  Poporul era nemultumit de masura de austeritate si uite cum o masura sanatoasa si de durata a fost transformata in arma perfecta pt sistemul de inglodare in datorii, de furt al viitorului.
  Imprumutul este o prostie, si ar trebui eliminat din start (orice depaseste 5 ani pt privati (PF/PJ si 10 ani pt proiecte publice (doar daca tarile sunt pe plus). Sitemul bancar vaporizat si bancherii executati in public.

 30. Alex,citesc putin si cred doar ce mi se pare logic sau de bun-simt.Germania nu face profit?A depasit pentru al noua-lea an consecutiv plafonul maxim impus tot de ei la inceputul ue.adica 6%.Din primul an a exportat 7%,ca anul acesta sa ajunga in jur la 200 miliarde,ca idee China se invarte pe la 170 miliarde.Repet,am fost membru CAR la munca inainte de ’89,nu exista dobanda si nici nu ma intreba nimeni pt ce imi trebuie un imprumut,era pur si simplu Casa De Ajutor Reciproc,eu pe tine,tu pe mine,nu dobanda nu profit.

 31. Pe scurt, cazul Greciei este planificat de mult, inca de la sf celui de al 2 lea ww , cand se plimba o hartiuta pe la bruxelles pt ca grecia 90% revine europeis-sua si 10% ramane la rusi in schimbul polonie.
  Criza este facuta din pix si coruptie programata pt ca sa se incerce o destabilizare a UE si o iesire din NATO pt ca rusii sa isi axeze efectivele militare in europa de est cat mai mult.

  Evident statul islamic si celelalte organizatii teroriste se vor indrepta spre rusia din motive religioase.
  Si rusii pun botul la strategia asta foarte usor sau poate sunt mana in mana cu elita mondiala pt noua ordine programata.

  Am destule argumente solide sa sustin ce zic, dar pierd prea mult timp pt un comentariu.

 32. Un articol argumentat, explicat simplu si cu mult talent. Felicitari! :)

 33. Adevarul este ca intre USA si Grecia e o diferenta. Aceea ca USA are tiparnita, iar Grecia, daca vrea bani apeleaza la tiparnita Statelor Unite. O fi ok?

 34. si eu tot pe scurt …….”cind votezi clovni sa nu te mai mire circul la care asisti” ……despre Elada si nu numai …………………………………traiesc printre ei de prea multa vreme sa mai reusesc sa ma mai mir de incoerenta reactiilor pe care le au in momente cruciale pentru ei …lucru blamabil intreg balcanilor . Popor insa mai manipulat si manipulabil ca cel elen nu am gasit nici in tonele de carti citite si nici pe coclaurile pe care am umblat ….Asistam la prabusirea populismului demagog ridicat la nivel de politica de stat,Alexis cu a lui Siriza a venit la putere promitind cele mai fatastice lucruri pe care masa de votanti imatura civic chiar le credea si le lua de bune orbita la parada aceasta de fariseism populist de doi bani ..Grecul ordinar ,cel cu darile platite la zi si cu palmele crapate,grecul ce priveste minios fiecare stire din media, nu este atit de unit cu cei ce au fost in strada ( 20.000)…aceia sunt masa de manevra si santaj a lui Alexis ……mereu am sa cred ca acest biped pervers cu demagogia ridicata la rang de arta este omul lui Putin in UE …….tot ce a facut de cind a aparut in politica elena nu face decit sa confirme ce spun eu ( si spun poate prea multe )…Am intilnit oameni cu o anumita cultura si experienta de viata ce au cazut subit prada venerarii acestui cameleon politic ,Alexis si nu reuseam sa inteleg si de ce ….azi ,paradoxal am reusit sa intrezaresc motivul sustinerii anomaliei de Alexis ..este simplu si la indemina …acest popor a fost constient secunda cu secunda de imensa teapa pe care urma sa o dea intregii lumi ,nu a fost doar un simplu complice cazut in capcana politicianului veros ,nu ..a fost parte la intreaga masinatiune de devalizare .Imensul munte de bani disparut in aceasta zona crepusculara numita Grecia se poate regasi faramitat la populatie ,procentul nu depaseste 10 -15% acordat prin scutiri de taxe si impozite si de inventarea a tot felul de bonusuri care de care mai fantastice in decurs de zeci de ani ….. restul ,grosul muntelui de bani se afla in miinile politicienilor perindati la putere( ori nu) si al oamenilor de afaceri ce au sustinut clasa politica la care adaugam fara rezerve complicitatea si tacerea creditorilor ce au primit la rindul lor parte insemnata din acel munte de bani furat …..gargara demagoga populista actuala ,gen …europa ,troica si FMI ingenuncheaza maretul popor Elen este buna doar pentru armata de prosti ce doresc cu insistenta sa fie si azi pacaliti ,mintiti si folositi ca arma de presiune populara contra celor ce zaresc farama de adevar din aceasta tragedie Greaca …nu ii urasc ba din contra ii iubesc ca un nebun insa nu pot ramine impasibil si tacut cind constat ca motivele ce au dus la propriul meu exil am reusit sa le gasesc si aici……poporul elen nu este lenes ( chiar daca surpinde afirmatia mea este si adevarata) poporul elen este un popor mituibil complice si resemnat ( leit cu mindrul nostru popor Roman) ..poporul elen este constient de marasmul in care se afla insa refuza sa creada ca nu mai are de ales ……si are ,are calea ce trebuia urmata de prea multa vreme si anume la gunoi cu politicianismul demagog si populist ce are ca unic si suprem scop interesul personal si de grup si trecerea rapida la indentificarea unei alte solutii ce poate scoate tara din imensul cacat in care a intrat ,un cacat in care nu a intrat de una singura ci impinsa ,ajutata si chiar fortata sa ajunga …. pacaleala a inceput odata cu ascunderea deficitului urias a continuat cu olimpiada si alte dansuri erotice cu creditorii ce au inteles rapid ca este locul de o teapa planetara si nu una nationala …… ce este interesant aici este ca noi ar trebui sa avem destule de invatat ( a cita oara ) de la poporul elen. ….Sfideaza intelegerea si logica cum de o natiune ce poate trai linistita din turism si servicii nu reuseste sa chibzuiasca sumele respective si este nevoita sa apeleze la sarlatanii si excrocherii infantile santajind o europa intreaga cu votul de blam .Elada nu sufera de dezbinare ori prea multa unire ci de prea multi filozofi pe metru patrat ,aceasta inflatie face ca lucrurile mereu sa o ia intr-o mie de directii si toate diferite ce nu converg una cu alta…….daca Europa poate trai fara Elada invers este imposibil si criteriile sunt prea multe sa le si insir pe aici ……sper ca pina la urma ratiunea sa invinga in finalul acestei tragedii elene si Grecia sa poata avea acces la un nou inceput ….eu si ca mine si altii chiar credem in mitul pasarii Phoenix……mit fara de care elada nu poate exista

 35. Mda, am pe cineva in Grecia, cu un coafor, cica plateste deja 55% taxe pe venit. Si anul viitor i-le vor cere in avans. Deci cum e cu taxarea mica?

 36. În uniunea asta europeană se cam amestecă mere cu pere! Care sunt țările cu probleme? Grecia, Italia, Spania și Portugalia! Ce au în comun? Temperamentul!! Nici un grec sau spaniol nu va munci ca un neamț. Never, ever! E greu când ai mare și soare. Progresul omenirii a venit în urma expunerii la condiții vitrege de trai! “Dolce far niente” nu e un concept nordic, nici măcar central-european!

 37. @Dell
  Foarte bun comentariul tau. Poporul grec e de vina si din pacate acum solutiile sunt putine si fara prea mari sperante. Probabil Alexis isi va primi lectia dar nici aceasta nu va ajuta Grecia. Din pacate acum se simte viata boema pe care au dus-o grecii. Tin minte intr-un concediu din Grecia de acum cativa ani la ora 2 totul se inchidea , toti mergeau la siesta la somn. Cum spuneam o viata boema. Cun iti asterni asa dormi. Din pacate greciilor le place mult “somnul” :)

 38. Super articolul! Mi-a raspuns la toate intrebarile…
  Tot mai greu gasesti un jurnalist care sa faca treaba buna… Felicitari domnule Alex Mihăileanu!

 39. Nu e rau articolul, dar ignora complet faptul ca nu doar grecii sunt responsabili de haosul actual. De la “socialistii” de la Economist:
  Many have had a hand in creating this mess. The founding fathers of the euro launched a single currency so flawed as to risk becoming, in the words of the British Conservative leader of the time, William Hague, “a burning building with no exits”. European leaders allowed a woefully unprepared Greece to join the currency in 2001; France and Germany broke and rewrote the budget rules in 2003, weakening their authority. [..] As rising bond yields threatened to push Greece to default, creditors botched the first bail-out in 2010 by imposing too much austerity too quickly. For too long, the ECB resisted any notion of imposing losses on private bondholders even when it was obvious that Greece was bust. When haircuts for bondholders, known as “private sector involvement”, were agreed on in 2011 they were too late to do the trick. In 2012 European leaders promised in the future to look again at the sustainability of Greek debt, but never wrote any of it off. It now stands at 177% of GDP.

 40. @Sorin: Sistemul de colectare al taxelor in Grecia nu functioneaza la modul general. Si la ei aia mici or fii pusi la zid iar protejatii politicului, marii afaceristi ce invart banii cu lopata, ocolesc cu mare usurinta fiscul. Din cate am inteles operatiunile navale nu sunt impozitate, adica sunt scutite de taxe prin lege.

  Noi am fost in aceeasi situatie cu o economie care producea la limita sa acoperim cheltuielile si sifonarile din buget. Cheltuieli umflate prin campaniile electorale, aparat de stat umflat si sporuri foarte mari. Mari pentru pilosii din aparat si cei cu functii, pentru ca postaritelor de la ghiseu li s-o taiat din putinul care il aveau. Pentru noi coruptia si incompetenta or fost mai periculoase decat criza in sine. Economia noastra atarna de bumul din Europa.
  Polonezii au fost destepti si si-or creat o economie sanatoasa bazata pe productie proprie si agricultura, multa agricultura. N-or simtit criza.
  Grecii daca vor, asa cum se specifica in acest articol, au de luat niste masuri mult mai blande decat cele luate de Romania. Bine, probabil se vor lua mai dure daca nu functioneaza primele.

 41. 1. bancile trebuiau lasate sa falimenteze. Daca bancile falimentau, oamenii puteau sa isi ia sumele minime garantate din banci in limita plafonului stabilit de stat. Cine pierdea daca falimentaru bancile? Cei bogati cu mari depozite in banci.

  2. Pachetul propus de FMI propunea taieri in zona pensiilor plus crestrea tva, adica saracirea populatiei. Adica ce cerea FMI – Descurajarea puternica a pensionarilor anticipate; cresterea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contributie). Finantarea pensiilor suplimentare doar in functie de contributii. Eliminarea graduala a tuturor exceptiilor finantate de stat. Modificarea si unificarea legislatiei care guverneaza legatura dintre contributii si beneficii in privinta pensiilor. Cresterea de la 4% la 6% a contributiilor de sanatate platite de pensionari.

  Din articol inteleg ca FMI doreste sa le faca un bine grecilor, prin cresterea taxelor, taierea pensiilor si salariilor… Iar Juncker abereaza la greu…

 42. Multe multe stereotipuri. Doar cine a trăit in Grecia in ultimii 4 ani poate sa spună daca a fost austeritate sau nu.si a fost. Pensile au scazut asta o stiu clar si de la sursa si taxele au crescut inclusiv tva ul.poate ar trebui renuntat la ipocrizie si poate ,poate ar trebui acceptat ca exista si o alta solutie diferită de cea propusă de creditori.România a suferit si a avut măsuri de austeritate in condițiile de acord stand by fara a trage bani.poate daca aveam alți politicieni….poate nu era nevoie de masuri asa drastice…

  Grecia cred ca o sa voteze nu o sa fie un haos de neimaginat dar pe termen lung o sa fie poate mai bine !

 43. Un lucru pe care nu l-ai mentionat e ca Grecia trebuie sa declare default la imprumuturile existente. Poate rusii le accepta drahme doar pentru a consolida o alianta dar FMI si BCE sigur nu vor accepta plati facute in drahme. Asta inseamna ca din momentul in care Grecia paraseste UE se incheie orice fel de parteneriat comercial sau de orice alt fel cu tarile membre pana in momentul in care Grecia si-a platit datoriile complet. Pentru orice om cu bun simt asta inseamna un nivel de colaps cum nu s-a mai vazut la o tara dezvoltata.

 44. Interesant articolul cu multe argumente foarte pertinente. Totusi eu raman cu niste intrebari. Accept toata vina grecilor. Si faptul ca Tziparas a jucat la cacealma si a pierdut. Stau insa si ma intreb: creditorii astia, asa nevinovati cum ii prezinti tu, chiar nu au vazut cui dau credite si cat de mult le dau? Adica la ora actuala Grecia are datorii de 320 miliarde dupa ce au fost ” iertati” de vreo suta. Pai daca CAR-ul numit FMI le-a dat vreo 35 de miliarde CAR-ul asta nu are specialisti care sa le spuna ca la ce GDP are Grecia nu au cum sa plateasca in veacul vecilor? Dar toate celelalte societati financiare ( germane, frantuzesti, etc) care au dat un purcoi de peste 400 (patru sute de miliarde!!!) unei tarisoare care traieste mai mult din turism si navlosire, ce au facut? Aveau asa, sute de miliarde care le prisoseau prin buzunare si nu aveau ce face cu ei decat sa-i arunce pe apa sambetei (ma rog Egee)? Bunicu’ avea o vorba pe care o stiti toti: nu-i prost cine cere e prost cine da!!!! Si “smecherii” au dat din belsug!! Acum toti sar in capul grecilor, care da sunt vinovati, dar smecherasii de creditori de ce sa nu suporte si ei pierderile daca au gestionat banutii atat de prost? A fost vreunul dintre cei atat de ” indignati” de greci pe la banca sa ia un credit ipotecar de 100 de mii euro si apoi s-a dus sa mai ceara unu tot de 100 de mii si inca unul iar banca i-a dat creditul fara garantii fara nimic? Haida de!! Sa fim seriosi. Alde merkelitza si europenii si fmi au o vina imensa ( cel putin egala cu a grecilor) in aceasta tragedie si ar trebui pusi sa suporte consecintele. Sa explice Merkelina nemtilor ei, cei principiali si muncitori, cum au facut nemtisorii ei care au dat 40-50 miliarde grecilor aiurea! A fost frumos cand au dat creditele de export Greciei ca sa cumpere marfurile ( inclusiv armamentul) din Germanica si au incasat profituri substantiale si comisioane. Acuma, la scadenta in loc de aroganta si superioritate ar trebui sa suporte consecintele ( adica pierderile). Ca sa nu mai vorbesc ca de la inceputurile ” austeritatii” elene ( cinci ani) de care fac unii misto, 25% din gdp-ul Greciei s-a pulverizat iar 38% din greci sunt someri oficiali. Unde a dus ” austeritatea” ? Nu e culmea imbecilitatii ca tocmai azi a iesit FMI sa zica ca a gresit cu austeritatea in Grecia? ( http://www.theguardian.com/business/2013/jun/05/imf-underestimated-damage-austerity-would-do-to-greece). Si le-a amanat plata ratei scadente de 1,6 miliarde pana in noiembrie!!!! Asta da palma data UE si merkelitzei! Si mai mult!!! Ati observat cumva ca in programul de ” austeritate” s-a cerut Greciei sa taie cheltuielile de inarmare? Mai incet cu pianul pe scari! Si cu acuzele la adresa Greciei si a grecilor!!! Poate au si ei ceva dreptate! Asta cu socialistii si alte bazaconii din astea sunt pentru prosti pe bune. Adevarul este totdeauna la mijloc. Fii un pic mai echilibrat ca e mai bine!!!

 45. O sinteza si atat … nici rea nici buna. Partinitoare as spune. Ar trebui sa faceti o paralela cu Islanda sa vedeti acolo ce se intampla. Sau sa intelegeti de ce au fost grecii luati in zona Euro. Parca nu stia Germania sau Franta ca sunt masluite rapoartele. Ii iei de la drahna lor ii treci la Euro si ?!?!? Atat? Le iei mecanismele de autoprotectie deci trebuie sa ii scoti din rahat. La bine si la rau Merckel!!!
  Dati bani la greci acum!
  Ia sa vedem de ce nu latra nici un analist referitor la Lira Sterlina? Ei de ce nu sunt in zona Euro? Pentru ca Euro este o moneda fara sustinere. Falsa sa spunem. Subreda cel putin! Vedeti cum o duc Islandezii fara FMI, fara BCE , fara Merckel si altii. Ceea ce vedeti voi acum s-ar traduce asa … Vasluiul si Botosaniul trebuiesc rase de pe harta Romaniei pentru ca nu produc nimic. Asa e intro tara! O zona mai industrializata alta mai putin. Intro zona se produce mai mult. In alta mai putin… se face media si mai vedem. Nu ii impuscam pe toti si punem porumb peste. Stiau toti creditorii astia cum sunt grecii asa ca ciocul mic si bagati mana in buzunar. Voi i-ati vrut!

 46. Imi plac Miron Damian, Margret Tachter, citatele de la sfarsit.

 47. Felicitari pentru articol, absolut superb!
  Toata povestea asta redusa la un nivel micro desigur, imi pare ca ar putea arata cam asa: Alexis Tsipras este baiatul golan, care bea si se drogheaza, ajunge sa vanda de prin casa si isi duce toata familia la sapa de lemn! La un moment dat, cu toata dragostea, s-ar putea ca membrii familiei sa-l interneze la un spital de profil, spre binele tuturor ! 😉

 48. Cine spune ca banii se fac muncind se inseala amarnic. Banii se fac cu tiparnita.nimeni nu se intreaba de ce unii cand au nevoie de bani si-i tiparesc iar altii cand au nevoie ii iau de la primii…cu dobanda…si daca nu prea e dobanda cu proprietati case fabrici retele energetice porturi…deschideti ochii oameni buni…asa s-a cumparat Romania si a venit vremea Greciei

 49. Aricolul este corect. Chiar ii pune pe greci intr-o lumina cam blanda. Datoria privata devenita brusc publica… Pai grecii chiar asta au urmarit, sa isi bage datoria in UE, dar nu declarativ ci pe sub usa. Ca acolo sunt bani multi, se mi incarca si BCE cu datorii, nu numai grecii. Ba pe deasupra au luat credite “cu buletinul” , pretul petrolului – ghinion – a scazut. S-a intamplat pentru multi, mai multi decat in Romania, sa poata sa obtina credite pe care nu le mai pot plati. Grecii demni si cu comunismul inca in sange au luat bani capitalisti si ca orice comunist tot ce trebuie sa faca ei acum este sa dea cu tifla capitalistului criminal neamt si nationalizeze Germaniei economia, si toata lumea se intoarce la lingura. Nu conteaza ca au trecut 70 de ani de cand s-a terminat.

 50. @ Jean.. dupa cum iti scrii comentariul, dezechilbrul este la tine.
  Am avut de cateva ori ocazia sa fiu “merchel”. A venit un prieten si mi-a cerut bani. I-am dat. Peste doua luni a venit din nou sa imi cera bani cu imprumut, nu ca mi i-ar fi dat inapoi datoria, dar eu eram de incredere, ca stia ca poate sa imi ceara. I-a m dat din nou. Recunosc ca am fost un magar. Stiam ca nu imi da banii inapoi si am continuat sa il imprumut. Acum ma da in judecata ca nu ma port democratic cu el, il calc demintatea in picioare si ii cer banii inapoi. Ma tot gandesc cum sa ii explic nevestei ca nu imi da banii inapoi, ca am fost tot magar si nu i-am spus nimic cand l-am imprumutat. El imi spune ca trebuie sa ii ceara nevestei lui voie sa imi dea banii inapoi si ca are un plan sa mi-i dea inapoi esalonat dupa ce mor dar sa il mai imprumut putin. Imi trece prin gand sa rup orice relatie cu el dar ne vedem la serviciu in fiecare zi. Pana la urma cred ca de fapt el este un magar. Am uitat sa spun, prietenul este grec. Iar nevasta-sa este nemtoaica. Tu…nu esti cumva.. văru’fuckis?

 51. @ Jean..
  .. si fiindca ai adus vorba de 40-50 miliarde aiurea ca sa le cumpere grecii nemtilor armamentul… Ce spui.. sa le dea grecii acum nemtilor inapoi submarinul si sa ii scutesca nemtii pe greci de 40-50 de miliarde? Si romanii… sa dea inapoi englezilor fregatele? Si rusilor inapoi vedetele lansatoare de rachete si de torpile? Dar daca te apuci tu sa vinzi .. in Islanda .. elefanti… si le mai si dai un credit ca sa aiba bani sa ii cumpere .. ca aveti un interes.. ce faci cu creditul .. nu il mai ceri inapoi, fiindca s-au apucat elefantii sa isi faca schimbare de sex si vor sa se intoarca in jungla?

 52. Articolul mi-a pläcut, e muncit, > 30 min.
  Falimentul băncilor este insă discutat prea puțin.
  În cazul Irlandei, populația a acceptat să plătească eșecul investitorilor *(de ex. fiice de la Deutche Bank etc.) care s-au folosit de legislația laxă.
  Nimeni nu pomenește de Irlanda acum…
  Părerea mea e că, sistemul bancar e prea |overrrated|, in sensul câ, multe bănci se percep și se cred că sunt instituții, too big too fail… și guvernele play with…

 53. @Vasile – Draga Vasile, iti apreciez talentele literare si metaforele. Dar, nu vad unde este dezechilibrul la mine. Eu sustin, cu argumente ca ambele parti, nu numai grecii, sunt la fel de vinovate. Am acceptat de la inceput vina primordiala a grecilor. Dar asta nu ma face sa nu vad greselile majore si ale celor care au finantat. Pentru cele 20 miliarde pe care le-am luat noi am fost analizati si paraanalizati si supravegheati cu vizite semi-anuale de ” inspectie”. La greci de ce nu au facut-o? Sau, daca au facut-o, chiar nu au realizat ca daca mai dau credite nu au cum sa fie rambursate. Si au mers inainte pana la 400 miliarde la o economie care produce sub 200 miliarde? Au o vina la fel de mare ca grecii. De altfel cei de la IMF au recunoscut ca au gresit in ceea ce priveste impactul masurilor de austeritate asupra economiei grecesti si ca fara inca cel putin 60 de miliarde nu au nici o sansa sa plateasca o asemenea datorie. I-au cam dat mingea in curte lui merkelitza. In ceea ce te priveste daca-ti face placere sa faci pe merkelitza e pe riscul tau si eventual al familiei tale. aici e vorba de societati financiare care daca incep sa aiba probleme cu banii imprumutati cer ajutor de la bugetele de stat ca asa s-a incetatenit de cand cu criza. Doar pentru ca au depozitele populatiei bancile au devenit ” too big to fail” si cer sa fie salvate din banii publici fara nici o urma de jena. Iar in ceea ce priveste “submarinul merkelitzei” a fost o gluma reusita. Poate i-l duce cineva pana la Berlin la Brandenburger Tor.

 54. Cand spui Grecia te referi la poporul grec sau la guvernul grec? Ce inseamna statul Grecia: oamenii obisnuiti care pot fi lenesi, smecheri sau oricum altfel, dar care per ansamblu nu pot duce un stat in faliment sau guvernamantul care are atributiile de a aplica legea, adica de a colecta taxe, de a recupera datorii, de a lupta contra coruptiei si evaziunii fiscale? Ca nici cu romanii nu mi-e rusine, iar iesirea din criza in Romania nu s-a facut pentru ca oamenii de rand au devenit dintr-o data mai muncitori sau mai corecti fata de lege si nici nu poti spune ca prin vorul dat au ales cin stie ce guvernanti extraordinari.

 55. Analiza este pertinenta, cam sumara dar pertinenta.
  Sigur ca au si creditorii o vina, dar nu pot fi acuzati pentru ca nu mai vor sa bage banii intr-o garura neagra. Creditorii aveau obligatia sa se asigure inca din 2008, periodic, inainte de fiecare transa imprumutata, ca Grecia a implementat cea ce au promis odata cu contractarea imprumuturilor. Si acum ar fi acordat in continuare bani daca auzeau macar promisiuni.

 56. Singura chestiune neexplicata este faptul ca toate imprumuturile facute Greciei de fapt si de drept nu au ajuns la greci, pentru ca ele s-au plimbat prin banci pentru a se achita datorii mai vechi iar grecii n-au beneficiat de nicun ajutor financiar pentru a urni caruta economica.Adica, mai pe romaneste spus si pe intelesul tuturor: imi dai bani, dar lasa-ma si pe mine sa respir macar 2-3 ani sa ies din noroi.

 57. Ca intotdeauna, adevarul este la mijloc. Si Guvernele elene de-alungul timpului, dar si creditorii sunt vinovati pentru situatia in care a ajuns populatia din Grecia. Subliniez, populatia, caci smecherii de politicieni si nu numai ei, s-au pus ” la adapost ” ( citeste si-au transferat milioanele de Euroi in bancile din Vest !? ). Ce-i de facut ? Trebuie ‘rupta” pisica : Grecia sa ramana in UE, dar sa treaca la drahme. E bine, e rau ?. Pai polonezii, cehii, ungurii, romanii, etc nu sunt in zona Euro si traiesc de bine de rau. Nenorocirea este ca Grecia NU are economie !!! Doar cu turism si cu masline, citrice, resturi de flota, etc. Eu nu-i vad bine pe greci, de fapt pe grecul de rand. Ii simpatizez, am fost de multe ori in Grecia, am prieteni acolo, dar singura salvare este NUMAI in mana lor ! Le doresc multa rabdare, reorganizare, inlaturarea politicienilor criminali si … mult succes ! Forza Grecia !

 58. Mulțumesc pentru acest articol! Eu mă gândeam și la un alt aspect. Politicienii prin deciziile lor aduc o țară într-o asemenea situație. Politicienii sunt votați de cetățeni. Problema este că, după încheierea alegerilor electorale, cetățenii cred că responsabilitatea lor a luat sfârșit și își încredințează soarta celor pe care i-au votat SPERÂND că va fi bine. Defapt, responsabilitatea lor abia începe. Pentru că sunt obligați (de către Natura cea darnică) să își folosească creierele și să monitorizeze activitatea celor pe care i-au ales să îi reprezinte. Dacă nu au timp, chef sau educație să facă asta pot apela la cea mai simplă formă de a participa activ la procesul de guvernare – să ceară. Să ceară la unison! Să ceară ca cineva să monitorizeze activitatea și să prezinte realitatea economică. Sau să ceară ca sistemul de educație să fie îmbunătățit asfel încât urmatoarele generații să își conștientizeze resposabilitățile. Sau să ceară părerile unor oameni calificați (absolvenți de studii economice sau de alte specializări) care să îi învețe, printre altele, ce și cum ar trebui să ceară. Care sunt cerințele realiste, raportate la context. Care sunt acele cerințe relevante pentru viitorul apropiat sau care sunt doleanțele care vizează o evoluție pe termen lung. Să ceri este cea mai simplă formă de a participa, activ, la procesul de guvernare. Să stii să ceri este o abilitate care trebuie educată. Educarea abilităților este o responsabilitate. Să fi responsabil înseamnă să meriți să ai drepturi. Cum e dreptul de a cere… Oamenii de rând nu știu să ceară. Nu își fundamentează și nu își structurează cererile. Nu își organizează cererile astfel încât să fie susținute de mulțimi care să impresioneze politicienii. Oamenii fug de responsabilități, se complac, se bucură de mărunțișuri populiste și apoi se trezezc îngropați. Reacționează atunci când e prea târziu, când au adunat prea multe sentimente negative care le întunecă judecata și le scad șansele de a găsi soluții.

 59. 1.Cresc taxele = se ascund mai multi de plata taxelor.

  2.Taxe pe bogatie, cine are yacht de +10m il ancoreaza la Izmir sau Bodrum, daca nu cumva e deja la Monte-Carlo sau Miami.

  3. Ca sa sar de prima treapta la impozit, trebuie sa ai 2000 Euro brut/luna. Vise. La 23-28 de ani, daca imi gasesc de munca, castig 300-350 de Euro pe luna net care nu ajung nici o saptamana juma ( nici macar in Bukresh nu poti sa zici ca o duci bine cu 1300 RON pe luna ).

  4.Vechiul guvern a declarat ca in 2015 excedentul bugetar indeplinea conditiile acordurilor, isi puteau plati lejer datoria din Iulie la ECB.

 60. mirciulica: “bancile trebuiau lasate sa falimenteze. Daca bancile falimentau, oamenii puteau sa isi ia sumele minime garantate din banci in limita plafonului stabilit de stat. Cine pierdea daca falimentaru bancile? Cei bogati cu mari depozite in banci.”

  Asta e una din maniile răspândite la nivel de epidemie printre comentacii de Facebook. Alături de alte 2, Islanda și datoriile lui Ceașcă. Adică troika lor.

  Când ești comentac e mai greu de priceput că atunci când se ajunge la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pierde în primul rând statul, după aceea omul de rând, care nu își mai poate recupera banii pe loc, ci numai după belele la fel de mari ca pe vremea lui Bancorex. Dacă și-i mai recuperează, fiindcă de pe urma lui Bancorex s-au cam dus la Tsipr… la Dracu.

  Așa cum în Islanda pe care comentacii nici măcar nu știu s-o găsească pe hartă au falimentat băncile, dar a picat și coroana islandeză de 3 ori mai jos față de euro (cum ar fi fost în România să ajungă euro la 9-10 lei), și s-au împrumutat de la celelalte țări nordice de câteva miliarde bune ca să poată despăgubi deponenții.

 61. Felicitari! Un articol bine documentat.

 62. Mai pe scurt criza de constiinta la greci!

 63. Eu nu inteleg de ce trebuies salvate bancile prin imprumuturi care le plateste tot cetateanu.de ce nu e salvat cetateanu prin împrumut, el asa ar avea bani sa plateasca la banci.ar avea un trai mai bun.ar cumpara mai mult .nu va luati dupa articolul asta de 2 lei.dati pe google “island example” si o sa vedeti ce fac grecii.si bv lor.pacat ca sunt dezinformatori ca si desteptul ce a scris articolul asta .sa ne ajute Dumnezeu sa fim si noi ca ei intro zi si sa devenim autonomi din nou!

 64. Mulțumesc pentru efortul făcut, mie mi s-a părut foarte echilibrată analiza. Fapte și argumente, nu emoții. Mai departe, susține fiecare pe cine vrea. Grecilor le și pasă foarte mult de emoțiile noastre…se știe

 65. Adevarat . In concluzie :
  ” Cand vrei sa fii cu coada-n sus , te duci cu capul la fund “

 66. Articolul mai documentat decat alte articole, dar partinitor. Prima intrebare ar fi daca discutia se poarta la un nivel economic sau daca discutam politic/cultural/filosofic, etc… Din pct de vedere economic: articolul nu surprinde deloc complexitatea problemei, ofera mai degraba pareri politice si filosofice.
  1. Riscul de tara al Greciei era ridicat, inainte si dupa intrarea in zona euro. Tot mediul financiar cunostea asta – si totusi a continuat sa imprumute fonduri Greciei, cu riscul de a nu fi platit.
  2. Riscul s-a materializat, Grecia a intrat in incapacitate de plata. Creditorii privati (in special bancile franceze si germane) firesc trebuiau sa accepte o parte din vina. Daca Grecia facea default catre acesti creditori privati, alta era dezbaterea economica: si anume, cum de bancile au fost iresponsabile si nu au facut analizele inainte de imprumut.
  3. Troika a oferit fonduri Greciei pt a plati creditorii privati (in special bancile franceze si germane), si astfel datoria Greciei catre entitati private a devenit darorie catre Comisie, FMI si BCE. Argumentul a fost ca trebuie salvate bancile “sistemice” – pt ca asa a decis Comisia. Si din pct de ved economic : daca in aceste circumstante Comisia a acceptat sa salveze de la faliment bancile franceze si germane (pt ca au dat credite fara sa faca o analiza de risc corespunzatoare), de ce sa nu salveze si economia greceasca?
  4. O alta particularitate: FMI nu e institutie UE, dar au fost parte a negocierilor, de unde au rezultat clauze de confidentialitate mai ridicate si o lipsa de transparenta care au impiedicat dezbaterea pe cifre exacte si masuri. Din nou – Comisia UE n-a fost f inspirata.
  5. Din pct de vedere economic, datoria Greciei era imposibil de platit (nivel prea ridicat, dobanzile erau mari, nu exista crestere – ci deficit). Toate partile stiau & au fost de acord cu asta, indiferent de motivele care au dus la indatorarea excesiva. Si atunci consecinta fireasca – si de fapt singura solutie – era sa mai taie din datorie… Iar creditorii privati tb sa isi asume o parte din vina (subliniez: “o parte” si sa accepte un hair cut, pt ca au si ei o parte din responsabilitate).
  6. Pt cei care striga ca grecii au fost iresponsabili si “sa plateasca” – e intresant de amintit ca Germania a facut default de 3 ori in trecut. Iar in anii ’50 a fost iertata de datorie – argumentul economic fiind de a o putea salva si face crestere economica (putina cercetare nu strica:). Deci, daca acceptam din pct de vedere economic ca a fost o solutie buna ot o tara, am putea sa acceptam si pt o alta tara.
  7. Pt cei care doresc mai multa austeritate si taieri bugetare imediate, pe termen scurt in Grecia (inclusiv autorul articolului) – argumentul nu se sustine deloc economic : cu cat tai mai mult, cu atat populatia nu mai cheltuie -> mediul de afaceri sufera in consecinta -> nu mai sunt venituri la bugetul de stat : deci, statul nu mai are de unde sa aiba crestere sa plateasca datoria.
  Argumentul autorului, cu privire la mai multa austeritate impusa Greciei, e pe logica (germana-caci, au uitat cand lor li s-a anulat datoria) : sa sufere acum, sa-i pedepsim. Dar acesta nu e argument economic si nu ajuta cu nimic la plata datoriilor si la refacerea economiei grecesti…
  8. Masuri de austeritate sporite, mai multe controale fiscale, etc – sunt de dorit si Grecia tb sa puna ordine in politica fiscala. Dar masurile tb implementate gradat si in timp, nu imediat – pt ca sufoca economia…
  9. Ar fi fost bine ca dezbaterea sa fie mai transparenta si pe cifre exacte, nu pe prejudecati & presupuneri. Ar fi aparut si multe surprize, mai ales cu privire la “competenta” Troicii si “bunele intentii” ale creditorilor.
  Numai bine.

 67. Legile economiei nu le poti schimba in functie de interesele politice.politica trebuie sä Tina cont de legea economiei.aici esti destept daca stii sä echilibrezi cele doua rapoarte.populismul este o cauzä depäsitä.bancherii aplica legile junglei.nu I poti päcäli.nici rusii SI nici chinezii nu ti dau bani ca apoi Sa pateasca SI ei ca UE oriFMI.

 68. Foarte bun studiu. Lenea si “smechereala” greceasca si-au spus cuvantul. In plus, era de mentionat ca banii grecilor bogati au fost mutati in Elvetia – iar asta a impins bancile si mai jos. Grecu’ are bani, dar ii tine in secret si mai bine se imprumuta (ca sa dea o tzeapa) decat sa “umble la ei”.

 69. Unii de pe aici au apreciat articolul ca fiind f bun si f clar.
  E chestie de perceptie. In realitata ( mea) lucrurile sunt mult mai complexe, iar cind e vorba de o asa mare problema ( creditatea unui stat , a unei tari , a unei populatii intregi….) ea nu poate fi privita doar dintr-un singur unghi.
  Eu as face urmatoarele remarci : ( nu cred ca le va analiza sau obseva , cineva, deci le fac asa in neant…In fine…fac remarcile fara sa imi enunt concluziile. Voi lasa pe altii sa o faca daca vor citii comenturile mele
  1. Din alte analiza a situatiei grecesti s-a desprins informatia ca Grecia la un moment dat s-a imprumutat voluntar. Deci nu avea nevoie , dar a facut-o. De ce a facut-o putem sa explicam obesrvid faptele …DE SUPRAFATA ! Faptele astea sunt enumerate simplu in articolul de fata al d-ului Mihaileanu.
  2. Imprumuturile voluntare au fost facute de guvernele anterioare acestuia condus de Tsipras
  3. Da,, coruptia din toate guvernele a fost mare. Coruptia la ei, ca si la noi, se intinde si pe verticala si pe orizontala. Da, explicat asa simplist , chipurile pe intelesul tuturor, ce inseamna sa te imprumuti si ce inseamna sa nu dai inapoi, ce inseamna aparat bugetar enorm, si bonusuri peste bonusuri fara investitii in infrastructura…..pare lamuritor
  4. De ce FMI este singura entitate finaciara din lume care imprumuta guvernele tarilor slab dezvoltate ?
  Eu as aminti ca si Ceausescu a vrut sa dezvolte o banca a tarilor slab dezvoltate pentru imprumut cu dobinzi f mici. Si Gadafi a vrut – si era cit pe ce -, sa infiinteze Banca Africana. Niciunul din ei nu a apucat sa o faca. Au fost omoriti.
  5. Care ar fi legatura intre coruptia guvernantilor si imprumutul voluntar ? Si care ar fi in fond explicatia corecta si adevarata ca FMI a “catadicsit” sa acorde Greciei dobinda ce mai mica ? De ce FMI daca este o banca , pe bune, si se comporta ca un CAR nu a tinut la politica ei de creditare , ci dimpotriva a facut concesii ? Oare din dorinta de a-si mentine monopolul asupra tarilor creditate ?
  6. La urma urmei guvernul Tsipras mosteneste o stare de fapt iar ministrul lor de finante nu e idiot si doar interesat sa intretina populismul lui Tsipras
  Problematica situatiei Greciei nu se reduce doar la explicatile simpliste pe care le-ati dat d-le Mihailescu. Exista multe alte explicatii de culise la care nu aveti/avem acces dar ne putem pune intrebari

 70. grecia oricat s-ar imprumuta nu poate plati o datorie covarsitoare de 350 miliarde dolari.sacali gen FMI,BEC,etc pur si simplu ar trebui sa accepte cat poate grecia plati iar restul sa fir sters.

 71. Am postat si mai devreme si ma bucur sa vad ca exista acum o dezbatere si ies multe lucruri la iveala, mai ales ca rationamente economice. E o sansa pt noi toti sa dobandim mai multe cunostinte despre situatia economica si datoriile suverane. Ma refer desigur la argumentele civilizate si mi-as dori mult sa nu mai vad stereotipuri si prejudecati contra unui popor, nu ajuta la rezolvarea crizei…

  Cred ca o sa ajunga la un acord solutia e un nou hair cut/debt rescheduling, pana la inceputul saptamanii viitoare (ideal maine). Parerea mea e ca din pct de vedere economic instabilitatea zonei Euro ne afecteaza pe toti (si mai ales pe statele cu moneda euro) cu mult mai mult acum decat fondurile pe care le-am acorda (ca iertare de datorie Greciei). Si desi multi doresc austeritate si sa-i scoata pe greci din eurozone sau din EU – pe noi o asemenea masura neinspirata ne va afacta infinit mai mult decat sumele in discutie acum… Deci, cred un nou haircut & un acord va fi solutia, aplicata de sapt viitoare.

 72. Foarte bună sinteză, felicitări și mulțumesc! Mă ajută să înțeleg mai bine imaginea de ansamblu… Mi se pare însă că la început, ai prezentat un exemplu cu cifre în care te-ai încurcat puțin ;) Mai întâi vorbești de o autostradă de 5 miliarde de Euro care ar putea fi plătită din bani publici în doi ani (cu câte 2.5 mld pe an), iar apoi spui că poate fi plătită din credite timp de 10 ani cu câte 250 milioane pe an dar, în realitate ar fi vorba de câte 500 milioane Euro pe an :) Cu acest mic retuș, textul e foarte fain…
  Iată și paragraful eronat:

  “În orice economie, la fel ca într-o afacere, împrumuturile sunt cât se poate de obişnuite şi au o bază cât se poate de logică. Un exemplu banal (nu neapărat corect, dar util pentru a ilustra ideea): construcţia unei autostrăzi. În loc să pună presiune pe buget şi să scoată cinci miliarde de euro, tăind din altă parte, un stat se poate împrumuta de suma respectivă, pe care o poate returna în următorii, să zicem, zece ani, în rate.

  În primul rând, presiunea pe buget e extrem de mică – dacă vrei să termini autostrada în doi ani, nu scoţi 2,5 miliarde euro în fiecare an, ci plăteşti câte 250 milioane euro în fiecare an, timp de zece ani. Între timp, după cei doi ani de construcţie, introducând o taxă de autostradă, ai opt ani să-ţi recuperezi investiţia, ba chiar să ieşi pe plus, în funcţie de traficul generat şi de preţul perceput.”

  • @Remus Cernea: mulţam. Mi-a mai atras cineva atenţia la un moment dat şi uitasem să modific. Rămăsesem cu gîndul la 2,5 mld., de aia socoteala a fost greşită.

 73. Daca ar fi asa de simpla iesirea greciei din zona euro, UE ar fi pus de mult in practica aceasta masura. Europa plaseaza Grecia pe undeva alaturi de Romania si Bulgaria si considera ca aceste tari nu fac parte din Europa serioasa, ele aducand cu ele doar probleme: imigranti din Romania si Bulgaria care fac tot felul de infractiuni peste tot in Europa, coruptie, furturi din fonduri europene, datorii ale grecilor care pun presiune pe moneda unica si o destabilizeaza, etc. Pe de alta parte mai sunt si sutele de mii de imigranti de prin alte tari care sunt cantonati momentan in Grecia in speranta unui drum facil catre Europa civilizata. In situatia in care Romania si Bulgaria ar intra in spatiul Schengen, drumul acestor imigranti ar fi deschis pana la Londra si ei ar fi urmati de alte milioane de imigranti care ar intra ca prin branza prin miile de insule grecesti.
  Cand grecia a intrat in zona euro a dus la gunoi niste camioane cu drahme si a primit in schimb camioane cu euro de la Banca Centrala Europeana. Pe cale de consecinta, la iesirea din zona euro, Grecia trebuie sa returneze camioanele cu euro Bancii Centrale Europene, ca aceasta sa ii bage in depozit. Daca Grecia pune in circulatie o moneda proprie (care sa inlocuiasca masa monetara aflata in circulatie pe teritoriul Greciei), respectiva cantitate de euro ar fi surplus in piata monetara si ar genera inflatie. Statul grec nu are lichiditati de nici un fel, iar cetatenii greci nu vor fi atat de prosti incat sa isi dea sumele de euro detine la saltea pentru a fi inlocuite de catre stat cu o hartie fara nici un fel de valoare. In acest caz, statul grec ar converti automat banii detinuti de populatie in banci in noua moneda, dar va trebui sa converteasca si creditele. Sa presupunem ca noua moneda va avea initial curs de 1 la 1 cu euro, dar in cateva luni se va devaloriza de 3 ori, ceea ce inseamna ca bancile vor primi inapoi doar 30.000 de euro dintr-un credit de 100.000 euro. Desigur, acelasi impact va fi resimtit si de catre deponenti, dar acestia au resurse naturale de a suporta dezastrul, in schimb banca da faliment si este urmata de catre falimentul economiei.
  O varianta cat de cat sigura ar fi ca noua moneda sa nu aiba un curs variabil (cum este cazul Bulgariei, unde paritatea fata de euro este neschimbata de pe vremea marcii germane), dar in cazul acesta nu mai exista acele parghii care regleaza economia prin cresterea inflatiei (in traducere libera inflatie = saracirea populatiei si scaderea drastica a nivelului de trai).

 74. Am citit articolul si am ajuns la concluzia ca aceasta analiza este una de criza a situatiei din Grecia. Unele lucruri sunt explicate destul de bine si asta face sa starneasca rationamente logice, dar care nu sunt intru totul in asertiune cu idea articolului. Din ce am inteles eu, din articol reiese ca un imprumut este o modalitate buna prin care un stat se poate dezvolta. Sunt de acord cu asta, atata timp cat acest lucru se respecta, iar investitia in infrastructura, industrie, cercetare, educatie, etc se face din imprumutul luat pe baza unui plan de dezvoltare bine pus la punct. Problema este ca FMI nu are nici un interes sa acorde un imprumut unei tari pentru a o ajuta pe aceasta sa devina productiva, deci sa nu mai aiba nevoie de creditare pe viitor. Din punctul meu de vedere este o chestie de logica care sta in spatele acestui lucru si sunt intru totul de acord. Nu iti imprumuti un posibil viitor concurent. Din acesta cauza, eu nu cred in buna intentie a unui creditor. Nevoia este cea care determina statele sa se imprumute iar lenea este cea care face populatia sa accepte conditii de creditare din ce in ce mai grele. Din pacate aceasta este situatia globala in momentul de fata si m-as bucura foarte mult ca Grecii sa isi vanda pielea cat mai scump fata de FMI. Nu cred ca vom avea o revolutie asa cum s-a intamplat in Romania in ’89, cand noi am spus NU FMI. Din fericire, sau din pacate, in Romania nu se mai pune problema de interes national si cu atat mai putin de mandrie, intrucat FMI-ul este cel care dicteaza tot ceea ce se intampla.
  Un lucru am invatat de mic, sa nu ma imprumut! Daca vreau ceva, muncesc pentru a avea acel ceva.

 75. In lumea anglofona exista o vorba: “you enable, you disable”. Din pacate este o realitate care implica perpetuarea unor probleme, daca nu se intrerupe cercul vicios. Or Grecia, dincolo de populism, politica socialista si rezistenta la masuri economice adesea justificate, a avut parte in istoria ultimului centenar de ajutor extern semnificativ si repetat, care a ajuns sa “handicapeze” economia si societatea. Ma gandesc in special la Planul Marshall dupa al doilea razboi mondial, cand Grecia a primit de la SUA (pentru pozitia feo-strategica si colaborare militara), intre 1946-1962, peste 11 miliarde $! Comparand cu situatia Romaniei, care astepta americanii cu ochii in soare dupa razboi, dar a sfarsit prin a plati despagubiri de razboi, si intreaga traiectorie zbuciumata, dati-mi voie sa nu fiu atat de empatica cu situatia critica a Greciei. Imi pare rau de cetateanul de rand, dar nu se poate sa tot astepti la infinit, ca tara, sa primesti si sa ti se cuvina, ca un copil rasfatat. Tot bailout-ul are si-un dezvat!

 76. Eu zic sa ne vedem de barna din ochiul nostru si sa lasam paiul din ochiul altora.
  Avem atatea de rezolvat de nu stim daca le terminam secolul asta. Eventual

 77. Toate procesele de împrumut bancar bm și fmi către un stat și mecanismele descrise sunt direct pe subiect și foarte bine punctate.Din păcate este numai partea teoretică…În spatele împrumuturilor – indiferent de performanta guvernelor în a utiliza fondurile – vin și anumite deduceri de taxe și alte beneficii de investitor pentru companiile străine care au ca efect pe termen mediu reducerea concurenței pe anumite sectoare,în special pe cele de larg consum.Totul se poate proba și, mai mult, absolut toate proiectele de reconstrucție și dezvoltare cu BM și FMI s-au terminat prost sau foarte prost.A se vedea România, America Latină, etc.

 78. Dl jurnalist,articolul dvs poate fi dicutat si dezbatut zile intregi,insa ce pot sa va spun sigur, pentru ca traiesc in Grecia de 8 ani si simt criza pe “pielea”mea este ca aveti ceva lacune in datele expuse!Sper doar ca jurnalismul in viitor sa se faca la fata locului si nu stind la birou si citind pe internet ce a mai scris CNN,BBC,si altele de gen in asa fel incat sa traga ziaristul roman o concluzie pe scurt si aia geniala!Cu tot respectul cuvenit ,am sa va spun citeva date ce pot fi verificate din 3 surse asa cum se spoun in jurnalism.
  1.Nu mai exista de ani buni salariul vehiculat de 1300 euro ci este de 480 euro minimul pe economie!Bonusurile celor din sistemul de stat au fost taiate de mult,la fel si al 13 salariu!
  2.Pensiile au fost reduse si ele si destul de dur.Mai exact in procent de 20-25%in ultimii 5 ani!
  3.Ceea ce se intampla acum in Grecia, este rezultatul a ceea ce au facut cu banii imprumutati de la institutiile mentionate de dvs,politicienii guvernanti ,din ultimii 8 ani PASOK si ND.Aceste 2 partide mari politice care au avut sustinerea 100% UE si care n-au facut nimic in sensul unei cresteri economice,spre reducerea somajului,inflatiei,oportunitati business,incurajarea productiei interne,turism etc,ci numai in directia restructurarilor bugetare si taierilor de salarii/pensii/alocatii!Si astea s-au intimplat pe vremea acestor 2 partide si sub atenta supraveghere a troikai!!!!Asa ca dl ziarist, Dl Tipras ce rol a jucat in criza la care am ajuns,declansata cu ani in urma de politicieni corupti supravegheati de UE ????Dl Tipras nu face decat sa si-o ia in freza mai pe Romaneste pentru natia elena ,pentru ca poporul sa mai poata respira aer nepoluat!
  4.Dl ziarist,oricat s-ar stradui Romania sa treaca la moneda unica si sa se bucure de avantajele unei tari membre UE ar trebui sa nu uite ca n-o sa fie nicidata ca Germania sau Franta!N-o sa impuna niciodata regulile jocului ci o sa fie o simpla participanta la leapsa impusa de cei bine denumiti dictatorii!Cu asa spalatura de clasa politica,toti corupti din fasa nu o sa ajungem prea departe de Grecia……..,doar daca va exista o clona de-a dl Tipras care sa fie salvarea !!!!!
  5.In afara de turism Grecia are aluminiu,bauxita,nikel,tara producatoare de bumbac,ulei de masline,miere,fructe,si nu in ultimul rand prima in lume in ceea ce priveste comertul maritim!!!!
  Asa cum am spus si la inceput ar fi multe de zis dar un lucru e sigur altfel se vede/simte/intelege traind in Grecia si altfel pe un scaun accesand internetul!!!!!
  O zi buna va doresc din Grecia

  • @Monika: eu am încercat să explic scurt şi, cum am zis şi-n primul paragraf, destul de superficial. Evident că se poate discuta mult şi bine. Problema nu e ce-au făcut cei dinainte, ci e ce face Tsipras acum. A promis redistribuire şi alte minuni şi n-a făcut decît să reangajeze 13.000 bugetari. Atît. A promis că-i taxează pe bogaţi, apoi şi-a dat seama că-i taxează familia lui Varoufakis şi s-a răzgîndit. Armatorii greci, industria aia grecească maritimă, cea mai mare din lume, nu e taxată deloc, deşi produce tone de bani. Despre ce vorbim? Problema Greciei în momentul de faţă e că Tsipras nu vrea să facă nimic. Se vorbeşte de debt relief, dar se uită că, în 2012, Greciei i s-au tăiat 107 mld. euro din datorie. Cînd, în sfîrşit, era pe creştere economia ţării, a venit Tsipras şi-a făcut-o praf. Iarăşi, despre ce vorbim?

 79. Buna seara domnule Alex Mihaileanu,

  Articolul dvs contine informatii simpliste si incomplete. Fiecare are dreptul la opinie, dar mi se pare nedemn pentru un intelectual sa pretinda ca face o analiza in profunzime dupa citirea articolelor de centru dreapta pe o tema data. Lasand la o parte citatul din Thatcher care nu este relevant (decat propagandistic) va rog cu respect: cautati lista cu ultima propunere de la troika pentru Grecia (inainte de referendum). Se gaseste rapid pe net, in original (stiti, e mai bine sa cititi in original decat sa cititi ce zice bbc despre ea). Si apoi, va rog, ganditi-va bine la ce ati scris mai sus: “nimic groaznic”.

  Sunt dezamagit sa vad nivelul de analiza al intelectualilor romani contemporani. Pentru ca, in momentul in care FMI-ul ajunge si la noi (si va ajunge, nici o grija) vom fi niste oite speriate si obediente in fata legii nescrise a liberalismului dus la extrem. Pacat.

  • @M: Doar de dragul răspunsului, pentru că este un comentariu probabil la mişto sau cu scop de trolling, am citit lista aia în original, înainte de a fi publicată de presa românească. Şi chiar nu văd nimic umilitor în a-ţi face un Fisc şi-un Institut Naţional de Statistică autonome şi funcţionale. Ce e atît de groaznic în asta? În rest, poate nu te-ai uitat cu atenţie la termene de negociere, că “troika” s-a purtat cu mănuşi cu Grecia. Hai să nu mai citim Criticatac şi să comentăm pe-aici.

 80. Domnule Mihaileanu,

  Comentariul meu nu era “la misto” de loc. Se pare ca nu v-ati uitat cu atentie la ce v-am rugat. De aceea am dat eu copy paste mai jos *doar* masurile de privatizare impuse. Pentru a fi corecti si mai ales completi in ceea ce zicem.

  Iar despre manusi, va rog sa cititi articolul urmator (imi pare rau ca nu il am in engleza) despre cum s-a purtat EU cu manusi (de box) cu Grecia. Impresionant, nu?

  http://www.mediapart.fr/article/offert/86c629dfef9f2a22faf6cc1b21b0ee14

  In orice caz, nu voi insista cu argumente suplimentare. Fiecare gandeste cu vrea, voteaza cum vrea si isi alege conducatorii pe masura.

  ————————

  Masuri de privatizare:

  Cf
  http://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Feuropa.eu%2Frapid%2Fattachment%2FIP-15-5270%2Fen%2FList%2520of%2520prior%2520actions%2520-%2520version%2520of%252026%2520June%252020%252000.pdf&ei=byeeVfuPBsX7UM7IgJgL&usg=AFQjCNF6kwfXP_5SBEoMfWi9QFVa3S9ogw&sig2=ekOFWMo99yINNfO_Finm1g&bvm=bv.96952980,d.d24

  Take irreversible steps (including announcement of date for submission of binding offers) to privatize the electricity transmission company, ADMIE.

  The government and HRADF will announce binding bid dates for Piraeus and Thessaloniki ports of no later than end-October 2015, and for TRAINOSE ROSCO, with no material changes in the terms of the tenders.

  The government will transfer the state’s shares in OTE to the HRADF.

  Take irreversible steps for the sale of the regional airports at the current terms with the winning bidder already selected.

 81. Dl Mihaileanu,nu am intentia sa fac polemica, am avut intentia sa spun anumite lucruri din interior daca pot spune asa!!!Tot aud de populism si devine iritant pentru ca in Grecia nu exista nici pe departe legile populiste existente in Romania in prezent!!!!!De exemplu, stiti dl ziarist ca pensionarii greci nu au parte de gratuitati pe transportul in comun si nici n-au avut vreodata?sau si mai dur ca o proaspata mama este obligata sa se intoarca in 60 zile la servici ca altfel isi pierde locul de munca?Sa continui?Copiii din Grecia nici macar nu au alocatia aia de 80 ron din Romania de pina la 18 ani, indiferent de venitul parintilor!!!!!!Exista niste ajutoare pentru familiile fffff sarace si cu multi copii ,dar sint de tot rasul sau plansul!!!!Asa ca, despre ce populism vorbim?sau despre ce tara vorbim??Sau ce ar trebui Dl Tipras sa mai reduca si sa taie,
  ca nici nu are din ce!!!!!!Sa taie din ce nu avem probabil!!!!Masurile cerute de Ue nu pot fi aplicate De Dl Tipras si de orice alt politician just din simplul motiv ca nu au unde sa fie aplicate daca nu exista fond!!!!!
  Pana si cresterea economica de care vorbiti a fost o leapsa!!!Dvs stiti de lista LAGARDE?Sint convinsa ca nu!O lista ,cu toate companiile grecesti care au conturi in Elvetia si firme in offshore,evident ,giganti economici platitori de taxe 0 ,care a disparut instant pe vremea partidelor politice care ne-au dustrus tara????Cercetati si veti intelege!!!!
  Sa se stearga toate datoriile si nu numai Greciei ,si altor natii ar trebui,pentru ca nimic si nimeni nu poate sterge catastrofa celui de al doilea razboi mondial!!!!!!
  O zi buna din Grecia

 82. Domnu doctor Cioroianu, cu morga Dvs nu ma pacalesti tu pe mine. Analiza facuta de Dvs este de fapt un colaj din toate comentariile – inclusiv ale mele – privind situatia din Grecia. Unde este aportul Dvs? Ce se degaja dupa citirea articolului Dvs? Va spun eu: nimic. N-aveti putere de analiza. V-ati inselat ca ministru de externe, v-ati inselat in privinta Cubei iar acum va inselati in privinta Greciei. Poate calitatea Dvs este de a memora. Ca ambasador la dracu-n praznic poate scapam de inca un tip bronzat din peisaj. Nicio pierdere, nicio paguba. Sa veniti cand va voi chema eu. A, si inca ceva: recumosc in Dvs slujbasul umil, marunt, omul cu buzele in condurii puternicilor zilei, oportunistul dupa un venit lunar mai mare. Kallo taxidi !

 83. Mulțumesc pentru explicare scurtă și accesibilă nu doar specialiștilor politologi, ci și studenților care se interesează de cursul internațional al actualităților.